Během 1. až 5. semestru musí student získat celkem 4 zápočty z tělesné výchovy. Jeden ze zápočtů lze nahradit absolvováním letního nebo zimního týdenního sportovního kurzu.
|
1. ročník
|
Zimní semestr
|
Kód |
Název předmětu |
P/C/L |
Zakončení |
Kredity |
Povinné předměty
|
N101002 |
Chemické výpočty
Předmět je zaměřen na praktické zvládnutí základních výpočtů nutných pro absolvování laboratorních cvičení. Jeho obsahem jsou výpočty navážek a výtěžků dle chemické rovnice a příprava roztoků o dané koncentraci
... více detailů
|
0/2/0 |
Z |
2 |
N101005 |
Obecná a anorganická chemie I
Náplní předmětu jsou základní okruhy z obecné chemie - stavba atomu, periodicita vlastností, teorie chemické vazby, stereochemie molekul a základy chemické rovnováhy. Tyto principy jsou aplikovány při popisu reaktivity a vlastností základních skupin anorganických látek. Systematická část je podána na rozdíl od klasického pojetí (chemie prvků) jako chemie anorganických fází. Základními probíranými kategoriemi jsou molekulární plynné a kapalné látky, ionty ve vodných roztocích a jejich soli, kovy a intermetalické fáze, pevné oxidy a anorganické polymery, karbidy, nitridy a další pevné sloučeniny kovů
... více detailů
|
3/2/0 |
Z+Zk |
8 |
N240011 |
Základy toxikologie a ekologie
Toxikologie se zabývá vzájemným působením chemických látek a živého organismu, je předmětem shrnujícím základní informace o látkách, které poškozují živý organismus. Předmět obecně seznamuje s osudem látek v organismu a jejich účinky na něj, se způsobem zjišťování jejich toxicity, s nejdůležitějšími legislativními předpisy týkajícími se chemických látek a některých jejich skupin. Několik přednášek se věnuje podrobněji vybraným anorganickým a organickým toxickým látkám a některým jejich skupinám. Jedna přednáška je věnována prevenci a následkům nehod, tedy zásadám bezpečné práce s toxickými látkami, likvidaci požáru a základům první pomoci. Přednáška ekologie seznamuje stručně s vlivem některých chemických látek na životní prostředí
... více detailů
|
2/0/0 |
Zk |
3 |
N320016 |
Biologie I
Předmět poskytuje přehled o společných základech, vzniku a vývoji živých soustav a základních vztazích struktury a biologické funkce od úrovně molekulárních entit, přes organizaci buňky (zejména eukaryotní), tkání a pletiv až po úroveň vztahů v rámci ekosystémů. Dále uvádí základní mechanismy dědičnosti, přenosu a exprese genetické informace, ontogeneze buňky a organismů, evoluce a představuje diverzitu současných organismů
... více detailů
|
3/0/0 |
Zk |
5 |
N322020 |
Úvod do potravinářských a biochemických věd
Seznámí studenta se základy potravinářských věd a s jejich propojením s vědami chemickými, biologickými, některými obory fyziky, některými obory lékařských věd, se zemědělskými vědami, potravinářským inženýrstvím, legislativou a s ekonomikou. V rozsahu zpracování zemědělských surovin na potraviny je student seznamován s aspekty probíhajích změn mikrobiálních, chemických, texturních, senzorických, aspekty údržnosti potravin ve vztahu ke kvalitě a bezpečnosti potravin při zohlednění požadavků platné potravinářské legislativy jak v obecné rovině, a z hlediska zpracování jednotlivých komodit
... více detailů
|
2/0/0 |
KZ |
3 |
N413022 |
Matematika I
Základní kurs vysokoškolské matematiky je určen studentům bakalářského studia. Studenti zvládnou základy matematiky v rozsahu potřebném pro ostatní předměty (fyzika, fyzikální chemie,...) bakalářského studia. Absolvování kursu je rovněž nutnou podmínkou pro absolvování navazujícího předmětu MII, a tedy i nutnou podmínkou pro pokračování bakalářského studia studiem magisterským
... více detailů
|
3/4/0 |
Z+Zk |
9 |
Volitelné předměty
|
Letní semestr
|
Kód |
Název předmětu |
P/C/L |
Zakončení |
Kredity |
Povinné předměty
|
N101003 |
Laboratoř anorganické chemie I
Studenti jsou seznámeni se zásadami bezpečnosti práce, základním laboratorním vybavením a základními experimentálními postupy. Preparační práce a kvalitativní reakce doplní teoretické znalosti o charakteristických vlastnostech prvků a sloučenin
... více detailů
|
0/0/4 |
KZ |
3 |
N110004 |
Organická chemie I
V rámci koncepce struktura - reaktivita je moderním způsobem systematicky probírána struktura a reaktivita alkanů, alkenů, alkynů a jejich monofunkčních derivátů: halogenderivátů, alkoholů a fenolů, karbonylových sloučenin a karboxylových kyselin a jejich funkčních derivátů. Pozornost je kladena na pochopení základních principů a mechanismů, které se uplatňují v organických reakcích
