Moderní trendy v cukrovarnické technologii
07. 10. 2025 to je dnes
07. 10. 2025 to je dnes
V posledních letech se setkáváme s řadou odlišných názorů jak na konzumaci cukru, tak na výrobu cukru v českých zemích. Jak je to vlastně se sacharosou neboli řepným či třtinovým cukrem z hlediska výroby, spotřeby a výživy? Je české cukrovarnictví srovnatelné se světovým? Během přednášky budou ukázány zajímavé historické a současné statistiky, třeba kde všude se cukrová řepa zpracovává na krystalový cukr a jaký je vztah mezi vývojem populace a spotřebou cukru. Moderní cukrovar není jen výroba cukru ale též výroba dalších vedlejších produktů jako je biolíh, sušené řízky, hnojiva či bioplyn. Současné cukrovarnictví navíc představuje příklad velmi efektivního oběhového hospodářství a ve finále se stává producentem nikoli spotřebitelem čisté vody.
Téma představí Svatopluk Henke v přednášce z cyklu Akademie mládeže v úterý 7. října 2025 v 17 hodin v posluchárně BI v budově B VŠCHT Praha (Praha 6 – Dejvice, Technická 1903). Na přednášky není nutná předchozí registrace a vstup na ně je zdarma.