Studenti si mohou v 1. až 3. semestru jako volitelný předmět též zvolit tělesnou výchovu (N827001) nebo sportovní kurz (N827005).
|
1. ročník
|
Zimní semestr
|
Kód |
Název předmětu |
P/C/L |
Zakončení |
Kredity |
Povinné předměty
|
N321003 |
Vybrané procesy potravinářských a biochemických výrob
Předmět tvoří základní přípravu potravinářských technologů pro aplikaci inženýrského základu při řízení a kontrole potravinářských a biotechnologických výrob. Navazuje na předcházející obecné předměty chemického inženýrství a fyzikální chemie a rozšiřuje je v oblastech, jež jsou charakteristické pro potravinářské výroby a biotechnologie. Předmět dává podklady nejen pro studium vlastních technologií, ale např. pro balení a skladování potravin a pro studium změn nutričních hodnot během zpracování potravinářských surovin. Zvláštní důraz je kladen na nové a perspektivní procesy a trendy, jež jsou zaváděny do potravinářských technologií
... více detailů
|
2/1/0 |
Z+Zk |
4 |
N322003 |
Mikrobiologie potravin a kosmetiky
Předmět je zaměřen na charakteristiku mikroorganismů spojených s výrobou a kažením potravin a kosmetiky se zvláštním důrazem na skupinu bakterií mléčného kvašení. Na základě poznatků fyziologie a metabolismu mikroorganismů jsou objasněny funkční vlastnosti kultur užívaných pro fermentaci mléka, masa, zeleniny a cereálií a způsoby jejich aplikace. Stručně jsou uvedena mikrobiální rizika spojená s výrobou jednotlivých typů potravin a kosmetických přípravků
... více detailů
|
2/1/0 |
Z+Zk |
4 |
N322021 |
Procesní chemie potravin
Předmět je zaměřen na hlubší pochopení chemických procesů probíhajících při výrobě, skladování a kulinárních úpravách potravin s ohledem na změny a procesy, které tvoří chemický základ potravinářských technologií a na změny nežádoucí a možnosti jejich regulace. Podstatné je porozumění současně probíhajících změnám základních složek potravin při jednotlivých procesech a případným následným interakcím vzniklých látek
... více detailů
|
3/2/0 |
Z+Zk |
6 |
N322022 |
Fyzikální vlastnosti potravin II
Předmět je zaměřen na využití poznatků fyzikální chemie při charakterizaci fyzikálních vlastností potravinářských surovin a výrobků a posouzení faktorů ovlivňujících jejich stabilitu. Pozornost je věnována především reologickým a koloidním vlastnostem určujícím senzorickou jakost a trvanlivost potravin. Zahrnuje dále metody hodnocení těchto vlastností a přehled fyzikálních vlastností vybraných skupin potravin
... více detailů
|
2/1/0 |
Z+Zk |
4 |
N324028 |
Principy úchovy potravin
Předmět se zaměřuje na metody konzervace potravin. U každé metody je popsán základní princip, jsou uvedeny způsoby skladování výrobků a změny, které lze očekávat během výroby a skladování potravin. Pozornost je věnována i bariérové teorii a postupům při výrobě minimálně opracovaných potravin
... více detailů
|
2/1/0 |
Z+Zk |
4 |
N352004 |
Odborný projekt programu technologie potravin
Cílem předmětu je samostatně teoreticky vyřešit projekt na téma z oblasti technologie potravin. Úkolem studentů je téma písemně zpracovat do ucelené formy odborného textu, připravit prezentaci projektu, diskutovat a obhájit výsledky projektu