... více detailů
|
2/2/0 |
Z+Zk |
6 |
N319001 |
Biologie buňky
Předmět je věnován pokročilému základu hlavních témat buněčné biologie, a to se zřetelem na témata přednášená v předmětu Biologie I, a paralelně/následně pak předmětu Mikrobiologie a předmětů Ústavu biotechnologie. Klíčovým záměrem je zdůraznění vztahu buněčné organizace (stavby) a buněčné funkce. Záměrem je rovněž budování základního slovníku odborné terminologie a schopnosti chápání buňky jako jednobuněčného organismu i stavební/ funkční jednotky makroorganismu
... více detailů
|
2/0/0 |
Zk |
3 |
N320015 |
Laboratoř biologie
Předmět je cílen na výuku k samostatnému využívání základních metod světelné mikroskopie a mikroskopie fluorescenční, představuje zásady správné laboratorní praxe a organizace biologického experimentu a zároveň je zaměřen na pochopení mikroskopické struktury buňky, rostlinného a živočišného organismu, mikroskopické zkoumání vybraných buněčných pochodů a v praktických a teoretických úlohách na prohloubení znalosti chromosomálních základů dědičnosti
... více detailů
|
0/0/2 |
KZ |
1 |
N444001 |
Fyzika I
Předmět je zaměřen na pochopení základních fyzikálních jevů a na rozvoj technického myšlení. Jsou probírány fyzikální zákony a vysvětlovány fyzikální principy, které jsou nezbytné pro návazné předměty v bakalářském studiu
... více detailů
|
3/2/0 |
Z+Zk |
7 |
N445001A |
Aplikace výpočetní techniky
Předmět Aplikace výpočetní techniky poskytuje základní přehled o informačních technologiích pro oblast moderní chemie. Důraz je kladen na orientaci v síti VŠCHT, na sjednocení úrovně základních znalostí z oblasti informatiky zahrnující především efektivní využívání editorů pro tvorbu technických a odborných dokumentů a vědecko-technické výpočty v prostředí tabulkových kalkulátorů
... více detailů
|
0/3/0 |
KZ |
3 |
N834008 |
Odborný anglický jazyk I
Cílem předmětu je rozvíjet komunikační dovednosti, se zvláštním zaměřením na specifika odborného jazyka. Tematické oblasti zahrnují univerzitní prostředí, obecnou chemii, práci v laboratoři a technologie ve vztahu k životnímu prostředí
... více detailů
|
0/2/0 |
Z |
1 |
Povinně volitelné předměty
(
zapisujete minimálně 1 z této skupiny
)
|
N413003 |
Matematika II
Studenti prohloubí znalosti získané v kursu MI tak, aby mohli po skončení bakalářského studia pokračovat studiem magisterským
... více detailů
|
3/3/0 |
Z+Zk |
8 |
N413004 |
Aplikovaná statistika
Základní kurs statistiky je určen studentům bakalářského studia. Studenti částečně zvládnou spolu s některými pravděpodobnostními pojmy základní statistické metody v rozsahu potřebném pro pochopení složitějších statistických metod v ostatních předmětech
... více detailů
|
1/2/0 |
Z+Zk |
4 |
N437005A |
Podniková ekonomika
Cílem předmětu je poskytnout vědomosti v základních oblastech - vymezení podniku, vliv státu na podnikání, daňový systém v ČR, aktiva a pasiva podniku, zdroje financování; v oblasti řízení výroby charakterizovat jednotlivé vstupy do výrobního procesu a objasnit jejich standardizaci
... více detailů
|
2/1/0 |
Z+Zk |
4 |
Volitelné předměty
|
2. ročník
|
Zimní semestr
|
Kód |
Název předmětu |
P/C/L |
Zakončení |
Kredity |
Povinné předměty
|
N110002 |
Laboratoř organické chemie I
Podmínkou vstupu do laboratoří je složení zkoušky z Organické chemie I nebo získání zápočtu z Organické chemie A a absolvování Laboratoří z anorganické chemie I. Cílem kurzu je naučit studenty základním operacím používaným v organické laboratoři. Studenti na sérii syntéz získávají potřebné pracovní návyky a zkušenosti při získávání a charakterizaci připravovaných sloučenin. Při hodnoceni studenta se klade důraz nejen na získané praktické dovednosti, ale i na znalosti jednoduchých výpočtů, které se týkají stechiometrie a ředění roztoků, a znalost chemických rovnic reakcí, které probíhají při prováděných operacích
... více detailů
|
0/0/4 |
KZ |
3 |
N143013 |
Chemická informatika
Předmět je zaměřen na získání základních nezbytných dovedností pro práci s odbornou chemickou literaturou, chemickými i multioborovými databázemi. Základní součástí je série "hands-on" cvičení, kde studenti získají praktické dovednosti.
