Studijní plán N308

Studijní plán - Technologie potravin (N308)

Informace o studijním plánu

Studijní plán je zobrazen v podobě, ve které bude platit pro budoucí studenty (současné uchazeče o studium). Současní studenti si můžou zobrazit svůj studijní plán ve Studijním informačním systému (může se v některých předmětech odlišovat).

1.ročník

Zimní semestr

Povinné předměty programu

KÓD
Název předmětu
P/C/L
Zakončení
Kredity
KÓD
Název předmětu
M321001
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/1/0
Z+Zk
4
Předmět tvoří základní přípravu potravinářských technologů pro aplikaci inženýrského základu při řízení a kontrole potravinářských a biotechnologických výrob. Navazuje na předcházející obecné předměty chemického inženýrství a fyzikální chemie a rozšiřuje je v oblastech, jež jsou charakteristické pro potravinářské výroby a biotechnologie. Předmět dává podklady nejen pro studium vlastních technologií, ale např. pro balení a skladování potravin a pro studium změn nutričních hodnot během zpracování potravinářských surovin. Zvláštní důraz je kladen na nové a perspektivní procesy a trendy, jež jsou zaváděny do potravinářských technologií.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
M322002
P/C/L
Zakončení
Kredity
3/2/0
Z+Zk
6
Předmět je zaměřen na hlubší pochopení chemických procesů probíhajících při výrobě a skladování potravin s ohledem na změny a procesy, které tvoří chemický základ potravinářských technologií a na změny nežádoucí a možnosti jejich regulace. Podstatné je porozumění současně probíhajících změnám základních složek potravin při jednotlivých procesech a případným následným interakcím vzniklých látek.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
M322003
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/1/0
Z+Zk
4
Předmět je zaměřen na využití poznatků fyzikální chemie při charakterizaci fyzikálních vlastností potravinářských surovin a výrobků a posouzení faktorů ovlivňujících jejich stabilitu. Pozornost je věnována především reologickým a koloidním vlastnostem určujícím senzorickou jakost a trvanlivost potravin. Zahrnuje dále metody hodnocení těchto vlastností a přehled fyzikálních vlastností vybraných skupin potravin.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
M322004
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/1/0
Z+Zk
4
Předmět je zaměřen na charakteristiku mikroorganismů spojených s výrobou a kažením potravin a kosmetiky se zvláštním důrazem na skupinu bakterií mléčného kvašení. Na základě poznatků fyziologie a metabolismu mikroorganismů jsou objasněny funkční vlastnosti kultur užívaných pro fermentaci mléka, masa, zeleniny a cereálií a způsoby jejich aplikace. Stručně jsou uvedena mikrobiální rizika spojená s výrobou jednotlivých typů potravin a kosmetických přípravků. V rámci cvičení jsou opakovány znalosti o stavbě buňky a výskytu mikroorganismů v potravinách. Podrobněji jsou probírány kultivační metody stanovení důležitých skupin mikroorganismů a jejich identifikace, základní legislativní dokumenty týkající se potravinářské mikrobiologie a práce s odbornou literaturou.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
M324005
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/1/0
Z+Zk
4
Předmět se zaměřuje na metody konzervace potravin. U každé metody je popsán základní princip, jsou uvedeny způsoby skladování výrobků a změny, které lze očekávat během výroby a skladování potravin. Pozornost je věnována i bariérové teorii a postupům při výrobě minimálně opracovaných potravin.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
M352002
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/3/0
KZ
3
Cílem předmětu je samostatně teoreticky vyřešit projekt na téma z oblasti technologie potravin. Úkolem studentů je téma písemně zpracovat do ucelené formy odborného textu, připravit prezentaci projektu, diskutovat a obhájit výsledky projektu.
Detail předmětu