... více detailů
|
0/3/0 |
KZ |
3 |
Povinně volitelné předměty
(
zapisujete minimálně 2 z této skupiny
)
|
N321015 |
Aplikovaná výpočetní technika
Studenti se na jednoduchých příkladech seznámí se základními statistickými pojmy a základními statistickými operacemi. Potřebné matematické operace jsou řešeny s využitím naprogramovaných funkcí v tabulkovém kalkulátoru Excel. Je kladen důraz na vyhodnocování statistických závěrů jak z modelových tak i z reálných provozních dat
... více detailů
|
1/2/0 |
KZ |
3 |
N322005 |
Hygiena a sanitace potravinářských výrob
Předmět je zaměřen na pochopení základních principů hygieny a sanitace uskutečňovaných obecně na potravinářských výrobních závodech a v kontrolních laboratořích. Konkrétní aplikace jsou demostrovány na příkladech průmyslu mlékárenského a tukového; průmyslu výroby masa, masných a konzervárenských výrobků; průmyslu výroby nápojů; průmyslu výroby mlýnských, pekařských, cukrářských, cukrovarnických a škrobárenských výrobků, včetně průmyslu výroby čokolády a trvanlivého pečiva. Předmět navazuje na znalosti základů hygieny a sanitace, také aplikované potravinářské mikrobiologie. Předmět vysvětluje hygienické souvislosti při aplikování systémů řízení jakosti (SHP, SVP, HACCP) do potravinářství
... více detailů
|
2/1/0 |
Z+Zk |
4 |
N324007 |
Základy managementu
Předmět základy managementu je cílený na studenty, kteří se chtějí profesně věnovat řídícím a koordinačním aktivitám. Cílem předmětu je poskytnout studentům přehled o manažerských činnostech a předpokladech nutných pro výkon řídící funkce. Během přednášek se studenti seznámí se základními procesy řízení na různých úrovních a postupy, které jsou v současné době považované za správnou manažerskou praxi. Nedílnou součástí výuky je i exkurz do právních předpisů a ekonomických pravidel, která ovlivňují činnosti vedoucích pracovníků
... více detailů
|
2/1/0 |
KZ |
3 |
N324009 |
Využití a likvidace odpadů zemědělsko-potravinářského komplexu
Předmět je zaměřen na vznik, využití a likvidaci odpadů zejména z potravinářství a souvisejících odvětvích. Studenti se seznámí se základními technologiemi likvidace odpadů jako je skládkování, spalování apod. stejně jako s biologickými způsoby zpracování odpadů jako jsou kompostování a methanizace. V předmětu budou popsány jednotlivé potravinářské technologie v souvislosti s odpady a vedlejšími produkty, které při dané výrobě vznikají a možnostmi jejich využití. Pozornost je věnována prevencí vzniku odpadů, třídění odpadů, druhotným surovinám, recyklaci a obalovým materiálům, případně dekontaminaci již postiženého prostředí. Probírána je i perspektiva bezodpadových technologií především v kombinaci s využitím moderních technologií. V neposlední řadě se budeme také zabývat čištěním odpadních vod, které vznikají v každém potravinářském průmyslu a úpravou surové vody na vodu pitnou, která je nezbytná ve všech výrobách. Nedílnou součástí předmětu jsou i přednášky zaměřené na odpady vzniklé průmyslovými haváriemi.
