Studijní plán B305D

Studijní plán - Analytická chemie v kvalitě a bezpečnosti potravin (B305D)

Informace o studijním plánu

Studijní plán je zobrazen v podobě, ve které bude platit pro budoucí studenty (současné uchazeče o studium). Současní studenti si můžou zobrazit svůj studijní plán ve Studijním informačním systému (může se v některých předmětech odlišovat).

1.ročník

Zimní semestr
Společné předměty

Povinné předměty programu

KÓD
Název předmětu
P/C/L
Zakončení
Kredity
KÓD
Název předmětu
B101003
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
KZ
4
Předmět je zaměřen na praktické zvládnutí základních chemicko-inženýrských výpočtů nutných pro absolvování laboratorních cvičení a dalších navazujících kursů. Jeho obsahem jsou mj. výpočty založené na stechiometrii chemických reakcí (množství reaktantů a produktů), vyjadřování a přepočty složení směsí, výpočty založené na stavové rovnici ideálního plynu a materiálové bilance jednoduchých procesů (separátor, mísič aj.).
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
B101015
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/1/0
Z
2
KÓD
Název předmětu
B101016
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/2/0
Z+Zk
5
KÓD
Název předmětu
B240001
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/0/0
Zk
3
Toxikologie a Ekotoxikologie I. je předmětem, který poskytuje základní informace o látkách, které poškozují živé organismy. Předmět se obecně zabývá základy toxikokinetiky a toxikodynamiky, experimentálním hodnocením toxicity a souhrnem základních informací o toxikologii vybraných xenobiotik (anorganických a organických xenobiotik, environmentálních kontaminantů, bojových a návykových látkách, přírodních toxinů). Dále zahrnuje přednášku zabývající se abiotickými a biotickými složkami ekosystému a toky látek a energie v přírodě. Jedna přednáška je pak věnovaná obecným zásadám první pomoci při expozici chemickými látkami a ochraně zdraví na chemických pracovištích.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
B320003
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/0/0
Zk
3
Předmět poskytuje přehled o společných základech, vzniku a vývoji živých soustav a základních vztazích struktury a biologické funkce od úrovně molekulárních entit, přes organizaci buňky (zejména eukaryotní), tkání a pletiv až po úroveň vztahů v rámci ekosystémů. Dále uvádí základní mechanismy dědičnosti, přenosu a exprese genetické informace, ontogeneze buňky a organismů, evoluce a představuje diverzitu současných organismů.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
B352020
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/0/0
Z
2
KÓD
Název předmětu
B413015
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
2
Předmět poskytuje začínajícím studentům bakalářského studia úvodní přehled látky středoškolské matematiky nezbytný pro navazující matematické předměty, zejména matematiku pro chemiky.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
B413023
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/3/0
Z+Zk
5

Volitelné předměty - tělesná výchova a sport

KÓD
Název předmětu
P/C/L
Zakončení
Kredity
KÓD
Název předmětu
V827001
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Povinný předmět Tělesná výchova jasně definuje svůj kladný postoj ke spojení duševní a fyzické zdatnosti studenta.Podporuje aktivní a zdravý životní styl. Výuka má nenahraditelný význam pro zapojení studentů do tělesné výchovy a ostatních pohybových aktivit.Předmět se zaměřuje na rozvoj fyzické kondice, techniky a taktiky řady sportovních disciplín,koriguje svalové nerovnováhy vzniklé jednostranným zatěžování některých svalů při sportovní i běžné každodenní činnosti, podporuje správné držení těla a zlepšuje koordinaci pohybu.Nezanedbatelný je též také sociální rozměr předmětu-týmová spolupráce,vzájemná komunikace, navazování přátelství, společné vzpomínky.VŠCHT Praha nabízí pestrou paletu sportů, sportovních aktivit, soutěží,podporuje reprezentanty školy, snaží se vyplňovat volnočasové aktivity a tím se v konečném důsledku vytváří prostor pro větší integritu studenta se "svou školou".
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V827002
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/1/0
Z
1
Předmět základní kurz rozšiřuje sportovní život studenta na vysoké škole. V pravidelné semestrální nabídce je celá řada různě zaměřených kurzů. Rozmanitá je také délka kurzů- od jednodenních sportovních akcí až po týdenní kurzy.
Detail předmětu
ZobrazitSkrýt

Volitelné dorovnávací kurzy - bakalářské studium (1.roč.)

KÓD
Název předmětu
P/C/L
Zakončení
Kredity
KÓD
Název předmětu
V832005
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/0/2
Z
3
Tento předmět je určen pro studenty prvního ročníku, kteří během svého studia na střední škole neměli možnost absolvovat žádná laboratorní cvičení z chemie, nebo je absolvovali v minimálním rozsahu. Zde se studenti prostřednictvím zajímavých laboratorních úloh seznámí s nejdůležitějším laboratorním vybavením, osvojí si základní laboratorní operace a také důležité bezpečnostní návyky. Předmět slouží jako průprava pro povinná laboratorní cvičení, která budou studenti absolvovat v průběhu dalšího studia.
Detail předmětu
ZobrazitSkrýt
Letní semestr
Společné předměty

Povinné předměty programu

KÓD
Název předmětu
P/C/L
Zakončení
Kredity
KÓD
Název předmětu
B101004
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/0/4
KZ
3
Studenti jsou seznámeni se zásadami bezpečnosti práce, základním laboratorním vybavením a základními experimentálními postupy. Preparační práce a kvalitativní reakce doplní teoretické znalosti o charakteristických vlastnostech prvků a sloučenin.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
B110003
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/2/0
Z+Zk
5
V rámci koncepce struktura - reaktivita je moderním způsobem systematicky probírána struktura a reaktivita alkanů, alkenů, alkynů a jejich monofunkčních derivátů: halogenderivátů, alkoholů a fenolů, karbonylových sloučenin a karboxylových kyselin a jejich funkčních derivátů. Pozornost je kladena na pochopení základních principů a mechanismů, které se uplatňují v organických reakcích.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
B322002
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/0/0
Zk
3
Seznámí studenta se základy potravinářských a biochemických věd a s jejich propojením s vědami chemickými, biologickými, některými obory fyziky, zemědělskými vědami, potravinářským inženýrstvím, legislativou a s ekonomikou a s některými aspekty lékařských věd. V rozsahu zpracování zemědělských surovin na potraviny je student seznamován s aspekty probíhajích změn mikrobiálních, chemických, texturních, senzorických, s aspekty údržnosti potravin ve vztahu ke kvalitě a bezpečnosti potravin při zohlednění požadavků platné potravinářské legislativy jak v obecné rovině, tak z hlediska zpracování jednotlivých komodit.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
B413003
P/C/L
Zakončení
Kredity
1/2/0
Z+Zk
4
Základní kurz statistiky je určen studentům bakalářského studia. Studenti částečně zvládnou spolu s některými pravděpodobnostními pojmy základní statistické metody v rozsahu potřebném pro pochopení složitějších statistických metod v ostatních předmětech. Ke zpracování dat bude používán software R. Software R je programovací jazyk určený zejména ke statistickým výpočtům a grafickým výstupům. Jedná se o volně dostupný software s kvalitní nápovědou, navíc díky jeho velké oblíbenosti ve statistické komunitě lze nalézt mnoho blogů s návody, radami a ukázkovými příklady.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
B444016
P/C/L
Zakončení
Kredity
3/2/0
Z+Zk
5
KÓD
Název předmětu
B445001
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/3/0
KZ
3
Předmět Počítačové praktikum poskytuje základní přehled o informačních technologiích pro oblast moderní chemie. Důraz je kladen na orientaci v síti VŠCHT, na sjednocení úrovně základních znalostí z oblasti informatiky zahrnující především efektivní využívání editorů pro tvorbu technických a odborných dokumentů, prezentací výsledků, vyhledávání informačních zdrojů, úvod do počítačové grafiky a vědecko-technické výpočty v prostředí tabulkových kalkulátorů.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
B834001
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
2
Cílem předmětu je rozvíjet všechny jazykové dovednosti se zvláštním zaměřením na oblast odborného jazyka a jeho specifika. Tematické oblasti zahrnují univerzitní prostředí, chemii a další přírodní vědy a práci v laboratoři.
Detail předmětu