... více detailů
|
1/1/0 |
KZ |
2 |
N320001 |
Biochemie I
Předmět je zaměřen na pochopení základních principů biochemie; tedy jak na strukturu a funkci různých biologických molekul, tak na metabolismus
... více detailů
|
3/0/0 |
Zk |
5 |
N320003 |
Seminář z biochemie I
Předmět Seminář z biochemie I je z velké části zaměřen na praktické znalosti nezbytné ke správnému zvládnutí základních laboratorních technik. Seznamuje studenty s různými typy separačních technik a s imunochemickými metodami a na konkrétních příkladech umožňuje pochopení jejich reálného využití v praxi. V závěru se seminář věnuje přirozeným biokatalyzátorům - enzymům, jejich dělení, kinetice a možnostem inhibice. To vše opět na konkrétních příkladech, se kterými se studenti mohou setkat při laboratorní práci
... více detailů
|
0/1/0 |
KZ |
1 |
N323006 |
Úvod do potravinářské legislativy
Cílem přednášek předmětu je seznámit studenty s Evropským i národním právním systémem ve vztahu k potravinám. Jsou vysvětleny hlavní požadavky právních předpisů na výrobu, označování a distribuci potravin, na veřejné stravování a obchodování s potravinami. Pozornost je věnována posuzování kvality, bezpečnosti a výživové hodnoty potravin a mechanismům používaným pro ochranu spotřebitele a tržního prostředí. Je popsána úloha technické standardizace (technických norem) a systémů managementu kvality a bezpečnosti. Studenti by po absolvování přednášek měli mít přiměřené znalosti právních podmínek pro zpracování a distribuci potravin, orientovat se v nejdůležitějších právních a technických dokumentech a v používané terminologii. Měli by se dokázat orientovat v hierarchii právních a technických norem a být schopni si sami vyhledat aktuálně platné dokumenty specifikující požadavky na konkrétní výrobek či proces.