... více detailů
|
2/0/0 |
KZ |
2 |
Volitelné předměty
|
Letní semestr
|
Kód |
Název předmětu |
P/C/L |
Zakončení |
Kredity |
Povinné předměty
|
N320071 |
Potravinářská biochemie
Předmět je zaměřen na souhrnný popis vlastností, funkcí a metabolismu jednotlivých složek potravin. Značná pozornost je věnována využití enzymů v průmyslových potravinářských technologiích
... více detailů
|
2/1/0 |
Z+Zk |
4 |
N321020 |
Výroba potravin a nutriční hodnota
Předmět pojednává o vlivu technologických procesů probíhajících při výrobě potravin na nutriční hodnotu potravin. Jsou uvedeny a porovnány konvenční (klasické) postupy používané při zpracování surovin, meziproduktů a finálních výrobků a nové (moderní) postupy zpracování s minimálním zásahem do zpracovávané suroviny. Předmět je zaměřen na možnosti ovlivnění podmínek technologie při zachování nutriční hodnoty potraviny a na využití odpadů potravinářského průmyslu pro separaci nutričně významných látek
... více detailů
|
2/1/0 |
KZ |
3 |
N324030 |
Provozní analýza potravin
Přednášky představí průřez metodami využívanými ke kontrole surovin, produktů a procesů v potravinářských techmologiích, které jsou vyučovány na Ústavu konzervace potravin, Ústavu sacharidů a cereálií a Ústavu mléka, tuků a kosmetiky. V současné době se ke kontrole procesů potravinářských technologií uplatňují metody fyzikální, fyzikálně-chemické, biochemické, mikrobiologické a senzorické. Nedílnou součástí předmětu je zpracování získaných analytických dat a základy statistického řízení procesu
... více detailů
|
2/1/0 |
Z+Zk |
4 |
N352013 |
Technologie potravin oboru I
Předmět je zaměřen přípravu potravinářských technologů a sleduje hlubší pochopení technologických procesů výroby potravin na úrovních dějů chemických a biochemických, mikrobiologických, fyzikálních a inženýrských ve zvolených potravinářských technologiích. Nabídka zahrnuje technologie výroby cukru, čokolády a cukrovinek, mlékárenské a tukové technologie, přehled technologie masa, technologie zpracování ovoce a zeleniny a technologie hotových pokrmů. Jsou sledovány současné vývojové trendy ve zpracování potravin
... více detailů
|
4/0/0 |
Z+Zk |
5 |
N352014 |
Laboratoř oboru
Laboratorní práce budou zaměřeny na sledování složení a kontrolu kvality potravinářských surovin a výrobků. V potravinářských materiálech (jako je např. melasa, cukr, cukrovinky, mlýnské výrobky, ovoce, zelenina, masné a mléčné výrobky) budou sledovány obsahy, kvalita a fyzikální vlastnosti složek potravin (vlhkost, škrob, bílkoviny, lipidy, organické kyseliny a další). Budou hodnoceny reologické a texturní vlastnosti potravin a také funkční vlastnosti obalů potravin. U vybraných potravinářských a kosmetických výrobků bude provedeno mikrobiologické hodnocení (základní mikrobiologický rozbor, identifikace neznámé bakterie v potravině, stanovení mikroorganismů startovacích a protektivních kultur, zvl. bakterií mléčného kvašení)
... více detailů
|
0/0/8 |
KZ |
5 |
N963020 |
Odborná praxe
Odborná praxe zahrnuje celkem čtyři týdny. Předmět je zaměřen na doplnění odborných znalostí, na rozvoj praktických odborných dovedností a zkušeností a na získání všeobecného přehledu o výrobní a výzkumné praxi. Student absolvuje v celkovém souhrnu minimálně tří týdny praktické výchovy ve výrobní nebo obchodní společnosti, výzkumné nebo zkušební instituci popř. v orgánu státní správy na odborné pozici, která odpovídá jeho studijnímu zaměření. Součástí předmětu je rovněž exkurze v celkovém souhrnu jednoho týdne, která v širší míře doplňuje praktickou výchovu s cílem získání všeobecného přehledu o výrobní, obchodní, vývojové a výzkumné praxi