Volitelné předměty - tělesná výchova a sport

KÓD
Název předmětu
P/C/L
Zakončení
Kredity
KÓD
Název předmětu
V827001
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Povinný předmět Tělesná výchova jasně definuje svůj kladný postoj ke spojení duševní a fyzické zdatnosti studenta.Podporuje aktivní a zdravý životní styl. Výuka má nenahraditelný význam pro zapojení studentů do tělesné výchovy a ostatních pohybových aktivit.Předmět se zaměřuje na rozvoj fyzické kondice, techniky a taktiky řady sportovních disciplín,koriguje svalové nerovnováhy vzniklé jednostranným zatěžování některých svalů při sportovní i běžné každodenní činnosti, podporuje správné držení těla a zlepšuje koordinaci pohybu.Nezanedbatelný je též také sociální rozměr předmětu-týmová spolupráce,vzájemná komunikace, navazování přátelství, společné vzpomínky.VŠCHT Praha nabízí pestrou paletu sportů, sportovních aktivit, soutěží,podporuje reprezentanty školy, snaží se vyplňovat volnočasové aktivity a tím se v konečném důsledku vytváří prostor pro větší integritu studenta se "svou školou".
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V827002
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/1/0
Z
1
Předmět základní kurz rozšiřuje sportovní život studenta na vysoké škole. V pravidelné semestrální nabídce je celá řada různě zaměřených kurzů. Rozmanitá je také délka kurzů- od jednodenních sportovních akcí až po týdenní kurzy.
Detail předmětu
ZobrazitSkrýt

2.ročník

Zimní semestr
Společné předměty

Povinné předměty programu

KÓD
Název předmětu
P/C/L
Zakončení
Kredity
KÓD
Název předmětu
B110005
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/0/4
KZ
3
Podmínkou vstupu do laboratoří je složení zkoušky z Organické chemie I, nebo složení zkoušky z Organické chemie A, a absolvování Laboratoří z anorganické chemie I. Cílem kurzu je naučit studenty základním operacím používaným v organické laboratoři. Studenti na sérii syntéz získávají potřebné pracovní návyky a zkušenosti při získávání a charakterizaci připravovaných sloučenin. Při hodnoceni studenta se klade důraz nejen na získané praktické dovednosti, ale i na znalosti jednoduchých výpočtů, které se týkají stechiometrie a ředění roztoků, a znalost chemických rovnic reakcí, které probíhají při prováděných operacích.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
B402001
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/2/0
Z+Zk
5
V rámci přednášek se posluchači seznámí s principy analytických metod, které jsou běžně využívány v kontrolních i vývojových analytických laboratořích. Spektrum probíraných metod zahrnuje jak metody klasické analýzy, tak i metody instrumentální, které tvoří většinu náplně předmětu. Z instrumentálních technik se posluchači seznámí s metodami elektrochemickými (potenciometrie, voltametrie, coulometrie), s metodami separačními (plynová a kapalinová chromatografie, elektromigrační metody) i s metodami atomové a molekulové spektroskopie (atomová absorpční a emisní spektrometrie, spektrometrie v infračervené, viditelné a ultrafialové oblasti spektra, spektrometrie nukleární magnetické rezonance). Zvláštní přednáška je věnována hmotnostní spektrometrii a přesnosti a správnosti analytických měření. V seminářích jsou probírány výpočty z vážkové a titrační stechiometrie, výpočty rovnováh, aplikace Nernstovy rovnice, Faradayova a Lambertova-Beerova zákona a charakteristiky separačních procesů. Laboratorní cvičení jsou vyučována jako samostatný předmět "Laboratoř analytické chemie I". Na předmět "Analytická chemie I" navazuje v dalším semestru "Analytická chemie II", ve které jsou probrané principy dále prohloubeny, značně rozšířeno spektrum probíraných technik a velká pozornost je věnována aplikacím jednotlivých metod.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
B444005
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/0/4
KZ
3
Studenti měří laboratorní úlohy, které tématicky pokrývají přednášenou oblast fyziky (mechanika, kmity a vlnění, optika, elektřina, magnetismus, moderní fyzika)
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
B834002
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z+Zk
3
Cílem předmětu je rozvíjet komunikativní dovednosti se zvláštním důrazem na specifika odborného jazyka, zdokonalit již osvojené gramatické a lexikální jazykové prostředky. Tematické okruhy zahrnují potraviny, léčiva, materiály, paliva a energie, technologie životního prostředí a chemické inženýrství. Zvláštní kapitola je věnována zpracování prezentace.
Detail předmětu

Specializace: Analytická chemie v kvalitě a bezpečnosti potravin

Povinné předměty specializace

KÓD
Název předmětu
P/C/L
Zakončení
Kredity
KÓD
Název předmětu
B320023
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/2/0
Z+Zk
5
KÓD
Název předmětu
B323005
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/0/0
Zk
3
Zbožíznalecký popis jednotlivých druhů a skupin potravinářských surovin a výrobků (obiloviny, luštěniny, olejnatá semena, mlýnské výrobky z obilovin a luštěnin, pekařské výrobky, těstoviny, cukr a další sladidla, čokoláda, cukrovinky, škrob a výrobky ze škrobu, tuky a oleje a výrobky z nich, ovoce a zelenina a výrobky z nich, okopaniny, houby, droždí, mléko a mléčné výrobky, vejce, maso a masné výrobky, ryby, drůbež, zvěřina, nápoje, káva, čaj, koření, biopotraviny) včetně jejich kvalitativních znaků, významu v lidské výživě a popisu hlavních organoleptických vad a případných způsobů falšování.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
B323013
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/0/0
Zk
3
Cílem přednášek předmětu je seznámit studenty s Evropským i národním právním systémem ve vztahu k potravinám. Jsou vysvětleny hlavní požadavky právních předpisů na výrobu, označování a distribuci potravin, na veřejné stravování a obchodování s potravinami. Pozornost je věnována posuzování kvality, bezpečnosti a výživové hodnoty potravin a mechanismům používaným pro ochranu spotřebitele a tržního prostředí. Je popsána úloha technické standardizace (technických norem) a systémů managementu kvality a bezpečnosti. Studenti by po absolvování přednášek měli mít přiměřené znalosti právních podmínek pro zpracování a distribuci potravin, orientovat se v nejdůležitějších právních a technických dokumentech a v používané terminologii. Měli by se dokázat orientovat v hierarchii právních a technických norem a být schopni si sami vyhledat aktuálně platné dokumenty specifikující požadavky na konkrétní výrobek či proces.
Detail předmětu

Volitelné předměty - tělesná výchova a sport

KÓD
Název předmětu
P/C/L
Zakončení
Kredity
KÓD
Název předmětu
V827001
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Povinný předmět Tělesná výchova jasně definuje svůj kladný postoj ke spojení duševní a fyzické zdatnosti studenta.Podporuje aktivní a zdravý životní styl. Výuka má nenahraditelný význam pro zapojení studentů do tělesné výchovy a ostatních pohybových aktivit.Předmět se zaměřuje na rozvoj fyzické kondice, techniky a taktiky řady sportovních disciplín,koriguje svalové nerovnováhy vzniklé jednostranným zatěžování některých svalů při sportovní i běžné každodenní činnosti, podporuje správné držení těla a zlepšuje koordinaci pohybu.Nezanedbatelný je též také sociální rozměr předmětu-týmová spolupráce,vzájemná komunikace, navazování přátelství, společné vzpomínky.VŠCHT Praha nabízí pestrou paletu sportů, sportovních aktivit, soutěží,podporuje reprezentanty školy, snaží se vyplňovat volnočasové aktivity a tím se v konečném důsledku vytváří prostor pro větší integritu studenta se "svou školou".
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V827002
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/1/0
Z
1
Předmět základní kurz rozšiřuje sportovní život studenta na vysoké škole. V pravidelné semestrální nabídce je celá řada různě zaměřených kurzů. Rozmanitá je také délka kurzů- od jednodenních sportovních akcí až po týdenní kurzy.
Detail předmětu
ZobrazitSkrýt
Letní semestr
Společné předměty

Povinné předměty programu

KÓD
Název předmětu
P/C/L
Zakončení
Kredity
KÓD
Název předmětu
B143001
P/C/L
Zakončení
Kredity
1/1/0
KZ
2
Předmět je zaměřen na získání základních nezbytných dovedností pro práci s odbornou chemickou literaturou, chemickými i multioborovými databázemi. Základní součástí je série "hands-on" cvičení, kde studenti získají praktické dovednosti.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
B320005
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/0/4
KZ
3
Studenti získají teoretické a praktické znalosti o biochemických laboratorních technikách, které jsou běžně používány ve výzkumné práci. Naučí se zvládnout základní operace nutné pro práci v biochemické laboratoři. Vyzkouší si především metody z oblasti isolace a analýzy neznámého vzorku.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
B323001
P/C/L
Zakončení
Kredity
3/1/0
Z+Zk
5
Náplní předmětu jsou základní okruhy o chemickém složení potravin, fyzikálně-chemických, biochemických, senzorických a dalších vlastnostech jednotlivých složek, jejich funkci a významných interakcích a reakcích, které v potravinách probíhají při skladování, kulinárním a technologickém zpracování. Studenti budou seznámeni především se základními složkami výživy, tj. bílkovinami, tuky a sacharidy v jejich rozmanité podobě, ale také s dalšími esenciálními výživovými faktory (vitamíny, minerálními látkami) i látkami antinutričními a toxickými.
Detail předmětu

