Ačkoliv je to už několik let, připadá mi to jako včera, kdy jsem obdržela diplom z Fakulty potravinářské a biochemické technologie. Studovala jsem program Technologie potravin na Ústavu mléka, tuků a kosmetiky. Je to obor, o který jsem se vždy velice zajímala, ale musím říct, že v současné době se pracovně nezabývám ani mlékem, ani tuky a ani kosmetikou. Často slýchávám od svých bývalých spolužáků, proč nepracuji v oboru, jestli to není škoda. Moje odpověď je jednoduchá: Já vnímám vysokou školu jako něco, co vás má naučit analyticky a logicky uvažovat. A myslím, že to tato škola rozhodně splnila. Nemusíte znát všechny informace nazpaměť, důležité je, že budete vědět, kde je hledat a jak s nimi pracovat. Pak jste schopni naměřit jak svou diplomovou práci, tak také pracovat jako procesní inženýrka v nadnárodní výrobní společnosti nebo v nadnárodní konzultantské společnosti.
Jistě si kladete otázku, jak vás škola připraví na praxi. Odpověď je opět jednoduchá: Mějte na paměti, že učit se budete celý život, ale ty základy, jak zvládat krizové situace, můžete pochytit už na vysoké škole. Pokud vám totiž bouchne v laboratoři burel nebo špatně sterilujete mléko nebo se vám nepovede zcela dobře rafinovat olej, to všechno by vás mělo přivést k otázce „proč se tak stalo“. Možná jste si neudělali dobrou přípravu, a proto vznikly ztráty. A v praxi vás čeká především to, jak budete společnosti, která vás najímá, přidávat hodnotu.
Z vlastních zkušeností v korporacích vám mohu říct, že jsem také udělala několik seků, zastavila jsem výrobní linku i na několik hodin, společnost tak přicházela o peníze, ale hlavu mi nikdo neutrhl. Důležité bylo odhalit příčinu a zamezit jejímu opakování. Pamatujte, že všichni děláme chyby a tak, jak se ptáte během vašeho studia, tak stejně se můžete ptát i ve vašem prvním zaměstnání a tom příštím a také tom přespříštím.
Během studia se mi rovněž naskytlo několik příležitostí, jak zlepšit své soft skills. Věřím, že tyto možnosti nabízí škola stále a jistě v širším měřítku, než před lety. Rozvíjení vašich schopností a dovedností je jistě něco, co pro vaši budoucí kariéru uplatníte vždycky. Čím dřív začnete, o to méně pak budete překvapeni. Někdo pro ně má větší vlohy, někdo menší, ale věřte, že abyste se posunuli nejen v kariéře, ale také v životě, budete na jejich zlepšování muset pracovat.
Na závěr bych chtěla dodat jedno důležité: Vždycky je to jen na vás a musíte sami chtít! Vysoká škola i váš budoucí zaměstnavatel vám mohou ve vašem rozvoji a získávání znalostí pomoci, když uvidí zájem.
Já sem velmi pyšná na to, že jsem absolventkou VŠCHT!