Počkejte prosím...
Data pro 2018/2019

Probiotika a funkční potraviny I

Kredity 3
Rozsah 2 / 0 / 0
Examinace Zk
Jazyk výuky čeština
Úroveň bakalářský předmět
Garant Ing. Šárka Horáčková, CSc.
Elektronické materiály dostupné v e-learningu VŠCHT

Anotace

Předmět je zaměřen na základní kategorie funkčních fermentovaných i nefermentovaných potravin, pochopení vztahu mezi vlastnostmi bakterií mléčného kvašení a jejich zdravotních benefitů. Studenti se seznámí s použitím probiotických mikroorganismů v potravinářských technologiích, problematikou jejich stability a stanovení. Rovněž budou probrány základní legislativní dokumenty týkající se označování potravin a zdravotních tvrzení. V další části výuky budou prezentovány základní poznatky o funkčních složkách jednotlivých komodit potravin s důrazem na možnosti působení na lidské zdraví.

Sylabus

Literatura

Z: Farnworth E. R.: Handbook of Fermented Functional Foods. CRC Press London 2008. ISBN 978-1-4200-5326-5.
Z: Kalač P.: Funkční potraviny, kroky ke zdraví. Dona České Budějovice 2003. ISBN 80-7322-029-6
Z: Tamine A.: Probiotic Dairy Product. Oxford: Blackwell 2005.
D: Kvasničková A.: Sacharidy pro funkční potraviny: probiotika � prebiotika � synbiotika. ÚZPI Praha 2000.

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČO: 60461373
DIČ: CZ60461373

Datová schránka: sp4j9ch

Copyright VŠCHT Praha 2014
Za informace odpovídá Oddělení komunikace, technický správce Výpočetní centrum
zobrazit plnou verzi