Specializace: Analytická chemie v kvalitě a bezpečnosti potravin

Povinné předměty specializace

KÓD
Název předmětu
P/C/L
Zakončení
Kredity
KÓD
Název předmětu
B320007
P/C/L
Zakončení
Kredity
3/0/0
Zk
4
Předmět seznamuje studenty se základními mikrobiologickými problematikami. Je zde probíráno rozdělení mikroorganismů podle fysiologických vlastností, základní struktura mikrobiálních buněk, cytologické a morfologické vlastnosti bakterií, kvasinek, plísní a jejich taxonomie. Dále význam virů jejich rozdělení virů (bakteriální, rostlinné a živočišné), morfologie, životní cyklus. Studenti jsou seznámeni se základními rysy metabolismu mikroorganismů a jejich technologickém významu. Dále je zde probírána dynamika růstu a množení mikrobiálních populací a vliv prostředí na růst a množení mikroorganismů. Jsou zde opakovány základy genetiky z hlediska mikroorganismů: základní rysy dědičnosti, přenos genetické informace a její realizace, mutace, rekombinace, mimochromosomální dědičnost.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
B320009
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/0/4
KZ
3
Laboratorní cvičení z mikrobiologie seznamuje studenty se základními pracovními technikami mikrobiologie. Dále se seznámí s hlavními izolačními technikami mikroogganismů, mikroskopickými barvícími technikami a mikroskopií kvasinek a mikromycet.Naučí se vyhodnocovat fyzikální a chemické vlivy na růst mikroorganismu.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
B323014
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/0/0
Zk
3
Náplní předmětu je přehled živin (sacharidy, proteiny, lipidy; voda, minerální látky, vitaminy), jejich významu ve výživě, základy jejich metabolismu a fyziologie a přehled jejich zdrojů v potravinách. Druhá část výuky je zaměřena na výživová doporučení, alternativní výživové směry, trendy v technologii potravin, základy hygieny výživy nutriční epidemiologii a základní charakteristiky nemocí spojených s výživou.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
B402005
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/0/4
KZ
3
Cílem laboratoří je získání základních návyků potřebných v analytické chemii. Studenti si osvojí pravidla čisté, přesné a správné laboratorní práce. Spektrum metod zahrnuje metody chemické analýzy (1 práce), elektrochemické (3 práce), spektroskopické (2) a separační (1) metody. Na předmět navazuje Laboratoř analytické chemie II.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
B403003
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/2/0
Z+Zk
5
Předmět pokrývá elementární části fyzikální chemie (zásadní pojmy a veličiny, stavové chování, základy termodynamiky), na která navazují témata z oblastí fázových rovnováh, rovnováh chemických reakcí, vybrané partie z oblasti vlastností a chování systémů obsahujících elektrolyty a popis rychlosti chemických reakcí.
Detail předmětu

Volitelné předměty - tělesná výchova a sport

KÓD
Název předmětu
P/C/L
Zakončení
Kredity
KÓD
Název předmětu
V827001
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Povinný předmět Tělesná výchova jasně definuje svůj kladný postoj ke spojení duševní a fyzické zdatnosti studenta.Podporuje aktivní a zdravý životní styl. Výuka má nenahraditelný význam pro zapojení studentů do tělesné výchovy a ostatních pohybových aktivit.Předmět se zaměřuje na rozvoj fyzické kondice, techniky a taktiky řady sportovních disciplín,koriguje svalové nerovnováhy vzniklé jednostranným zatěžování některých svalů při sportovní i běžné každodenní činnosti, podporuje správné držení těla a zlepšuje koordinaci pohybu.Nezanedbatelný je též také sociální rozměr předmětu-týmová spolupráce,vzájemná komunikace, navazování přátelství, společné vzpomínky.VŠCHT Praha nabízí pestrou paletu sportů, sportovních aktivit, soutěží,podporuje reprezentanty školy, snaží se vyplňovat volnočasové aktivity a tím se v konečném důsledku vytváří prostor pro větší integritu studenta se "svou školou".
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V827002
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/1/0
Z
1
Předmět základní kurz rozšiřuje sportovní život studenta na vysoké škole. V pravidelné semestrální nabídce je celá řada různě zaměřených kurzů. Rozmanitá je také délka kurzů- od jednodenních sportovních akcí až po týdenní kurzy.
Detail předmětu
ZobrazitSkrýt

3.ročník

Zimní semestr
Společné předměty

Povinné předměty programu

KÓD
Název předmětu
P/C/L
Zakončení
Kredity
KÓD
Název předmětu
B323002
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/0/5
KZ
4
Laboratorní práce jsou zaměřeny na aplikaci moderních metod analýzy vybraných komponent potravin používaných v běžné praxi. Náplň jednotlivých cvičení je v souladu s aktuálními požadavky rutinní analýzy potravin, jsou však také zařazeny úlohy odpovídající nejnovějším trendům. Studenti provádějí měření na zařízeních a přístrojích tak, aby si osvojili praktickou realizaci analytických postupů, vyhodnocení naměřených dat a následně jejich zpracování do požadované formy v souladu s legislativními požadavky.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
B323010
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/2/0
Z+Zk
5
Výuka předmětu vychází ze znalostí základů analytické chemie, biochemie a chemie potravin. V úvodu jsou diskutovány systémy zajištění jakosti naměřených dat, jak na úrovni rutinních / kontrolních analýz, tak i pro účely výzkumu v oblasti potravinářství, biotechnologií, a řady dalších disciplin. Jednotlivé výukové bloky jsou zaměřeny na prezentaci nejen klasických, ale především moderních postupů analýzy složek potravin i různých přírodních produktů, konkrétně vody / sušiny, minerálních látek i klíčových makronutrientů - bílkovin, sacharidů a lipidů (včetně doprovodných látek). Široce diskutovány jsou i postupy stanovení vitamínů a dalších essenciálních látek. Prezentovány jsou rovněž metody stanovení senzoricky aktivních sloučenin, potravinových aditiv, přírodních toxinů i různých skupin kontaminantů. Představení analytické strategie je vždy doprovázeno příklady zajímavých aplikací (např. problematika falšování potravin), koncipovaných tak, aby byl názorně demonstrován význam komplexního uvažování o volbě analytických postupů.
Detail předmětu

Specializace: Analytická chemie v kvalitě a bezpečnosti potravin

Povinné předměty specializace

KÓD
Název předmětu
P/C/L
Zakončení
Kredity
KÓD
Název předmětu
B323018
P/C/L
Zakončení
Kredity
1/2/0
KZ
4
KÓD
Název předmětu
B352010
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/4/0
KZ
2
KÓD
Název předmětu
B352011
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/0/6
Z
4
KÓD
Název předmětu
B403005
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/0/4
KZ
3
Předmět je zaměřen na praktické pochopení základních principů fyzikální chemie, konkrétně z oblasti stavového chování plynů, termodynamiky roztoků, kinetiky, fázových rovnováh, kalorimetrie a elektrochemie.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
B409001
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/3/0
Z+Zk
5
Předmět se zabývá popisem procesů probíhajících v aparátech a zařízení chemického, farmaceutického a potravinářského průmyslu. Studenti se zde seznámí s výpočetními postupy při bilancování hmoty a energie, se základy hydrodynamických, tepelných, difúzních procesů a s principy výpočtů chemických reaktorů.
Detail předmětu

Volitelné předměty - tělesná výchova a sport

KÓD
Název předmětu
P/C/L
Zakončení
Kredity
KÓD
Název předmětu
V827001
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Povinný předmět Tělesná výchova jasně definuje svůj kladný postoj ke spojení duševní a fyzické zdatnosti studenta.Podporuje aktivní a zdravý životní styl. Výuka má nenahraditelný význam pro zapojení studentů do tělesné výchovy a ostatních pohybových aktivit.Předmět se zaměřuje na rozvoj fyzické kondice, techniky a taktiky řady sportovních disciplín,koriguje svalové nerovnováhy vzniklé jednostranným zatěžování některých svalů při sportovní i běžné každodenní činnosti, podporuje správné držení těla a zlepšuje koordinaci pohybu.Nezanedbatelný je též také sociální rozměr předmětu-týmová spolupráce,vzájemná komunikace, navazování přátelství, společné vzpomínky.VŠCHT Praha nabízí pestrou paletu sportů, sportovních aktivit, soutěží,podporuje reprezentanty školy, snaží se vyplňovat volnočasové aktivity a tím se v konečném důsledku vytváří prostor pro větší integritu studenta se "svou školou".
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V827002
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/1/0
Z
1
Předmět základní kurz rozšiřuje sportovní život studenta na vysoké škole. V pravidelné semestrální nabídce je celá řada různě zaměřených kurzů. Rozmanitá je také délka kurzů- od jednodenních sportovních akcí až po týdenní kurzy.
Detail předmětu
ZobrazitSkrýt
Letní semestr

