Bakterie na talíři: Probiotika obohacená selenem
21. 10. 2025 před 3 dny
21. 10. 2025 před 3 dny
Probiotika jsou známá svými příznivými účinky na lidské zdraví, ale co když je navíc obohatíme o esenciální stopový prvek – selen? Přednáška představí potenciál probiotických bakterií jako nosičů selenu a jejich uplatnění při výrobě funkčních potravin. Dozvíte se, jak lze tyto mikroorganismy cíleně kultivovat tak, aby efektivně akumulovaly selen ve formě biologicky dostupných sloučenin. Pozornost bude věnována také analytickým metodám, které umožňují sledovat a vyhodnocovat proces obohacování bakterií selenem.
Téma představí Antonín Kaňa v přednášce z cyklu Akademie mládeže v úterý 21. října 2025 v 17 hodin v posluchárně BI v budově B VŠCHT Praha (Praha 6 – Dejvice, Technická 1903). Na přednášky není nutná předchozí registrace a vstup na ně je zdarma.