V tuto chvíli se nelze přihlásit

studuj.vscht.cz

Nacházíte se: VŠCHT Prahastuduj.vscht.cz → Výzkumné skupiny studentů → Mléko, tuky, kosmetika

Mléko, tuky, kosmetika

VSCHT_fotobanka_063

→ webové stránky ústavu

Studium vlastností mléka jako suroviny pro mlékárenský průmysl. Základní technologické úkony v mlékárenském průmyslu a jejich využití při výrobě mléčných potravin. (Čurda, Štětina)

  • Technologie mléka a mlékárenských výrobků se zaměřením na výrobu:
    • pasterovaného a trvanlivého mléka
    • tvarohů a tvarohových desertů
    • fermentovaných mléčných výrobků
    • výrobků na bázi mléčného a rostlinných tuků
    • přírodních a tavených sýrů
  • Aplikace instrumentálních analytických metod v mlékárenském průmyslu.
  • Využití membránových a chromatografických procesů při zpracování mléka a syrovátky. Izolace biologicky aktivních složek mléka.

Studium hlavních zdrojů mikroorganismů v mlékárenských a tukových výrobcích a jejich vliv na jakost a hygienickou bezpečnost. Startérové kultury a jejich využití v mlékárenských a v tukových výrobách. (Plocková, Horáčková)

  • Aplikace metod vedoucích ke zvýšení mikrobiální jakosti a trvanlivosti výrobků.
  • Vlastnosti a aplikace antimikrobiálních látek přírodního původu.
  • Vlastnosti bakterií mléčného kvašení. Jejich ochranné a probiotické účinky s důrazem na produkci bakteriocinů a antifungálně účinných metabolitů.
  • Aplikace instrumentálních mikrobiologických metod v mlékárenské technologii.     (Čurda)

Studium základních dějů při získávání a rafinaci tukových surovin. Studium vedoucí ke zdokonalování technologických pochodu při výrobě tukových potravin a výrobků z oblasti technických tuků. (Filip, Berčíková)

  • Procesy získávání a rafinace rostlinných olejů.
  • Technologie a vlastnosti viskoplastických tuků (tukové násady emulgovaných a pokrmových tuků).
  • Technologie a vlastnosti emulgovaných tuků.
  • Příprava a vlastnosti derivátř mastných kyselin jako látek strukturních, povrchově aktivních a biologicky aktivních.
  • Oleochemické využití derivátů mastných kyselin.

Studium fyzikálně chemických vlastností tenzidů a jejich využití při výrobě detergentů, výrobků průmyslové a bytové chemie.    (Šmidrkal, Hrádková)

  • Chemie, technologie výroby a vlastnosti tenzidů, detergentů a kosmetických výrobků. Aplikace tenzidů pro kapalné detergenty a v tenzidové kosmetice.
  • Vliv aktivačních přísad na fyzikálně-chemické vlastnosti detergentů, fyzikálně chemické vlastnosti kosmetických emulzí.

Reologické vlastnosti a koloidní stabilita mlékárenských, tukových a kosmetických výrobků    (Štětina, Filip, Berčíková)


Aktualizováno: 20.7.2015 12:48, Autor: Lenka Matějová

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČO: 60461373
DIČ: CZ60461373

Datová schránka: sp4j9ch

Copyright VŠCHT Praha 2014
Za informace odpovídá Oddělení komunikace, technický správce Výpočetní centrum
zobrazit plnou verzi