Specializace: Analytická chemie v kvalitě a bezpečnosti potravin

Povinné předměty specializace

KÓD
Název předmětu
P/C/L
Zakončení
Kredity
KÓD
Název předmětu
B321002
P/C/L
Zakončení
Kredity
3/0/0
KZ
3
Předmět podává souhrnný přehled o jednotlivých oblastech potravinářské výroby.Technologie sacharidů zahrnuje výrobu řepného cukru, mlýnskou technologii, výrobu pekárenských výrobků, těstovin, trvanlivého pečiva, snack výrobků, výrobu čokolády, čokoládových a nečokoládových cukrovinek, výrobu a zpracování škrobu a modifikovaných škrobů. Konzervace potravin a technologie masa pojednává o zpracování ovoce a zeleniny, výrobě nealkoholických nápojů, zpracování masa, drůbeže, ryb a o výrobě masných výrobků včetně zpracování vedlejších jatečných produktů, zpracování vajec a výrobě hotových jídel a lahůdek. Technologie mléka zahrnuje vlastnosti mléka a jeho základní ošetření, výrobu tekutých, koncentrovaných a sušených mléčných výrobků, výrobu másla a mrazených smetanových krémů, zákysových kultur, fermentovaných mléčných výrobků, probiotik a prebiotik, tvarohů a sýrů. Technologie olejů, tuků, detergentů a kosmetiky pojednává o výrobě olejů a tuků z rostlinných a živočišných surovin, o rafinaci a modifikaci olejů a tuků včetně oleochemického využití olejů a tuků, výrobě mýdla, práškových a kapalných detergentů a kosmetiky. Fermentační technologie popisuje principy fermentačních technologií, výrobu sladu, piva, lihu a lihovin, vína, droždí a octa.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
B323003
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/1/0
Z+Zk
4
Předmět má za cíl seznámit studenty se zásadami senzorického hodnocení potravin. Jsou probírány jednotlivé metody používané při hodnocení kvality potravin,při vývoji nových výrobků a testech skladovatelnost apod. Důraz je kladen na výběr kritérií pro hodnocení jednotlivých skupin potravin, na zásady pro výběr a školení posuzovatelů a na statistické zpracování dat. Při cvičeních se získané teoretické znalosti procvičují prakticky - hodnocení konkrétních potravin pomocí různých zkoušek, zjišťování rozdílů v kvalitě potravin, ověření funkce smyslů studentů.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
B323008
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/0/0
Zk
3
Předmět navazuje na Analýzu potravin a přírodních produktů a prezentuje analytickou problematiku pro vybrané skupiny potravinových surovin a výrobků. U těchto skupin jsou nejprve stručně shrnuty charakteristiky chemického složení, případné změny složení během výroby, a následně je kladen důraz na analytické metody zahrnující odběr vzorků, analytickou instrumentaci a interpretaci získaných výsledků.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
B323019
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/1/0
Z+Zk
4
KÓD
Název předmětu
B352012
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/0/8
KZ
6
KÓD
Název předmětu
B409018
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/0/4
KZ
3
Studenti se v pracovních skupinách (obvykle tříčlenných) seznamují se základními operacemi a aparáty užívanými v chemických a potravinářských provozech. Úkolem skupiny je vykonat předepsané měření, zpracovat experimentální data a vypracovat písemný protokol o průběhu měření a jeho výsledcích. Protokol též obsahuje vyvozené závěry.
Detail předmětu

Volitelné předměty - tělesná výchova a sport

KÓD
Název předmětu
P/C/L
Zakončení
Kredity
KÓD
Název předmětu
V827001
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Povinný předmět Tělesná výchova jasně definuje svůj kladný postoj ke spojení duševní a fyzické zdatnosti studenta.Podporuje aktivní a zdravý životní styl. Výuka má nenahraditelný význam pro zapojení studentů do tělesné výchovy a ostatních pohybových aktivit.Předmět se zaměřuje na rozvoj fyzické kondice, techniky a taktiky řady sportovních disciplín,koriguje svalové nerovnováhy vzniklé jednostranným zatěžování některých svalů při sportovní i běžné každodenní činnosti, podporuje správné držení těla a zlepšuje koordinaci pohybu.Nezanedbatelný je též také sociální rozměr předmětu-týmová spolupráce,vzájemná komunikace, navazování přátelství, společné vzpomínky.VŠCHT Praha nabízí pestrou paletu sportů, sportovních aktivit, soutěží,podporuje reprezentanty školy, snaží se vyplňovat volnočasové aktivity a tím se v konečném důsledku vytváří prostor pro větší integritu studenta se "svou školou".
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V827002
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/1/0
Z
1
Předmět základní kurz rozšiřuje sportovní život studenta na vysoké škole. V pravidelné semestrální nabídce je celá řada různě zaměřených kurzů. Rozmanitá je také délka kurzů- od jednodenních sportovních akcí až po týdenní kurzy.
Detail předmětu
ZobrazitSkrýt

Libovolný ročník

Vybrané volitelné předměty

Zimní semestr

Volitelné jazyky - Bakalářské studium v ČJ

KÓD
Název předmětu
P/C/L
Zakončení
Kredity
KÓD
Název předmětu
V834001
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Cílem předmětu je rozvinout a upevnit jazykové znalosti a komunikační dovednosti v oblasti všeobecné angličtiny se zvláštním zaměřením na interpretaci textů a poslechových materiálů., vyjádření vlastního názoru a argumentaci. Tématické okruhy se týkají vztahů mezi lidmi, osobnosti, rodiny, jazyka, literatury a filmu, času a peněz. Výstupní úroveň předmětu odpovídá úrovni B2+/C1 podle Sjednoceného evropského referenčního rámce.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V834003
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Předmět je zaměřen na osvojení jazykových prostředků, nových gramatických a lexikálních struktur a jejich správné používání v běžné komunikaci. Cílem předmětu je dosáhnout úrovně A2+ podle Sjednoceného evropského referenčního rámce.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V834005
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Předmět je zaměřen na důkladné osvojení gramatických a lexikálních struktur, rozšíření a zdokonalení schopnosti komunikace a též písemné formy vyjadřování. Tematické okruhy se týkají jídla a vaření, rodiny, peněz, dopravy, telefonní komunikace, sportu a vztahů. Cílem předmětu je dosáhnout úrovně B1 podle Sjednoceného evropského referenčního rámce.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V834007
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Předmět je určen začátečníkům, je tedy zaměřen na základní dorozumění v nejběžnějších situacích každodenního života. Cílem je dosáhnout jazykové úrovně A1 podle Sjednoceného evropského referenčního rámce.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V834009
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Předmět je zaměřen na osvojení jazykových prostředků, gramatických a lexikálních struktur a jejich správné používání v běžné komunikaci. Cílem je dosáhnout úrovně A2 podle Sjednoceného evropského referenčního rámce.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V834011
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Předmět je zaměřen na osvojení a upevnění zvládnutých jazykových prostředků, které umožňují pracovat s jazykem na úrovni srovnatelné s běžnou komunikací i písemným projevem. Zvláštní důraz je kladen na rozšíření slovní zásoby, osvojení lexikálních prostředků. Cílem je dosažení úrovně B1 podle Sjednoceného evropského referenčního rámce.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V834013
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Předmět je určen začátečníkům, a je tedy zaměřen na základní dorozumění v nejběžnějších životních situacích.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V834015
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Předmět je zaměřen na osvojení jazykových prostředků, gramatických a lexikálních struktur a jejich správné používání v běžné komunikaci. Cílem předmětu je dosáhnout úrovně A1/A2 podle sjednoceného evropského referenčního rámce.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V834017
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Předmět je zaměřen na osvojení a zdokonalení jazykových prostředků, gramatických forem a zejména na rozšíření lexikální oblasti jazyka a rozvoj komunikačních dovedností. Cílem je dosáhnout jazykové úrovně B1 podle Sjednoceného evropského referenčního rámce.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V834019
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Předmět je určen začátečníkům, je tedy zaměřen na základní dorozumění v nejběžnějších situacích každodenního života. Cílem je dosáhnout jazykové úrovně A1 podle Sjednoceného evropského referenčního rámce.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V834021
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Předmět je zaměřen na osvojení jazykových prostředků,nových gramatických a lexikálních struktur a jejich správné používání v běžné komunikaci. Cílem předmětu je dosáhnout jazykové úrovně B1 podle Sjednoceného evropského referenčního rámce.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V834023
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Předmět je určen začátečníkům, je tedy zaměřen na základní dorozumění v nejběžnějších situacích každodenního jazyka.Cílem je dosáhnout jazykové úrovně A1 podle Sjednoceného evropského referenčního rámce.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V834025
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Předmět je zaměřen na osvojení jazykových prostředků, nových gramatických a lexikálních struktur a jejich správné používání v běžné komunikaci. Cílem předmětu je dosáhnout úrovně A1/A2 podle Sjednoceného evropského referenčního rámce.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V834027
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Předmět je zaměřen na osvojení a zdokonalení jazykových prostředků,gramatických forem a zejména na rozšíření lexikální oblasti jazyka, stejně tak na rozvoj komunikačních dovedností. Cílem je dosáhnout jazykové úrovně B1 podle Sjednoceného evropského referenčního rámce.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V834029
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Předmět je zaměřen na osvojení jazykových prostředků,nových gramatických a lexikálních struktur a jejich správné používání v běžné komunikaci. Cílem předmětu je upevnit jazykovou úroveň A2 podle Sjednoceného evropského referenčního rámce.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V834031
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Cílem předmětu je rozvinout a upevnit jazykové znalosti a komunikační dovednosti v oblasti všeobecné angličtiny se zvláštním zaměřením na interpretaci textů a poslechových materiálů., vyjádření vlastního názoru a argumentaci. Tematické okruhy se týkají těchto konceptů: motivace, dobrodružství, věk, gender, práce. Výstupní úroveň předmětu odpovídá úrovni C1/C1+ podle Sjednoceného evropského referenčního rámce.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V834033
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Cílem předmětu je rozvinout a upevnit jazykové znalosti a komunikační dovednosti v oblasti všeobecné němčiny se zvláštním zaměřením na interpretaci textů a poslechových materiálů., vyjádření vlastního názoru a argumentaci. Výstupní úroveň předmětu odpovídá úrovni B2/C1 podle Sjednoceného evropského referenčního rámce.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V834048
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Cílem předmětu je rozvíjet komunikační dovednosti se zvláštním důrazem na specifika odborného jazyka. Tématické oblasti zahrnují akademické prostředí, obecnou chemii, práci v laboratoři, technologie v oblasti životního prostřed
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V834050
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Cílem kurzu je zdokonalit prezentační dovednosti účastníků. Teoretická část se zabývá strukturou prezentace, efektivním začátkem a koncem, prozódií a vizuáliemi. Praktická část umožní účastníkům vše si vyzkoušet v praxi a získat cennou zpětnou vazbu.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V834052
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Cílem předmětu je rozvinout a upevnit jazykové znalosti a komunikační dovednosti v oblasti všeobecné angličtiny se zaměřením na specifika mezinárodní jazykové zkoušky. Tématické okruhy zahrnují oblast zdrojů informací, povolání, partnerství a vztahů, osobnosti, schopností a dovedností, zdraví. Výstupní úroveň předmětu odpovídá úrovni C1 podle Sjednoceného evropského referenčního rámce.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V834054
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Cílem předmětu je utřídit jazykové dovednosti v oblasti odborného jazyka se zvláštním důrazem na akademickou angličtinu. Současně se kurz zaměřuje na klíčové gramatické jevy specifické pro odborný jazyk. Výstupní úroveň předmětu odpovídá úrovni C1, C1/C2 podle Sjednoceného evropského referenčního rámce.
Detail předmětu
ZobrazitSkrýt