... více detailů
|
2/0/0 |
Zk |
3 |
N403011 |
Fyzikální chemie I
Předmět pokrývá elementární části fyzikální chemie (zásadní pojmy a veličiny, stavové chování, základy termodynamiky), na která navazují témata z oblastí fázových rovnováh, rovnováh chemických reakcí, vybrané partie z oblasti vlastností a chování systémů obsahujících elektrolyty a popis rychlosti chemických reakcí
... více detailů
|
3/2/0 |
Z+Zk |
6 |
N444003 |
Laboratoř fyziky
Studenti měří laboratorní úlohy, které tématicky pokrývají přednášenou oblast fyziky (mechanika, kmity a vlnění, optika, elektřina, magnetismus, moderní fyzika)
... více detailů
|
0/0/3 |
KZ |
3 |
N834009 |
Odborný anglický jazyk II
Cílem předmětu je rozvíjet komunikativní dovednosti se zvláštním důrazem na specifika odborného jazyka, zdokonalit již osvojené gramatické a lexikální jazykové prostředky. Tematické okruhy zahrnují potraviny a jejich zpracování, výrobu a použití léčiv, vlastnosti materiálů
... více detailů
|
0/2/0 |
Z+Zk |
2 |
Povinně volitelné předměty
(
zapisujete minimálně 1 z této skupiny
)
|
N110005 |
Organická chemie II
Předmět Organické chemie II navazuje na kurs Organické chemie I. Tento kurs pojednává organickou chemii z hlediska typů reakcí a jejich mechanismů. Tím se zopakují a doplní znalosti z kursu Organická chemie I a zároveň jsou ukázány obecné souvislosti. V přímé návaznosti je pak diskutována chemie základních přírodních stavebních bloků - sacharidů, peptidů, bílkovin a nukleových kyselin a chemie heterocyklických sloučenin
... více detailů
|
3/2/0 |
Z+Zk |
7 |
N342001 |
Bioorganická chemie přírodních látek
Předmět seznamuje se základními skupinami přírodních látek, jejich vlastnostmi, reakcemi a využitím. Vysvětluje též základní pojmy související se strukturou molekul, jejich stereochemií a popř. chiralitou, včetně vztahu mezi strukturou a biologickou aktivitou
... více detailů
|
2/2/0 |
Z+Zk |
5 |
Volitelné předměty
|
Letní semestr
|
Kód |
Název předmětu |
P/C/L |
Zakončení |
Kredity |
Povinné předměty
|
N319004 |
Biotechnologie I
Biotechnologické procesy zasahují v současnosti do mnoha oblastí lidské činnosti. Studenti jsou nejprve obecně seznámeni s podstatou biotechnologií a jejich klasifikací. Následně jsou probírány jednotlivé prvky biotechnologického procesu na modelu s mikrobním producentem zahrnující výběr surovin, přípravu průmyslových kultivačních medií, požadavky na průmyslový mikrorganismus, uspořádání procesů a jejich regulaci. Samostatná část je věnována odlišnostem procesů spojených a použitím rostlinných nebo živočišných buněk. Obecné poznatky jsou dále detailně rozvedeny na konkrétních příkladech procesů pro produkci významných sloučenin, respektive dekontaminaci životního prostředí. V rámci semináře studenti připravují referát věnovaný biotechnologické produkci vybrané látky
... více detailů
|
2/1/0 |
Z+Zk |
4 |
N320002 |
Biochemie II
Předmět tvoří nástavbu základního kurzu Biochemie I. Měl by studenty přivést k širšímu chápání biologických a biochemických souvislostí. Proto jsou témata jednotlivých přednášek volena tak, aby se v nich promítly poznatky z různých oblastí biochemie (struktury biopolymerů, molekulová genetika, metabolismus, aplikace bioanalytických metod)
... více detailů
|
2/0/0 |
Zk |
3 |
N320014 |
Laboratoř biochemie
Studenti získají teoretické a praktické znalosti o biochemických laboratorních technikách, které jsou běžně používány ve výzkumné práci. Naučí se zvládnout základní operace nutné pro práci v biochemické laboratoři. Vyzkouší si především metody z oblasti isolace a analýzy neznámého vzorku
... více detailů
|
0/0/6 |
KZ |
4 |
N323001 |
Chemie potravin
Náplní předmětu jsou základní okruhy o chemickém složení potravin, fyzikálně-chemických, biochemických, senzorických a dalších vlastnostech jednotlivých složek, jejich funkci a významných interakcích a reakcích, které v potravinách probíhají při skladování, kulinárním a technologickém zpracování. Studenti budou seznámeni především se základními složkami výživy, tj. bílkovinami, tuky a sacharidy v jejich rozmanité podobě, ale také s dalšími esenciálními výživovými faktory (vitamíny, minerálními látkami) i látkami antinutričními a toxickými
