Forenzní analýza
Chcete porozumět principu identifikace jedinců pomocí DNA analýzy? Chcete odhalovat úmyslné otravy, či falšování potravin? Forenzní analýza je velmi populární obor, vyučovaný v ČR pouze na VŠCHT Praha. Základ studia tvoří obory chemie, biologie, genetiky, fyziologie člověka, toxikologie a kriminalistiky. Na ně navazují profilové předměty, jako jsou soudní lékařství, bioterorismus, analýza drog nebo základy informační techniky pro zpracování kriminalistických dat a jejich porovnání s kriminalistickými databázemi. V četných laboratorních cvičeních získáte potřebné praktické dovednosti i schopnost analýzy DNA a tělních tekutin.
Uplatnění
- Navazující magisterské studium
- Kriminalistické laboratoře
- Výzkumné laboratoře
- Zdravotnické, veterinární a potravinářské podniky
- Genetická analýza
- Laboratoře dopingové kontroly
Chemie a analýza potravin a výživa
Seznámíte se se složením různých kategorií potravin, doplňků stravy a fytofarmak. Získáte zajímavé poznatky o přírodních surovinách používaných pro jejich výrobu. Pochopíte dynamiku změn, k nimž dochází při kulinárním zpracování či (bio)technologických operacích. Ty zásadně ovlivňují nejen nutriční hodnotu potravin, ale i jejich chuť, vůni, barvu či texturu. Ovlivněna je samozřejmě i jejich bezpečnost. Naučíte se používat moderní analytické metody, které slouží k hodnocení zastoupení nutričně významných složek potravin, odhalování falšování či posuzování zdravotní nezávadnosti. Pro sledování rizikových složek i pro forenzní šetření si osvojíte nejmodernější instrumentální techniky i schopnost vyhodnocovat výsledky ve vztahu k aktuálním právním předpisům. Velká pozornost je též věnována biologicky aktivním látkám s pozitivními efekty na lidské zdraví. Součástí výuky jsou základy potravinářské legislativy a managementu kontrolních i expertních činnosti. Můžete se zapojit i do mezinárodních projektů v oblasti hodnocení environmentálních rizik, forenzních analýz či biomonitoringu.
Uplatnění
- Navazující magisterské studium
- Výzkumné a kontrolní laboratoře
- Management kvality a bezpečnosti potravin
- Potravinářské a biotechnologické firmy
- Farmaceutické firmy
- Medicínské firmy