Doporučené volitelné předměty programu - libovolný ročník, zimní semestr

KÓD
Název předmětu
P/C/L
Zakončení
Kredity
KÓD
Název předmětu
AB501041
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Zk
3
KÓD
Název předmětu
AB501042
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Zk
3
KÓD
Název předmětu
B101005
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/0/0
Zk
3
Absolvent přednášek získá přehled o základní české a evropské chemické legislativě, kterou se musí jako budoucí vysokoškolsky vzdělaný pracovník řídit. Nejedná se přitom pouze o chemické závody. Jednotlivé okruhy jsou průběžně aktualizovány, to však znemožňuje přípravu jakýchkoli skript. Studijním materiálem se stávají přednášky, které jsou průběžně umisťovány na webové stránky a samozřejmě aktuální znění jednotlivých nařízení a zákonů.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
B110004
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/2/0
Z+Zk
5
Předmět Organické chemie II navazuje na Organickou chemii I, pojednává o organické chemii z hlediska typů reakcí a jejich mechanismů. Tím se zopakují a doplní znalosti z předmětu Organická chemie I a zároveň jsou ukázány obecné souvislosti. V přímé návaznosti je pak diskutována chemie základních přírodních stavebních bloků - sacharidů, peptidů, bílkovin a nukleových kyselin a chemie heterocyklických sloučenin.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
B319006
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/0/0
Zk
3
Předmět je zaměřen na pochopení manažerských systémů řízení jakosti a bezpečnosti produktů potravinářského a farmaceutického průmyslu. Dále seznamuje studenty s prováděním analýzy rizik, dodržováním pravidel bezpečnosti práce v laboratořích různého typu a kontrolními metodami, využívanými pro průkaz a stanovení mikroorganismů.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
B320013
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/0/0
Zk
3
Předmět si klade za cíl uvést studenty do nesmírně rozsáhlé oblasti použití mikroskopie a mikroanalýzy ve forenzních vědách. Protože může být předmětem forenzního zkoumání v podstatě cokoli, je nutno nejprve seznámit studenty se základy mikroskopických aa vybraných spektroskopických technik, používaných i v biologických a materiálových vědách. Studenti se dozvědí základy světelné i elektronové mikroskopie. Ve druhé části jsou probrány nejdůležitější oblasti forenzního zkoumání.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
B321003
P/C/L
Zakončení
Kredity
4/0/0
Zk
4
KÓD
Název předmětu
B323005
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/0/0
Zk
3
Zbožíznalecký popis jednotlivých druhů a skupin potravinářských surovin a výrobků (obiloviny, luštěniny, olejnatá semena, mlýnské výrobky z obilovin a luštěnin, pekařské výrobky, těstoviny, cukr a další sladidla, čokoláda, cukrovinky, škrob a výrobky ze škrobu, tuky a oleje a výrobky z nich, ovoce a zelenina a výrobky z nich, okopaniny, houby, droždí, mléko a mléčné výrobky, vejce, maso a masné výrobky, ryby, drůbež, zvěřina, nápoje, káva, čaj, koření, biopotraviny) včetně jejich kvalitativních znaků, významu v lidské výživě a popisu hlavních organoleptických vad a případných způsobů falšování.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
B323013
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/0/0
Zk
3
Cílem přednášek předmětu je seznámit studenty s Evropským i národním právním systémem ve vztahu k potravinám. Jsou vysvětleny hlavní požadavky právních předpisů na výrobu, označování a distribuci potravin, na veřejné stravování a obchodování s potravinami. Pozornost je věnována posuzování kvality, bezpečnosti a výživové hodnoty potravin a mechanismům používaným pro ochranu spotřebitele a tržního prostředí. Je popsána úloha technické standardizace (technických norem) a systémů managementu kvality a bezpečnosti. Studenti by po absolvování přednášek měli mít přiměřené znalosti právních podmínek pro zpracování a distribuci potravin, orientovat se v nejdůležitějších právních a technických dokumentech a v používané terminologii. Měli by se dokázat orientovat v hierarchii právních a technických norem a být schopni si sami vyhledat aktuálně platné dokumenty specifikující požadavky na konkrétní výrobek či proces.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
B323015
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/0/0
Zk
3
Náplní předmětu je přehled a příklady studií, pomocí kterých je možné s poměrně velkou přesností odhadnout nutriční stav populace nebo cíleně zvoleného segmentu populace a cíleně směrovat případnou nutriční intervenci. Druhá část předmětu je věnována práci globálních, evropských a národních organizací zabývajících se výživou.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
B323016
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/0/0
Zk
3
Náplní předmětu je přehled a interpretace markerů, které umožňují určit nutriční stav klienta a navrhovat opatření v dietě, případně nutriční podporu. Součástí jsou i kazuistiky charakterizující dopady neadekvátních hodnot. Druhá část předmětu je věnována možnostem a úskalím práce s databázemi složení potravin.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
B323018
P/C/L
Zakončení
Kredity
1/2/0
KZ
4
KÓD
Název předmětu
B342001
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/2/0
Z+Zk
5
Předmět seznamuje se základními skupinami přírodních látek, jejich vlastnostmi, reakcemi a využitím. Vysvětluje též základní pojmy související se strukturou molekul, jejich stereochemií a chiralitou, včetně vztahu mezi strukturou a biologickou aktivitou.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
B352010
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/4/0
KZ
2
KÓD
Název předmětu
B403011
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/0/0
Z+Zk
3
Předmět je exkurzí do moderní počítačové chemie. Polovina předmětu je věnována nezbytné teorii, druhá polovina jsou ukázky a cvičení. Předmět pokrývá kvantovou chemii (se cvičením v programu Gaussian), molekulové simulace (MACSIMUS), počítačovou biochemii (PyMOL) a databáze vlastností látek.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
B409002
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/3/0
Z+Zk
5
Předmět seznamuje studenty s popisem procesů v průmyslových výrobách a s praktickými výpočty jednotkových operací. Navazuje na kurz Chemické inženýrství I.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
B444007
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/1/0
Zk
4
Předmět je orientován na výklad teorie měření a řízení, s důrazem na získání informací o procesu, přenos a zpracování informací a řízení procesů. Témata přednášek se zabývají návrhem a značením technologických schémat, teoretickými základy a instrumentací pro měření technologických veličin (např. teploty, tlaku, průtoku, hladiny, koncentračních veličin apod.), matematickým modelováním a simulací procesů, teoretickými aspekty regulace, regulačních obvodů, logického řízení a systémy pro sběr a zpracování dat. Cvičení předmětu jsou zaměřena do oblasti návrhu technologických schémat automatizačních obvodů, dále na modelování a simulací regulačních procesů.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
B837004
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/1/0
Z+Zk
4
Předmět Základy ekonomiky a managementu je koncipován tak, aby studenti získali aktuální přehled o základních pojmech a terminologii z podnikové ekonomiky. Absolventi předmětu by měli chápat tří bilanční systém podniku, orientovat se v členění nákladů a výnosů podniku a měli by porozumět základním podmínkám řízení zisku. Také by se měli orientovat v ukazatelích, pomocí kterých lze hodnotit efektivnost podnikových činností a měli by získat základní přehled z finančního řízení. Dále budou studenti v obecné rovině seznámeni se základní teoretickou bází managementu, díky čemuž získají přehled o jednotlivých dispozitivních funkcích managementu, jako jsou plánování, organizování a kontrola podpořené podsystémem vedení lidských zdrojů a personálním zabezpečením podniku.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
B837006
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/1/0
Z
3
Záměrem tohoto předmětu je pomoci jeho absolventům v oblasti soft skills. Je zaměřený na posílení znalostí a dovedností v oblasti sociálních kompetencí, které jsou klíčové pro úspěšný start absolventů v zaměstnání. Významnou součástí předmětu je trénink komunikačních a prezentačních dovedností a také efektivního jednání s lidmi.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
B837007
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/0/0
Z
2
Mikroekonomie studuje postupy, které lidé volí v podmínkách vzácnosti. Je třeba ovšem poznamenat, že se nejedná pouze o zúžené chápání tohoto pojmu na problém materiální nouze. Vzácnými zdroji jsou např. také čas a peníze. V podstatě každá volba obsahuje prvky vzácnosti a naším úkolem je vyrovnávat se se vzácností v jejích rozmanitých podobách. Cílem mikroekonomie je tedy seznámit studenty s těmi myšlenkovými postupy, které jim pomohou rozvíjet „cit pro ekonomii". Metodou, jak toho dosáhnout, je, aby studenti vnímali ekonomii jako vědu o přirozeném světě. Cílem předmětu je naučit studenty ekonomicky myslet a dále seznámit studenty se základními poznatky ekonomické vědy. Dalším cílem je objasnit hlavní aspekty fungování ekonomického systému. Absolvent kurzu pochopí základní ekonomické pojmy a modely ve světle nejnovějších vědeckých poznatků. Vzhledem k tomu, že přednášky jsou zaměřeny zejména pro posluchače technických a přírodovědných oborů, je předmět vybaven celou řadou grafů a číselných údajů, umožňujících snadnější pochopení dané problematiky. Je to snaha přiblížit studentům technických vysokých škol ekonomické veličiny, které ovlivňují ekonomické chování člověka a které nejsou tak snadno měřitelné jako např. hmotnost, dráha a čas.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V352056
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/0/2
Z
1
KÓD
Název předmětu
V834050
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Cílem kurzu je zdokonalit prezentační dovednosti účastníků. Teoretická část se zabývá strukturou prezentace, efektivním začátkem a koncem, prozódií a vizuáliemi. Praktická část umožní účastníkům vše si vyzkoušet v praxi a získat cennou zpětnou vazbu.
Detail předmětu
ZobrazitSkrýt
Letní semestr