... více detailů
|
0/0/0 |
Z |
3 |
Povinně volitelné předměty
(
zapisujete minimálně 2 z této skupiny
)
|
N319034 |
Biotechnologické aplikace mikroorganismů
Mikroorganismy (prokaryota a jednobuněčná eukaryota) disponují vlastnostmi, pro které jsou využívány v biotechnologiích. Předmět je zaměřen na konkrétní taxony, jejichž společným znakem je žádaná biochemická aktivita (biosyntetická, biodegradační) uplatňující se v širokém spektru fyzikálně chemických podmínek. Pozornost je věnována mikrobiologické, biochemické, a genetické charakteristice mikroorganismů, jejichž obrovská diverzita představuje zároveň široké spektrum nových metabolických drah
... více detailů
|
2/1/0 |
Z+Zk |
4 |
N321021 |
Přírodní a modifikované polysacharidy
Polysacharidy jsou obnovitelným zdrojem přírodní zdroj polymerů, které mají široké uplatnění v potravinářství, papírenském, stavebním a chemickém průmyslu. Studenti jsou v rámci předmětu seznámeni se zdroji, strukturou a fyzikálními vlastnostmi polysacharidů a jejich oligomerů. Dále jsou vysvětleny fyzikálně-chemické metody, které slouží k analýze polysacharidů. Podstatná část přednášek je věnována aplikacím a nutričnímu významu polysacharidů v potravinách a využití v biokompatibilních potravinářských obalech
... více detailů
|
2/0/0 |
Zk |
3 |
N322023 |
Tenzidy a detergenty
Předmět je zaměřen na fyzikálně-chemické a aplikační vlastnosti tenzidů, chemii a technologii jejich výroby a na přehled současně používaných tenzidů, složení a technologii výroby detergentů, jejich aplikační vlastnosti, zkoušení jejich účinnosti a jejich vliv na životní prostředí
... více detailů
|
2/1/0 |
Z+Zk |
4 |
N324031 |
Teorie spotřebitele
Předmět v sobě integruje teorii a praxi marketingu v návaznosti na potravinářské obory. Cílem tohoto předmětu je propojit znalosti z technických a technologických předmětů s teorií prodeje zboží. Důraz při výuce je kladen na konkrétní postupy a příklady v oblasti výroby, zpracování a distribuce potravin se všemi specifiky, které potravinářský průmysl má a ve kterých se liší od jiných průmyslových odvětví. Při výuce je věnována pozornost i problematice marketingu na národní a nadnárodní úrovni a legislativním aspektům ochrany zdraví a dalších zájmů spotřebitelů
... více detailů
|
2/0/0 |
KZ |
2 |
Volitelné předměty
|
2. ročník
|
Zimní semestr
|
Kód |
Název předmětu |
P/C/L |
Zakončení |
Kredity |
Povinné předměty
|
N324026 |
Balení potravin
Předmět je zaměřen na pochopení základních funkcí obalu při zpracovává potravin, zejména na jeho funkci ochrannou. Porozumění principů konstrukce obalů z hlediska ochrany baleného produktu před mechanickými změnami, změnami vlhkosti, oxidačními procesy, změnami chuti a vůně, působení teploty, kontaminací mikroorganismy, působení hmyzu a hlodavců atd. Důraz je kladen i na hygienické aspekty obalů potravin a vliv systémů balení na životní prostředí. V základních rysech jsou zmíněny i principy balících strojů
... více detailů
|
2/1/0 |
Z+Zk |
4 |
N324027 |
Systémy řízení jakosti a zdravotní nezávadnosti
Předmět je zaměřen na systémy jakosti a zdravotní nezávadnosti při výrobě a distribuci potravin. V rámci předmětu jsou vyučovány principy systému kritických kontrolních bodů (HACCP) a požadavky dalších norem uplatňujících se v managementu bezpečnosti potravin. (ISO 22000, BRC, IFS, ISO 9001 aj.) Při výuce a praktických úkolech si studenti osvojí postupy zavádění požadavků norem a systémů HACCP u provozovatelů potravinářských podniků. Posluchači se na praktických příkladech seznámí s postupy analýzy nebezpečí a řízením rizika a řešením krizových situací při výrobě a distribuci potravin. Během výuky si osvojí základní postupy a pravidla pro auditování systému jakosti a bezpečnosti potravin