Povinně volitelné předměty programu 1, 2

Minimalní počet zapisovaných předmětů: 2

KÓD
Název předmětu
P/C/L
Zakončení
Kredity
KÓD
Název předmětu
M321003
P/C/L
Zakončení
Kredity
1/2/0
KZ
3
Studenti se na jednoduchých příkladech seznámí se základními statistickými pojmy a základními statistickými operacemi. Potřebné matematické operace jsou řešeny s využitím naprogramovaných funkcí v tabulkovém kalkulátoru Excel. Je kladen důraz na vyhodnocování statistických závěrů jak z modelových tak i z reálných provozních dat.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
M322001
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/1/0
Z+Zk
4
Předmět je zaměřen na pochopení základních principů hygieny a sanitace uskutečňovaných obecně na potravinářských výrobních závodech a v kontrolních laboratořích. Konkrétní aplikace jsou demostrovány na příkladech průmyslu mlékárenského a tukového; průmyslu výroby masa, masných a konzervárenských výrobků; průmyslu výroby nápojů; průmyslu výroby mlýnských, pekařských, cukrářských, cukrovarnických a škrobárenských výrobků, včetně průmyslu výroby čokolády a trvanlivého pečiva. Předmět navazuje na znalosti základů hygieny a sanitace, také aplikované potravinářské mikrobiologie. Předmět vysvětluje hygienické souvislosti při aplikování systémů řízení jakosti (SHP, SVP, HACCP) do potravinářství.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
M324003
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/0/0
KZ
2
Předmět je zaměřen na vznik, využití a likvidaci odpadů zejména z potravinářství a souvisejících odvětvích. Studenti se seznámí se základními technologiemi likvidace odpadů jako je skládkování, spalování apod. stejně jako s biologickými způsoby zpracování odpadů jako jsou kompostování a methanizace. V předmětu budou popsány jednotlivé potravinářské technologie v souvislosti s odpady a vedlejšími produkty, které při dané výrobě vznikají a možnostmi jejich využití. Pozornost je věnována prevencí vzniku odpadů, třídění odpadů, druhotným surovinám, recyklaci a obalovým materiálům, případně dekontaminaci již postiženého prostředí. Probírána je i perspektiva bezodpadových technologií především v kombinaci s využitím moderních technologií. V neposlední řadě se budeme také zabývat čištěním odpadních vod, které vznikají v každém potravinářském průmyslu a úpravou surové vody na vodu pitnou, která je nezbytná ve všech výrobách. Nedílnou součástí předmětu jsou i přednášky zaměřené na odpady vzniklé průmyslovými haváriemi.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
M501060
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/0/0
Zk
3
Cílem kurzu je poskytnout základní přehled ekonomicko-manažerských nástrojů využitelných při rozhodování a řízení výrobních podniků. Zaměřuje se na vysvětlení jednotlivých úrovní managementu a jejich roli, dále na problematiku řízení procesů a jejich efektivitu (Lean management). Rozhodování o investicích je multikriteriální, bude představen jednak vhodný nástrojový aparát tohoto posouzení, ale důraz bude věnován také na ekonomické posouzení výhodnosti investičních projektů. V závěru kurzu bude věnována pozornost aspektům samotné implementace pomocí metodiky DMAIC.
Detail předmětu
Letní semestr