Volitelné jazyky - Bakalářské studium v ČJ

KÓD
Název předmětu
P/C/L
Zakončení
Kredity
KÓD
Název předmětu
V834002
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Cílem předmětu je rozvinout a upevnit jazykové znalosti a komunikační dovednosti v oblasti všeobecné angličtiny se zvláštním zaměřením na interpretaci textů a poslechových materiálů, vyjádření vlastního názoru a argumentaci. Tématické okruhy se týkají technologií, umění, zdraví, cestování, zvířat, jídla a pohybu. Výstupní úroveň předmětu odpovídá úrovni C1 podle Sjednoceného evropského referenčního rámce.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V834004
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Předmět je zaměřen na osvojení nových gramatických a lexikálních struktur, upevnění všech již získaných jazykových dovedností a jejich používání v komunikaci. Cílem předmětu je dosáhnout úrovně A2+/B1 podle Sjednoceného evropského referenčního rámce.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V834006
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Předmět je zaměřen na důkladné osvojení gramatických a lexikálních struktur, rozšíření a zdokonalení schopnosti komunikace a též písemné formy vyjadřování. Tématické okruhy se týkají filmové tvorby, vzhledu, vzdělání, bydlení, nakupování, práce, elektroniky a kriminálních činů. Cílem předmětu je dosáhnout úrovně B1/B1+ podle Sjednoceného evropského referenčního rámce.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V834008
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Předmět je zaměřen na rozvoj již získaných minimálních znalostí jazyka, potřebných pro základní dorozumění v nejběžnějších situacích každodenního života. Cílem je dosáhnout jazykové úrovně A1/A2 podle Sjednoceného evropského referenčního rámce.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V834010
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Předmět je zaměřen na osvojení nových gramatických a lexikálních struktur,upevnění všech již získaných jazykových dovedností a jejich používání v komunikaci. Cílem předmětu je dosáhnout úrovně A2+/B1 podle Sjednoceného evropského referenčního rámce.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V834012
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Předmět je zaměřen na důkladné osvojení gramatických a lexikálních struktur, rozšíření a zdokonalení schopnosti komunikace a též písemné formy vyjadřování.Cílem předmětu je dosáhnout úrovně B1+/B2 podle Sjednoceného evropského referenčního rámce.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V834014
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Předmět je zaměřen na rozvoj již získaných minimálních znalostí jazyka, potřebných pro základní dorozumění v nejběžnějších situacích každodenního života. Cílem je dosáhnout jazykové úrovně A1 podle Sjednoceného evropského referenčního rámce.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V834016
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Předmět je zaměřen na osvojení jazykových prostředků, gramatických a lexikálních struktur a jejich správné používání v běžné komunikaci. Cílem je dosáhnout jazykové úrovně A2 podle Sjednoceného evropského referenčního rámce.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V834018
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Předmět je zaměřen na osvojení a zdokonalení jazykových prostředků, gramatických forem a zejména na rozšíření lexikální oblasti jazyka a rozvoj komunikačních dovedností. Cílem je dosáhnout jazykové úrovně B1+ podle Sjednoceného evropského referenčního rámce.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V834020
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Předmět je zaměřen na rozvoj již získaných minimálních znalostí jazyka, potřebných pro základní dorozumění v nejběžnějších situacích každodenního života. Cílem je dosáhnout jazykové úrovně A1/A2 podle Sjednoceného evropského referenčního rámce.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V834022
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Předmět je zaměřen na osvojení jazykových prostředků,nových gramatických a lexikálních struktur a jejich správné používání v běžné komunikaci. Cílem předmětu je dosáhnout jazykové úroveně B1+/B2 podle Sjednoceného evropského referenčního rámce.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V834024
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Předmět je zaměřen na rozvoj již získaných znalostí jazyka, potřebných pro základní dorozumění v nejběžnějších situacích každodenního života. Cílem je dosáhnout jazykové úrovně A1/A2 podle Sjednoceného evropského referenčního rámce.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V834026
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Předmět je zaměřen na osvojení nových gramatických a lexikálních struktur,upevnění všech již získaných jazykových dovedností a jejich používání v komunikaci. Cílem předmětu je dosáhnout úrovně A2 podle Sjednoceného evropského referenčního rámce.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V834028
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Předmět je zaměřen na důkladné osvojení gramatických a lexikálních struktur, rozšíření a zdokonalení schopnosti komunikace. Cílem předmětu je dosáhnout znalosti úrovně B1+ podle Sjednoceného evropského referenčního rámce.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V834030
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Předmět je zaměřen na osvojení nových gramatických a lexikálních struktur,upevnění všech již získaných jazykových dovedností a jejich používání v komunikaci.Cílem předmětu je dosáhnout úrovně A2+/ B1 podle Sjednoceného evropského referenčního rámce.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V834032
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Cílem předmětu je rozvinout a upevnit jazykové znalosti a komunikační dovednosti v oblasti všeobecné angličtiny se zvláštním zaměřením na interpretaci textů a poslechových materiálů., vyjádření vlastního názoru a argumentaci. Tématické okruhy se týkají emocí, prolínání kultur, technologií, čísel, trestu, jídla a pití. Výstupní úroveň předmětu odpovídá úrovni C1+ podle Sjednoceného evropského referenčního rámce.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V834034
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Cílem předmětu je rozvinout a upevnit jazykové znalosti a komunikační dovednosti v oblasti všeobecné němčiny se zvláštním zaměřením na interpretaci textů a poslechových materiálů,vyjádření vlastního názoru a argumentaci. Výstupní úroveň předmětu odpovídá úrovni C1 podle Sjednoceného evropského referenčního rámce.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V834049
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Cílem předmětu je rozvíjet komunikační dovednosti se zvláštním důrazem na specifika odborného jazyka. Tematické oblasti zahrnují potraviny, léčiva, materiály, restaurování
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V834051
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Cílem kurzu je zdokonalit prezentační dovednosti účastníků. Teoretická část se zabývá řečí těla, rétorickými technikami, vyprávěním příběhů a otázkami. Praktická část umožní účastníkům vše si vyzkoušet v praxi a získat cennou zpětnou vazbu.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V834053
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Cílem předmětu je rozvinout a zdokonalit jazykové znalosti a komunikační dovednosti v oblasti všeobecné angličtiny se zaměřením na specifika mezinárodní jazykové zkoušky. Tématické okruhy zahrnují oblast technologií, cestování, bydlení, vzdělání, jídla, současného světa a financí . Výstupní úroveň předmětu odpovídá úrovni C1 podle Sjednoceného evropského referenčního rámce.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V834055
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Cílem předmětu je utřídit jazykové dovednosti v oblasti odborného jazyka se zvláštním důrazem na akademickou angličtinu. Současně se kurz zaměřuje na klíčové gramatické jevy specifické pro odborný jazyk. Výstupní úroveň předmětu odpovídá úrovni C1, C1/C2 podle Sjednoceného evropského referenčního rámce.
Detail předmětu
ZobrazitSkrýt