... více detailů
|
2/1/0 |
Z+Zk |
4 |
N352009 |
Předdiplomní laboratoř programu technologie potravin
Studenti pracují v laboratořích na úlohách, které souvisí se zadáním jejich diplomové práce
... více detailů
|
0/0/5 |
KZ |
3 |
N352015 |
Technologický projekt
Předmět je zaměřen na praktické využití poznatků předmětů potravinářské chemie, technologie a procesů při řešení konkrétních modelových technologických úkolů. V rámci předmětu studenti absolvují formou laboratorních cvičení blokově celkem 6 technologických úloh, z nichž jsou 3 úlohy povinné a 3 úlohy jsou volitelné podle zaměření studentů. Úlohy zahrnují charakterizaci suroviny, sledování průběhu technologického procesu a hodnocení výrobku
... více detailů
|
0/8/0 |
KZ |
7 |
N352016 |
Technologie potravin oboru II
Předmět je zaměřen přípravu potravinářských technologů a sleduje hlubší pochopení technologických procesů výroby potravin na úrovních dějů chemických a biochemických, mikrobiologických, fyzikálních a inženýrských ve zvolených potravinářských technologiích. Nabídka zahrnuje cereální technologii, mlékárenskou fermentační technologii, technologii tuků a oleochemii, technologii masa (pokročilá), konzervárenskou technologii zpracování ovoce a zeleniny (pokročilá) a technologii vajec. Jsou sledovány současné vývojové trendy ve zpracování potravin
... více detailů
|
4/0/0 |
Z+Zk |
5 |
Povinně volitelné předměty
(
zapisujete minimálně 2 z této skupiny
)
|
N321016 |
Výpočetní metody a modelování v oboru
None
... více detailů
|
2/2/0 |
KZ |
4 |
N322019 |
Chemie a technologie kosmetiky
Předmět je zaměřen na působení kosmetických prostředků na kůži, suroviny určené pro výrobu kosmetických prostředků, technologie výroby kosmetických prostředků a způsoby testování jejich vlastností
... více detailů
|
2/1/0 |
Z+Zk |
4 |
N322025 |
Probiotika a funkční potraviny II
Předmět je zaměřen na charakteristiku a legislativní vymezení potravin s funkčními vlastnostmi. Největší pozornost je věnována potravinám probiotickým, studenti se seznámí s podrobnou charakteristikou probiotických mikroorganismů (hlavně rodu Lactobacillus a Bifidobacterium), s kritérii jejich výběru, funkčními vlastnostmi a s jejich použitím v potravinářských technologiích. Dále bude studován vliv prebiotik na růst probiotických organismů, jejich vlastnosti, zdroje a použití v potravinách. Předmět je zaměřen rovněž na složení jednotlivých komodit (mléko, tuky a oleje, cereálie, ovoce a zelenina) v souvislosti s jejich vlivem na lidské zdraví
... více detailů
|
2/1/0 |
Z+Zk |
4 |
N324029 |
Autenticita a detekce falšování potravin
Předmět je zaměřen na autenticitu potravin, možnosti falšování a pochopení postupů a metod hodnocení autenticity potravin. Diskutována je problematika vlivu přirozené variability, receptury, technologického zpracování a skladování na markery autenticity. Student je seznámen se základními kvalitativními parametry vybraných výrobků a jejich složek, s legislativními aspekty a aktuálními projekty
... více detailů
|
2/1/0 |
Z+Zk |
4 |
Volitelné předměty
|
Letní semestr
|
Kód |
Název předmětu |
P/C/L |
Zakončení |
Kredity |
Povinné předměty
|
N963008 |
Diplomová práce
Cílem diplomové práce je prohloubit získané znalosti, dovednosti a zkušenosti z vypracování bakalářské práce, nabídnout studentům počítačovou podporu pro dokonalejší zpracování literárních pramenů, pro efektivní zpracování, vyhodnocování a interpretaci experimentálních dat
... více detailů
|
0/0/30 |
Z |
30 |
|