... více detailů
|
2/2/0 |
Z+Zk |
5 |
N402002 |
Analytická chemie I
V rámci přednášek se posluchači seznámí s principy analytických metod, které jsou běžně využívány v kontrolních i vývojových analytických laboratořích. Spektrum probíraných metod zahrnuje jak metody klasické analýzy, tak i metody instrumentální, které tvoří většinu náplně předmětu. Z instrumentálních technik se posluchači seznámí s metodami elektrochemickými (potenciometrie, voltametrie, polarografie, coulometrie), s metodami separačními (plynová a kapalinová chromatografie) i s metodami atomové a molekulové spektroskopie (atomová absorpční a emisní spektrometrie, absorpční spektrometrie v infračervené, viditelné a ultrafialové oblasti spektra, spektrometrie nukleární magnetické rezonance). Zvláštní přednáška je věnována hmotnostní spektrometrii a přesnosti a správnosti analytických měření. V seminářích jsou probírány výpočty z vážkové a titrační stechiometrie, výpočty rovnováh, aplikace Nernstovy rovnice a Lambertova-Beerova zákona a charakteristiky separačních procesů. Laboratorní cvičení jsou vyučovány jako samostatný předmět "Laboratoř analytické chemie I". Na předmět Analytická chemie I navazuje v dalším semestru Analytická chemie II, kde jsou probrané principy dále prohloubeny, značně se rozšíří spektrum probraných technik a velká pozornost je věnována aplikacím jednotlivých metod
... více detailů
|
2/2/0 |
Z+Zk |
5 |
N402003A |
Laboratoř analytické chemie I
Cílem laboratoří je získání základních návyků potřebných v analytické chemii. Stutenti si osvojí pravidla čisté, přesné a správné laboratorní práce. Spektrum metod zahrnuje metody chemické analýzy (1-2 práce), elektrochemické (2-3 práce), spektroskopické (2) a separační (1) metody. Na předmět navazuje Laboratoř analytické chemie II
... více detailů
|
0/0/5 |
KZ |
4 |
N403013 |
Laboratoř fyzikální chemie I
Předmět je zaměřen na praktické pochopení základních principů fyzikální chemie, konkrétně z oblasti stavového chování plynů, termodynamiky roztoků, kinetiky, fázových rovnováh, kalorimetrie a elektrochemie
... více detailů
|
0/0/4 |
KZ |
3 |
Povinně volitelné předměty
(
zapisujete minimálně 1 z této skupiny
)
|
N342002 |
Suroviny z obnovitelných zdrojů
Předmět je zaměřen na výuku možností využití surovin z obnovitelných zdrojů v organické a farmaceutické syntéze a v potravinářské výrobě. Předmět také představuje alternativní způsoby přípravy či výroby chemických a farmaceutických surovin, dnes běžně získávaných z ropy, z obnovitelných zdrojů. Předmět se zaměřuje na vybrané spektrum přírodních surovin, především na sacharidy a tuky, zatímco ostatním surovinám z obnovitelných zdrojů se věnuje pouze okrajově. Jelikož součástí předmětu jsou i sladké a hořké sloučeniny, jedním tématem předmětu jsou i přírodní a syntetická intenzivní sladidla
... více detailů
|
2/0/0 |
Zk |
3 |
N403016 |
Fyzikální a koloidní chemie
Předmět je rozšířením základního kurzu Fyzikální chemie I se zaměřením na biologické vědy. Pokrývá jak obecné zákonitosti chování různých systémů s důrazem na molekulární přístup, tak aplikace v biochemii a koloidní chemii. Předměty Fyzikální chemie II, Fyzikální a koloidní chemie a Fyzikální chemie mikrosvěta jsou srovnány zde: http://old.vscht.cz/fch/cz/pomucky/srovnani.html
... více detailů
|
3/2/0 |
Z+Zk |
7 |
Volitelné předměty
|
3. ročník
|
Zimní semestr
|
Kód |
Název předmětu |
P/C/L |
Zakončení |
Kredity |
Povinné předměty
|
N319002 |
Základy bioinženýrství
Předmět je zaměřen na pochopení celého procesu biotechnologické výroby tedy nejen na vlastní kultivaci buněk ale i na přípravné a dokončovací operace, jejich provázanost a inženýrské aspekty procesů. Důraz je kladen na rozšíření, syntézu a aplikaci znalostí získaných v základních předmětech jako jsou mikrobiologie, biochemie, fyzikální chemie a chemické inženýrství na bioinženýrské aspekty biotechnologických výrob. Předmět přináší nové nebo značně rozšiřuje stávající znalosti studentů v oblasti hmotové bilance bioprocesů, typů bioreaktorů a způsobů řízení a regulace bioprocesů