Doporučené volitelné předměty programu - libovolný ročník, letní semestr

KÓD
Název předmětu
P/C/L
Zakončení
Kredity
KÓD
Název předmětu
AB320006
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/0/0
Zk
3
Bioanalytické metody se zabývají stanovením analytu s využitím specifické interakce mezi molekulami. Moderní bioanalytické postupy zajišťují vysokou specifitu stanovení (jednou z reagujících složek je biopolymer, proto mluvíme o biospecifitě), ale i vysokou citlivost a nízký detekční limit. Součástí jsou enzymatické metody, elektromigrační metody, proteomika, genetické metody (zejména různé aplikace PCR -polymerasová řetězová reakce), imunochemické a další biochemické a mikrobiologické metody.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
AB323003
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/1/0
Z+Zk
5
Předmět má za cíl seznámit studenty se zásadami senzorického hodnocení potravin. Jsou probírány jednotlivé metody používané při hodnocení kvality potravin,při vývoji nových výrobků a testech skladovatelnost apod. Důraz je kladen na výběr kritérií pro hodnocení jednotlivých skupin potravin, na zásady pro výběr a školení posuzovatelů a na statistické zpracování dat. Při cvičeních se získané teoretické znalosti procvičují prakticky - hodnocení konkrétních potravin pomocí různých zkoušek, zjišťování rozdílů v kvalitě potravin, ověření funkce smyslů studentů.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
AB501041
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Zk
3
KÓD
Název předmětu
AB501042
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Zk
3
KÓD
Název předmětu
B110004
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/2/0
Z+Zk
5
Předmět Organické chemie II navazuje na Organickou chemii I, pojednává o organické chemii z hlediska typů reakcí a jejich mechanismů. Tím se zopakují a doplní znalosti z předmětu Organická chemie I a zároveň jsou ukázány obecné souvislosti. V přímé návaznosti je pak diskutována chemie základních přírodních stavebních bloků - sacharidů, peptidů, bílkovin a nukleových kyselin a chemie heterocyklických sloučenin.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
B240005
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/3/0
KZ
3
Cílem tohoto předmětu je seznámit studenty s metodami a principy tvorby systematické vědecké práce a zároveň k tomu účelu studentům poskytnout náležitou znalost potřebných nástrojů (MS Word, MS Excel, MS PowerPoint, editory grafických podkladů, využití nástrojů AI a další), detailně je také probírána problematika citací v technické literatuře. Předmět zároveň poskytuje rámcová pravidla pro úspěšnou ústní prezentaci vědecké práce. Veškerá vyučovaná látka je během výuky procvičována.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
B319005
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/0/0
Zk
3
Mikroorganismy jsou zastoupeny ve všech ekosystémech, tvoří největší podíl biomasy na Zemi. Disponují vlastnostmi, pro které jsou využívány v biotechnologických procesech. Znalost jejich buněčné architektury, fyziologie a všech faktorů ovlivňujících jejich růst a množení je základním předpokladem pro jejich aplikace. Předmětem výuky je představení možností vedoucích k upevnění (posílení) požadované (biosyntetické, biodegradační, biotransformační)vlastnosti mikroorganismu.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
B319008
P/C/L
Zakončení
Kredity
1/1/0
Zk
3
KÓD
Název předmětu
B320006
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/0/0
Zk
3
Cílem předmětu je seznámit studenty s principy a aplikacemi analytických přístupů využívajících specifické interakce mezi biomolekulami. Důraz je kladen na metody poskytující vysokou specifitu (biospecificitu), citlivost a nízký detekční limit, které jsou klíčové pro analýzu složitých biologických vzorků. Studenti získají teoretické základy i přehled praktického využití enzymatických metod, elektromigračních technik, imunochemických přístupů, genetických metod (zejména polymerasové řetězové reakce a jejích variant), metod proteomiky a dalších biochemických či mikrobiologických analýz. Cílem je připravit studenty na samostatné uvažování o výběru a použití vhodných bioanalytických metod v rámci výzkumné, klinické nebo diagnostické praxe.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
B320013
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/0/0
Zk
3
Předmět si klade za cíl uvést studenty do nesmírně rozsáhlé oblasti použití mikroskopie a mikroanalýzy ve forenzních vědách. Protože může být předmětem forenzního zkoumání v podstatě cokoli, je nutno nejprve seznámit studenty se základy mikroskopických aa vybraných spektroskopických technik, používaných i v biologických a materiálových vědách. Studenti se dozvědí základy světelné i elektronové mikroskopie. Ve druhé části jsou probrány nejdůležitější oblasti forenzního zkoumání.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
B320016
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/0/0
Zk
3
Předmět seznamuje studenty se základními aspekty anatomie a fyziologie lidského těla. Probírá jednotlivé soustavy našeho organismu, jejich vzájemnou provázanost, ale také evoluci a ontogenezi. Vytváří základ pro komunikaci absolventů s lékaři a farmaceuty.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
B320018
P/C/L
Zakončení
Kredity
1/0/0
Zk
2
V rámci předmětu se studenti seznámí se všemi nejvýznamnějšími zástupci patogenních mikroorganismů, které mohou být použitelné jako biologické zbraně. Každá skupina vybraných patogenů bude detailně charakterizována a bude posouzeno její nebezpečí. Bude věnována pozornost i obraně a ochraně před bioterorismem a legislativě týkající se bioterorismu.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
B320022
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/0/0
Z
2
KÓD
Název předmětu
B320024
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/0/0
Z+Zk
3
KÓD
Název předmětu
B321002
P/C/L
Zakončení
Kredity
3/0/0
KZ
3
Předmět podává souhrnný přehled o jednotlivých oblastech potravinářské výroby.Technologie sacharidů zahrnuje výrobu řepného cukru, mlýnskou technologii, výrobu pekárenských výrobků, těstovin, trvanlivého pečiva, snack výrobků, výrobu čokolády, čokoládových a nečokoládových cukrovinek, výrobu a zpracování škrobu a modifikovaných škrobů. Konzervace potravin a technologie masa pojednává o zpracování ovoce a zeleniny, výrobě nealkoholických nápojů, zpracování masa, drůbeže, ryb a o výrobě masných výrobků včetně zpracování vedlejších jatečných produktů, zpracování vajec a výrobě hotových jídel a lahůdek. Technologie mléka zahrnuje vlastnosti mléka a jeho základní ošetření, výrobu tekutých, koncentrovaných a sušených mléčných výrobků, výrobu másla a mrazených smetanových krémů, zákysových kultur, fermentovaných mléčných výrobků, probiotik a prebiotik, tvarohů a sýrů. Technologie olejů, tuků, detergentů a kosmetiky pojednává o výrobě olejů a tuků z rostlinných a živočišných surovin, o rafinaci a modifikaci olejů a tuků včetně oleochemického využití olejů a tuků, výrobě mýdla, práškových a kapalných detergentů a kosmetiky. Fermentační technologie popisuje principy fermentačních technologií, výrobu sladu, piva, lihu a lihovin, vína, droždí a octa.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
B321004
P/C/L
Zakončení
Kredity
3/2/0
Zk
4
KÓD
Název předmětu
B322003
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/0/0
Zk
3
Předmět je zaměřen na základní kategorie funkčních fermentovaných i nefermentovaných potravin, pochopení vztahu mezi vlastnostmi bakterií mléčného kvašení a jejich zdravotních benefitů. Studenti se seznámí s použitím probiotických mikroorganismů v potravinářských technologiích, problematikou jejich stability a stanovení. Rovněž budou probrány základní legislativní dokumenty týkající se označování potravin, zdravotních a nutričních tvrzení. V další části výuky budou prezentovány základní poznatky o funkčních složkách jednotlivých komodit potravin.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
B323003
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/1/0
Z+Zk
4
Předmět má za cíl seznámit studenty se zásadami senzorického hodnocení potravin. Jsou probírány jednotlivé metody používané při hodnocení kvality potravin,při vývoji nových výrobků a testech skladovatelnost apod. Důraz je kladen na výběr kritérií pro hodnocení jednotlivých skupin potravin, na zásady pro výběr a školení posuzovatelů a na statistické zpracování dat. Při cvičeních se získané teoretické znalosti procvičují prakticky - hodnocení konkrétních potravin pomocí různých zkoušek, zjišťování rozdílů v kvalitě potravin, ověření funkce smyslů studentů.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
