Počkejte prosím...
Data pro 2018/2019

Potravinářské technologie a biotechnologie

Kredity 3
Rozsah 3 / 0 / 0
Examinace KZ
Jazyk výuky čeština
Úroveň bakalářský předmět
Garant prof. Ing. Vladimír Filip, CSc.
doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D.
doc. Ing. Evžen Šárka, CSc.
Elektronické materiály dostupné v e-learningu VŠCHT

Anotace

Předmět podává souhrnný přehled o jednotlivých oblastech potravinářské výroby.Technologie sacharidů zahrnuje výrobu řepného cukru, mlýnskou technologii, výrobu pekárenských výrobků, těstovin, trvanlivého pečiva, snack výrobků, výrobu čokolády, čokoládových a nečokoládových cukrovinek, výrobu a zpracování škrobu a modifikovaných škrobů. Konzervace potravin a technologie masa pojednává o zpracování ovoce a zeleniny, výrobě nealkoholických nápojů, zpracování masa, drůbeže, ryb a o výrobě masných výrobků včetně zpracování vedlejších jatečných produktů, zpracování vajec a výrobě hotových jídel a lahůdek. Technologie mléka zahrnuje vlastnosti mléka a jeho základní ošetření, výrobu tekutých, koncentrovaných a sušených mléčných výrobků, výrobu másla a mrazených smetanových krémů, zákysových kultur, fermentovaných mléčných výrobků, probiotik a prebiotik, tvarohů a sýrů. Technologie olejů, tuků, detergentů a kosmetiky pojednává o výrobě olejů a tuků z rostlinných a živočišných surovin, o rafinaci a modifikaci olejů a tuků včetně oleochemického využití olejů a tuků, výrobě mýdla, práškových a kapalných detergentů a kosmetiky. Fermentační technologie popisuje principy fermentačních technologií, výrobu sladu, piva, lihu a lihovin, vína, droždí a octa.

Sylabus


1. Úvod do potravinářských technologií
2. Základní procesy v potravinářských technologiích
3. Technologie cukru, cukrovinek a čokolády
4. Škrob a modifikované škroby, využití sacharidů pro potravinářské a nepotravinářské výroby
5. Cereální technologie, technologie trvanlivého pečiva a těstovin
6. Mlékárenské technologie a biotechnologie
7. Technologie jedlých olejů a tuků. Oleochemie
8. Technologie tenzidů, detergentů a kosmetiky
9. Principy úchovy potravin, balení potravin
10. Technologie zpracování ovoce a zeleniny, výroba nealkoholických nápojů
11. Technologie masa a vajec, likvidace a využití odpadů z potravinářské výroby
12. Sladařství a pivovarství
13. Lihovarství, výroba lihovin a droždí
14. Vinařství a výroba organických kyselin

Literatura

Z:Kadlec P., Melzoch K., Voldřich M. (editoři) a kolektiv (2009): Co byste měli vědět o výrobě potravin? Technologie potravin. Key Publishing Ostrava, 540 stran, ISBN 978-80-7418-051-4
Z:Kadlec P., Melzoch K., Voldřich M. (editoři) a kolektiv (2012): Technologie potravin - Přehled tradičních potravinářských výrob. Key Publishing Ostrava, 565 stran, ISBN 978-80-7418-145-0
D:Kadlec P. (editor) (2002): Technologie potravin I., skripta VŠCHT Praha, 300 stran.ISBN 80-7080-509-9
D:Kadlec P. (editor) (2002): Technologie potravin II., skripta VŠCHT Praha, 236 stran ISBN 80-7080-510-2

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČO: 60461373
DIČ: CZ60461373

Datová schránka: sp4j9ch

Copyright VŠCHT Praha 2014
Za informace odpovídá Oddělení komunikace, technický správce Výpočetní centrum
zobrazit plnou verzi