... více detailů
|
2/1/0 |
Z+Zk |
4 |
N320009 |
Mikrobiologie
Předmět seznamuje studenty se základními mikrobiologickými problematikami. Je zde probíráno rozdělení mikroorganismů podle fysiologických vlastností, základní struktura mikrobiálních buněk, cytologické a morfologické vlastnosti bakterií, kvasinek, plísní a jejich taxonomie. Dále význam virů jejich rozdělení virů (bakteriální, rostlinné a živočišné), morfologie, životní cyklus. Studenti jsou seznámeni se základními rysy metabolismu mikroorganismů a jejich technologickém významu. Dále je zde probírána dynamika růstu a množení mikrobiálních populací a vliv prostředí na růst a množení mikroorganismů. Jsou zde opakovány základy genetiky z hlediska mikroorganismů: základní rysy dědičnosti, přenos genetické informace a její realizace, mutace, rekombinace, mimochromosomální dědičnost
... více detailů
|
3/0/0 |
Zk |
5 |
N320013 |
Laboratoř mikrobiologie
Laboratorní cvičení z mikrobiologie seznamuje studenty se základními pracovními technikami mikrobiologie. Dále se seznámí s hlavními izolačními technikami mikroogganismů, mikroskopickými barvícími technikami a mikroskopií kvasinek a mikromycet.Naučí se vyhodnocovat fyzikální a chemické vlivy na růst mikroorganismu
... více detailů
|
0/0/5 |
KZ |
3 |
N320081 |
Molekulová genetika a analýza DNA
Předmět je zaměřen na pochopení principů dědičnosti organismů, zejména mechanismy a regulace předávání genetické informace a genové exprese u prokaryotických buněk a eukaryotických organismů. Zvláštní důraz je kladen na hlavní regulační procesy zprostředkované proteiny a regulačními molekulami RNA. Cílem je také porozumění proměnlivosti genetické informace v důsledku mutací a rekombinací. Předmět poskytne orientaci v nejdůležitějších technikách analýzy nukleových kyselin, zahrnující izolaci DNA a RNA, značení těchto molekul, sekvenování DNA, analýzu vybraných sekvencí pomocí polymerázové řetězové reakce a porovnání dat s informacemi v databázích
... více detailů
|
2/0/0 |
Zk |
3 |
N323003 |
Laboratoř analýzy potravin a přírodních produktů
Laboratorní práce jsou zaměřeny na aplikaci moderních metod analýzy vybraných komponent potravin používaných v běžné praxi. Náplň jednotlivých cvičení je v souladu s aktuálními požadavky rutinní analýzy potravin, jsou však také zařazeny úlohy odpovídající nejnovějším trendům. Studenti provádějí měření na zařízeních a přístrojích tak, aby si osvojili praktickou realizaci analytických postupů, vyhodnocení naměřených dat a následně jejich zpracování do požadované formy v souladu s legislativními požadavky
... více detailů
|
0/0/5 |
KZ |
3 |
N323035 |
Analýza potravin a přírodních produktů
Výuka předmětu vychází ze znalostí základů analytické chemie, biochemie a chemie potravin. V úvodu jsou diskutovány systémy zajištění jakosti naměřených dat, jak na úrovni rutinních / kontrolních analýz, tak i pro účely výzkumu v oblasti potravinářství, biotechnologií, a řady dalších disciplin. Jednotlivé výukové bloky jsou zaměřeny na prezentaci nejen klasických, ale především moderních postupů analýzy složek potravin i různých přírodních produktů, konkrétně vody / sušiny, minerálních látek i klíčových makronutrientů - bílkovin, sacharidů a lipidů (včetně doprovodných látek). Široce diskutovány jsou i postupy stanovení vitamínů a dalších essenciálních látek. Prezentovány jsou rovněž metody stanovení senzoricky aktivních sloučenin, potravinových aditiv, přírodních toxinů i různých skupin kontaminantů. Představení analytické strategie je vždy doprovázeno příklady zajímavých aplikací (např. problematika falšování potravin), koncipovaných tak, aby byl názorně demonstrován význam komplexního uvažování o volbě analytických postupů
... více detailů
|
2/1/0 |
Z+Zk |
4 |
N409002A |
Chemické inženýrství I
Předmět se zabývá popisem procesů probíhajících v aparátech a zařízení chemického, farmaceutického a potravinářského průmyslu. Studenti se zde seznámí s výpočetními postupy při bilancování hmoty a energie, se základy hydrodynamických, tepelných, difúzních procesů a s principy výpočtů chemických reaktorů