B323008
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/0/0
Zk
3
Předmět navazuje na Analýzu potravin a přírodních produktů a prezentuje analytickou problematiku pro vybrané skupiny potravinových surovin a výrobků. U těchto skupin jsou nejprve stručně shrnuty charakteristiky chemického složení, případné změny složení během výroby, a následně je kladen důraz na analytické metody zahrnující odběr vzorků, analytickou instrumentaci a interpretaci získaných výsledků.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
B323012
P/C/L
Zakončení
Kredity
3/0/0
Zk
4
Předmět posluchače seznamuje se strategií laboratorní forenzní expertízy využívající moderní analytické methody aplikovatelné specializovanými forenzními laboratořemi i výzkumnými pracovišti. V úvodní části je prezentována technika odběru vzorků s akcentem na specifika dané matrice. Navazující přednášky představují jednotlivé skupiny instrumentálních technik, jejich aplikace je dokumentována na řadě konkrétních případových studií. Velká pozornost je věnována otázkám zajištění kvality analytických dat a jejich interpretaci.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
B323014
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/0/0
Zk
3
Náplní předmětu je přehled živin (sacharidy, proteiny, lipidy; voda, minerální látky, vitaminy), jejich významu ve výživě, základy jejich metabolismu a fyziologie a přehled jejich zdrojů v potravinách. Druhá část výuky je zaměřena na výživová doporučení, alternativní výživové směry, trendy v technologii potravin, základy hygieny výživy nutriční epidemiologii a základní charakteristiky nemocí spojených s výživou.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
B323017
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/0/0
Zk
3
Náplní předmětu je přehled fyziologických dějů v organismu, které mají příčinnou nebo důsledkovou souvislost s výživou člověka. První část shrnuje poznatky o trávení a resorpci jednotlivých živin, funkci trávicího traktu, vylučování odpadních produktů a energetické a látkové bilanci. Obecná část se soustředí poruchy příjmu potravy, alternativní výživové směry a nutriční epidemiologii.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
B323018
P/C/L
Zakončení
Kredity
1/2/0
KZ
4
KÓD
Název předmětu
B323019
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/1/0
Z+Zk
4
KÓD
Název předmětu
B323020
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/0/0
Zk
2
KÓD
Název předmětu
B324002
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/0/0
Zk
3
Předmět je zaměřen na problematiku produkce jednotlivých potravinářských surovin. Diskutována je problematika samotné produkce, skladování, a posklizňových manipulací. Student je seznámen se základními kvalitativními parametry vybraných surovin, a to živočišného i rostlinného původu. Posluchači jsou seznámeni i s legislativními aspekty a zemědělskými standardy majícími vliv na produkci potravinářských surovin. Předmět posiluje informovanost o globálním přístupu k výrobě potravin dle přístupu „od farmy po vidličku“.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
B324004
P/C/L
Zakončení
Kredity
4/0/0
Zk
4
KÓD
Název předmětu
B342002
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/0/0
Z+Zk
3
Předmět je zaměřen na výuku možností využití surovin z obnovitelných zdrojů v organické a farmaceutické syntéze a v potravinářské výrobě. Předmět také představuje alternativní způsoby přípravy či výroby chemických a farmaceutických surovin, dnes běžně získávaných z ropy, z obnovitelných zdrojů. Předmět se zaměřuje na vybrané spektrum přírodních surovin, především na sacharidy a tuky, zatímco ostatním surovinám z obnovitelných zdrojů se věnuje pouze okrajově. Jelikož součástí předmětu jsou i sladké a hořké sloučeniny, jedním tématem předmětu jsou i přírodní a syntetická intenzivní sladidla.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
B342006
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/0/0
Zk
3
Předmět je určen studentům prvního a druhého ročníku bakalářského studia. Jeho cílem je poskytnout vhled do oblasti rostlinných léčiv, jak užívaných v tradiční medicíně např. formou galenických přípravků, tak rostlinných zdrojů pro izolaci lékových substancí. Chemické struktury aktivních látek jsou vysvětlovány na obecné úrovni, pro jejíž pochopení dostačuje středoškolská znalost chemie.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
B352010
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/4/0
KZ
2
KÓD
Název předmětu
B402015
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/0/0
Zk
3
Pojem počítačová kriminalita (též kybernetická internetová kriminalita, kyberkriminalita, nebo kybernalita) je používán pro označení trestných činů zaměřených na manipulaci s údaji v počítačích a souvisejících databázích nebo pro trestné činy páchané pomocí počítače. Jde o nelegální, nemorální a neoprávněné konání, které zahrnuje zneužití údajů získaných prostřednictvím výpočetní techniky nebo jejich ovlivnění. Předmět poskytuje základní informace o uvedené problematice a nastiňuje také efektivní možnost obrany proti internetové kriminalitě.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
B403004
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/2/0
Z+Zk
5
Předmět obsahuje vybrané kapitoly fyzikální chemie určené pro pokročilého studenta. Rozšiřuje základní poznatky získané v kurzu Fyzikální chemie I na reálně chovající se systémy. Pokrývá témata z oblastí stavového chování a termodynamiky tekutin, fázových rovnováh, rovnováh chemických reakcí, vybrané partie z oblasti vlastností a chování systémů obsahujících elektrolyty, kinetiku chemických reakcí, a úvod do povrchové chemie.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
B409002
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/3/0
Z+Zk
5
Předmět seznamuje studenty s popisem procesů v průmyslových výrobách a s praktickými výpočty jednotkových operací. Navazuje na kurz Chemické inženýrství I.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
B444007
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/1/0
Zk
4
Předmět je orientován na výklad teorie měření a řízení, s důrazem na získání informací o procesu, přenos a zpracování informací a řízení procesů. Témata přednášek se zabývají návrhem a značením technologických schémat, teoretickými základy a instrumentací pro měření technologických veličin (např. teploty, tlaku, průtoku, hladiny, koncentračních veličin apod.), matematickým modelováním a simulací procesů, teoretickými aspekty regulace, regulačních obvodů, logického řízení a systémy pro sběr a zpracování dat. Cvičení předmětu jsou zaměřena do oblasti návrhu technologických schémat automatizačních obvodů, dále na modelování a simulací regulačních procesů.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
B837004
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/1/0
Z+Zk
4
Předmět Základy ekonomiky a managementu je koncipován tak, aby studenti získali aktuální přehled o základních pojmech a terminologii z podnikové ekonomiky. Absolventi předmětu by měli chápat tří bilanční systém podniku, orientovat se v členění nákladů a výnosů podniku a měli by porozumět základním podmínkám řízení zisku. Také by se měli orientovat v ukazatelích, pomocí kterých lze hodnotit efektivnost podnikových činností a měli by získat základní přehled z finančního řízení. Dále budou studenti v obecné rovině seznámeni se základní teoretickou bází managementu, díky čemuž získají přehled o jednotlivých dispozitivních funkcích managementu, jako jsou plánování, organizování a kontrola podpořené podsystémem vedení lidských zdrojů a personálním zabezpečením podniku.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V352056
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/0/2
Z
1
KÓD
Název předmětu
V834051
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Cílem kurzu je zdokonalit prezentační dovednosti účastníků. Teoretická část se zabývá řečí těla, rétorickými technikami, vyprávěním příběhů a otázkami. Praktická část umožní účastníkům vše si vyzkoušet v praxi a získat cennou zpětnou vazbu.
Detail předmětu
ZobrazitSkrýt

Další informace

Během 1. až 5. semestru musí student získat celkem 4 zápočty z tělesné výchovy. Jeden ze zápočtů lze nahradit absolvováním letního nebo zimního týdenního sportovního kurzu.