Povinné předměty programu

KÓD
Název předmětu
P/C/L
Zakončení
Kredity
KÓD
Název předmětu
M320044
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/1/0
Z+Zk
4
Předmět je zaměřen na souhrnný popis struktury, vlastností, funkcí a metabolismu jednotlivých složek potravin. Značná pozornost je věnována využití enzymů v průmyslových potravinářských technologiích.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
M321005
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/1/0
KZ
3
Předmět pojednává o vlivu technologických procesů probíhajících při výrobě potravin na nutriční hodnotu potravin. Jsou uvedeny a porovnány konvenční (klasické) postupy používané při zpracování surovin, meziproduktů a finálních výrobků a nové (moderní) postupy zpracování s minimálním zásahem do zpracovávané suroviny. Předmět je zaměřen na možnosti ovlivnění podmínek technologie při zachování nutriční hodnoty potraviny a na využití odpadů potravinářského průmyslu pro separaci nutričně významných látek.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
M324007
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/1/0
Z+Zk
4
Přednášky představí průřez metodami využívanými ke kontrole surovin, produktů a procesů v potravinářských techmologiích, které jsou vyučovány na Ústavu konzervace potravin, Ústavu sacharidů a cereálií a Ústavu mléka, tuků a kosmetiky. V současné době se ke kontrole procesů potravinářských technologií uplatňují metody fyzikální, fyzikálně-chemické, biochemické, mikrobiologické a senzorické. Nedílnou součástí předmětu je zpracování získaných analytických dat a základy statistického řízení procesu.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
M352001
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/0/0
Z
3
Odborná praxe zahrnuje celkem čtyři týdny. Předmět je zaměřen na doplnění odborných znalostí, na rozvoj praktických odborných dovedností a zkušeností a na získání všeobecného přehledu o výrobní a výzkumné praxi. Student absolvuje v celkovém souhrnu minimálně tří týdny praktické výchovy ve výrobní nebo obchodní společnosti, výzkumné nebo zkušební instituci popř. v orgánu státní správy na odborné pozici, která odpovídá jeho studijnímu zaměření. Součástí předmětu je rovněž exkurze v celkovém souhrnu jednoho týdne, která v širší míře doplňuje praktickou výchovu s cílem získání všeobecného přehledu o výrobní, obchodní, vývojové a výzkumné praxi.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
M352006
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/0/5
KZ
3
Laboratorní práce budou zaměřeny na sledování složení a kontrolu kvality potravinářských surovin a výrobků. V potravinářských materiálech (jako je např. melasa, cukr, cukrovinky, mlýnské výrobky, ovoce, zelenina, masné a mléčné výrobky) budou sledovány obsahy, kvalita a fyzikální vlastnosti složek potravin (vlhkost, škrob, bílkoviny, lipidy, organické kyseliny a další). Budou hodnoceny reologické a texturní vlastnosti potravin a také funkční vlastnosti obalů potravin. U vybraných potravinářských a kosmetických výrobků bude provedeno mikrobiologické hodnocení (základní mikrobiologický rozbor, identifikace neznámé bakterie v potravině, stanovení mikroorganismů startovacích a protektivních kultur, zvl. bakterií mléčného kvašení).
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
M352011
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/0/3
KZ
2
Cílem předmětu je samostatné praktické řešení projektu na téma z oblasti technologie potravin v návaznosti na teoretické výstupy z „Odborného projektu programu technologie potravin I“. Úkolem studentů je zvládnutí laboratorních metod, realizace experimentů a jejich písemné zpracování do ucelené formy semestrální práce, v návaznosti na teoretické poznatky.
Detail předmětu