... více detailů
|
2/3/0 |
Z+Zk |
6 |
N963005 |
Exkurze
Ve výrobních společnostech studenti shlédnou jednotkové operace a klíčové aparáty, které produkují komerčně významné výrobky, seznámí se se skladovým hospodářstvím, s kontrolou a řízením procesů, s hodnocením kvality produktů, s bezpečností práce a s ochranou životního prostředí v průmyslové praxi
... více detailů
|
0/0/0 |
Z |
1 |
Volitelné předměty
|
Letní semestr
|
Kód |
Název předmětu |
P/C/L |
Zakončení |
Kredity |
Povinné předměty
|
N319006 |
Fyziologie průmyslových mikroorganismů
Mikroorganismy jsou zastoupeny ve všech ekosystémech, tvoří největší podíl biomasy na Zemi. Disponují vlastnostmi, pro které jsou využívány v biotechnologických procesech. Znalost jejich buněčné architektury, fyziologie a všech faktorů ovlivňujících jejich růst a množení je základním předpokladem pro jejich aplikace. Předmětem výuky je představení možností vedoucích k upevnění (posílení) požadované (biosyntetické, biodegradační, biotransformační)vlastnosti mikroorganismu
... více detailů
|
2/0/0 |
Zk |
3 |
N320006 |
Bioanalytické metody
Bioanalytické metody se zabývají stanovením analytu s využitím specifické interakce mezi molekulami. Moderní bioanalytické postupy zajišťují vysokou specifitu stanovení (jednou z reagujících složek je biopolymer, proto mluvíme o biospecifitě), ale i vysokou citlivost a nízký detekční limit. Součástí jsou enzymatické metody, elektromigrační metody, proteomika, genetické metody (zejména různé aplikace PCR -polymerasová řetězová reakce), imunochemické a další biochemické a mikrobiologické metody
... více detailů
|
2/0/0 |
Zk |
3 |
N409013A |
Laboratoř chemického inženýrství
None
... více detailů
|
0/0/3 |
KZ |
3 |
N963014 |
Bakalářská práce
Cílem bakalářské práce je prokázat schopnost studentů samostatně vyřešit zadané téma práce, popsat metody a výsledky řešení, kriticky zhodnotit a diskutovat získané výsledky, formulovat nejdůležitější závěry
... více detailů
|
0/0/12 |
Z |
15 |
Povinně volitelné předměty
(
zapisujete minimálně 1 z této skupiny
)
|
N143030 |
Základy bioinformatiky
Tato přednáška seznámí studenty se základy bioinformatiky, což je multioborová disciplína kombinující počítačové vědy, statistiku a biologii. Bioinformatika se zabývá ukládáním, tříděním, vyhledáváním a především analýzou a interpretací rozsáhlých souborů biologických data. Mezi tato data patří např. sekvence nukleových kyselin a proteinů, jejich struktura, funkce či interakce. Studenti budou obeznámeni se základními koncepty bioinformatiky a nástroji výpočetní biologie. Na cvičeních bude pak demonstrováno použití a detaily bežně používaných online nástrojů a zdrojů
... více detailů
|
2/2/0 |
Z+Zk |
5 |
N319005 |
Biotechnologie II
Cílem předmětu je seznámit studenta s tradičními potravinářskými a dalšími obory, ve kterých je k získání finálního výrobku nutné využití mikrobiálního činitele. Mezi tyto obory patří pivovarství a sladařství, lihovarství, výroba droždí a krmné biomasy, produkce organických kyselin (octa, kyseliny citronové a mléčné) a další. Hlavními součástmi přehledu jednotlivých technologií je charakterizace a zpracování substrátu, fyziologie mikrobiálního činitele, vlastní mikrobiální proces, separace produktu a nákládání s odpady
... více detailů
|
2/1/0 |
Z+Zk |
4 |
N320011 |
Klinická biochemie
V předmětu Klinická biochemie se studenti seznámí s několika oblastmi. V první části budou vysvětleny hlavní metodické přístupy využívané humanní diagnostice. Ve druhé části se studium soustředí na hlavní analyzované molekuly, které využívá současná medicína a to podle funkce těchto molekul - např. enzymy, tuky, hormony atd. U každé kategorie je vysvětlena funkce a využití pro diagnostiku. V poslední části se studium zaměřuje na oblasti diagnostiky jater, ledvin a na diagnostiku vnitřního prostředí organismu včetně acidobasické rovnováhy
... více detailů
|
2/0/0 |
Zk |
3 |
Volitelné předměty
|
|