Povinně volitelné předměty programu 3, 4

Minimalní počet zapisovaných předmětů: 2

KÓD
Název předmětu
P/C/L
Zakončení
Kredity
KÓD
Název předmětu
M319016
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/1/0
Z+Zk
4
Mikroorganismy (prokaryota a jednobuněčná eukaryota) disponují vlastnostmi, pro které jsou využívány v biotechnologiích. Předmět je zaměřen na konkrétní taxony, jejichž společným znakem je žádaná biochemická aktivita (biosyntetická, biodegradační) uplatňující se v širokém spektru fyzikálně chemických podmínek. Pozornost je věnována mikrobiologické, biochemické, a genetické charakteristice mikroorganismů, jejichž obrovská diverzita představuje zároveň široké spektrum nových metabolických drah.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
M321022
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/0/0
Zk
3
Polysacharidy jsou obnovitelným zdrojem přírodní zdroj polymerů, které mají široké uplatnění v potravinářství, papírenském, stavebním a chemickém průmyslu. Studenti jsou v rámci předmětu seznámeni se zdroji, strukturou a fyzikálními vlastnostmi polysacharidů a jejich oligomerů. Dále jsou vysvětleny fyzikálně-chemické metody, které slouží k analýze polysacharidů. Podstatná část přednášek je věnována aplikacím a nutričnímu významu polysacharidů v potravinách a využití v biokompatibilních potravinářských obalech.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
M322008
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/1/0
Z+Zk
4
Předmět je zaměřen na fyzikálně-chemické a aplikační vlastnosti tenzidů, chemii a technologii jejich výroby a na přehled současně používaných tenzidů, složení a technologii výroby detergentů, jejich aplikační vlastnosti, zkoušení jejich účinnosti a jejich vliv na životní prostředí.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
M324008
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/0/0
KZ
2
Předmět v sobě integruje teorii a praxi marketingu v návaznosti na potravinářské obory. Cílem tohoto předmětu je propojit znalosti z technických a technologických předmětů s teorií prodeje zboží. Důraz při výuce je kladen na konkrétní postupy a příklady v oblasti výroby, zpracování a distribuce potravin se všemi specifiky, které potravinářský průmysl má a ve kterých se liší od jiných průmyslových odvětví. Při výuce je věnována pozornost i problematice marketingu na národní a nadnárodní úrovni a legislativním aspektům ochrany zdraví a dalších zájmů spotřebitelů.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
M444004
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/1/0
Z+Zk
4
Předmět je koncipován jako průřez základy procesního měření a řízení, se zaměřením na chemické, potravinářské a biotechnologické procesy. Přednášky jsou věnovány označování měřicích a řídicích obvodů v technologických schématech se zřetelem na návrh pomocí specializovaného software, způsobům měření a konstrukci snímačů procesních veličin (např. teploty, tlaku, průtoku, hladiny, koncentračních veličin, hmotnosti apod.) a jejich zapojením do průmyslových procesů. Dále je výklad orientován na matematické modely procesů, regulátory, regulační obvody a akční členy. Součástí předmětu jsou praktická cvičení, v nichž se studenti seznámí se softwarem pro sběr a zpracování dat a pomocí simulovaných výpočtů ověří nastavení a funkci regulátorů na modelu průmyslového procesu.
Detail předmětu

Povinně volitelné předměty programu 5, 6

Minimalní počet zapisovaných předmětů: 2

KÓD
Název předmětu
P/C/L
Zakončení
Kredity
KÓD
Název předmětu
M321007
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/0/0
Zk
3
Předmět rozvíjí teoretické znalosti o procesech a zařízeních uplatňujících se při výrobě cukru a možnostech využití sacharosy.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
M321008
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/0/0
Zk
3
Předmět je zaměřen na získání přehledu o technologiích výroby čokolády a cukrovinek. Zahrnuje popis výroby čokolády, čokoládových bonbonů, kakaového prášku, polev a cukrovinek. Zaměřuje se na sledování fyzikálně-chemických dějů probíhajících během těchto výrob. Součástí předmětu je popis podmínek pěstování a historie kakaovníku pravého a ekonomický přehled světových cen používaných surovin. Nedílnou součástí předmětu jsou inženýrské výpočty a stručný přehled analytických metod důležitých pro sledování jednotlivých kroků technologického procesu a kvality výrobku.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
M322010
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/0/0
Zk
3
Předmět je zaměřen na přípravu potravinářských technologů, sleduje hlubší pochopení technologických procesů výroby mléčných výrobků na úrovních dějů chemických a biochemických, mikrobiologických, fyzikálních a inženýrských. Zahrnuje charakterizaci fyzikálně chemických vlastností mléčné suroviny a uplatnění základních jednotkových operací společných pro různé technologie mléčných výrobků a jejich vliv na změny mléčných surovin a výrobků při zpracování a skladování. Obsahuje rozbor technologií mléčných výrobků, jako jsou konzumní mléko a nápoje, smetany, mražené krémy, máslo a kondenzované a sušené výrobky, jejichž trvanlivost je založena na inženýrských procesech, především tepelném ošetření, zmrazování a dehydrataci. Dále zahrnuje potenciální využití moderních technologií umožňující výrobu nových funkčních potravin.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
M322012
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/0/0
Zk
3
Předmět je zaměřen na přípravu potravinářských technologů, sleduje hlubší pochopení technologických procesů výroby tuků na úrovních dějů chemických a biochemických, fyzikálních a inženýrských. Poskytuje základní přehled o fyzikálně-chemických vlastnostech triacylglycerolů a mastných kyselin v systému tuhá látka – kapalina, vznik mikrostruktury a její texturní projevy v tukových výrobcích a v potravinách bohatých na tuk, analogicky chování v systému kapalina – pára. Pro výklad technologií je rozšířen aplikovaný teoretický základ chemických dějů, včetně dějů biochemických.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
M324010
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/0/0
Zk
3
Předmět je zaměřen na problematiku zpracování ovoce a zeleniny. Student je v rámci tohoto předmětu detailně seznámen s problematikou technologie všech základních druhů výrobků z ovoce a zeleniny. Nedílnou součástí předmětu je i problematika volby suroviny, předběžných operací, vhodných konzervačních zákroků a kvality finálních výrobků.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
M324012
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/0/0
Zk
3
Předmět je zaměřen na přípravu potravinářských technologů, sleduje hlubší pochopení technologických procesů výroby masa na úrovních dějů chemických a biochemických, fyzikálních a inženýrských.
Detail předmětu

Predměty v AJ pro studenty českých magisterských SP

KÓD
Název předmětu
P/C/L
Zakončení
Kredity
KÓD
Název předmětu
AM101001
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/1/0
Zk
3
KÓD
Název předmětu
AM105008
P/C/L
Zakončení
Kredity
3/0/0
Zk
5
KÓD
Název předmětu
AM106002
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/1/0
Zk
4
Předmět podává přehled o fázových přeměnách důležitých při zpracování kovových materiálů. Popsána je krystalizace kovů i fázové přeměny ocelí a neželezných kovů v tuhém stavu.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
AM106006
P/C/L
Zakončení
Kredity
3/0/0
Z+Zk
5
Předmět seznamuje s principy korozních dějů, mechanizmy a projevy jednotlivých nerovnoměrných forem koroze, chováním kovů ve významných korozních prostředích, metodami protikorozní ochrany a postupy korozního zkušebnictví.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
AM110004
P/C/L
Zakončení
Kredity
3/1/0
Z+Zk
6
KÓD
Název předmětu
AM111004
P/C/L
Zakončení
Kredity
3/0/0
Zk
5
KÓD
Název předmětu
AM215015
P/C/L
Zakončení
Kredity
3/0/0
Zk
5
Předmět je zaměřen na pochopení základního zpracování a využití fosilních a alternativních paliv. Studenti jsou seznámeni se základními technologiemi zpracování ropy, uhlí a zemního plynu, s užitnými vlastnostmi finálních produktů a se způsoby jejich distribuce. Součástí předmětu je i základní přehled kapalných a plynných alternativních paliv.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
AM216021
P/C/L
Zakončení
Kredity
1/1/0
Zk
3
KÓD
Název předmětu
AM217027
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/0/0
Zk
3
KÓD
Název předmětu
AM240002
P/C/L
Zakončení
Kredity
3/0/0
Zk
5
KÓD
Název předmětu
AM240004
P/C/L
Zakončení
Kredity
3/0/0
Zk
5
Předmět se zabývá všemi aspekty odpadového hospodářství - předcházení vzniku odpadů, jejich úpravou pro vhodnou recyklaci, materiálovým (biologické procesy, fyzikální a chemické procesy) využitím, termickým využitím a konečným odstraněním odpadů skládkováním a rovněž také právními úpravami odpadového hospodářství České republiky a Evropské Unie. Porovnává přednosti a nevýhody jednotlivých technologií nakládání s odpady z hlediska ekonomického i ochrany životního prostředí. Zaměřuje se na veškeré odpady vzniklé lidskou činností - komunální, průmyslové, zemědělské, stavební a demoliční a odpady z energetiky, se zvláštní pozorností na odpady nebezpečné. Významná pozornost je věnována předcházení a omezení vzniku odpadů zaváděním a využíváním progresivních opatření jako je čistší produkce, systémy environmentálního managementu,integrovaná prevence a hodnocení vlivů odpadů a způsobů jejich zpracování na životní prostředí.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
AM323016
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/1/0
Z+Zk
4
KÓD
Název předmětu
AM323019
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/0/6
KZ
4
Cílem tohoto předmětu je samostatná kvalifikovaná práce v potravinářské analytické laboratoři (což, kromě jiného, představuje rozpracování zadaného úkolu, plánování a organizaci práce, výběr a validaci analytických metod, vlastní analytický rozbor (v nezkrácené podobě), zajištění kvality analytických výsledků a zpracování a interpretaci získaných dat). K dosažení tohoto cíle řeší vždy skupina studentů zadaný (komplexní) projekt z oblasti kontroly jakosti potravin (v rozsahu parametrů předepsaných platou legislativou a s použitím především uzančních analytických metod). Na rozdíl od předchozí laboratorní výuky je v tomto předmětu kladen mnohem větší důraz na samostatnou práci studentů (a to ve všech etapách řešení zvoleného / zadaného projektu), zadané projekty jsou komplexnější, ve větší míře se používají instrumentální analytické metody a větší prostor je věnován validaci analytických metod a dalším nástrojům pro zajištění spolehlivosti analytických výsledků.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
AM402005
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/1/0
Zk
4
Cílem přednášek z molekulové spektroskopie je podat přehled základních metod molekulové spektroskopie. Aplikace molekulové spektroskopie v kvantitativní analýze jsou založeny na Lambert–Beerově zákoně, který je odvozen z rovnice přenosu záření, což umožňuje diskutovat jeho přesnost a omezení jeho platnosti. Jednotlivé spektroskopické metody jsou prezentovány na základě jednotného teoretického pohledu. Výchozím bodem je Born–Oppenheimerova aproximace, které umožňuje rozdělení problému (Schödingerovy rovnice) na část elektronovou a jadernou. Jaderná část je pak řešena jednak z pohledu tuhého (a polotuhého) rotoru, což poskytuje kvantově mechanický rámec pro rotační spektroskopii, jednak z pohledu vibrací jader. Vibrační spektroskopie vychází z kvantově mechanického modelu harmonického (anharmonického, Morseho) oscilátoru, přičemž hlavní důraz je kladen na zavedení „normálních“ vibračních souřadnic, které dovolují přímočaré řešení vibračních spekter polyatomových molekul. Na druhé straně Born –Oppenheimerovy aproximace se studenti seznamují s elektronovou spektroskopií v návaznosti na základy kvantové chemie. Speciální pozornost je věnována metodám fotoelektronové spektroskopie (UPS, XPS, ESCA) a na druhém konci spektra základům NMR. Studenti se dále seznámí s moderními principy experimentálních technik (absorpční, emisní a rozptylové metody), s proladitelnými zdroji záření, FT technikami a se speciálními metodami spektroskopie. Nedílnou součástí kurzu je výuka symetrie a teorie grup s nezbytnými aplikacemi ve spektroskopii
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
AM403007
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/0/0
Z+Zk
4
Předmět podává ucelený přehled o metodách používaných pro predikci fyzikálně-chemických veličin. Přednášky jsou doplněny o řadu ukázek použití predikčních metod pro řešení reálných chemicko-inženýrských problémů, použití komerčních kvantově-chemických programů a jiných programových prostředků pro predikci fyzikálně-chemických dat.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
AM403030
P/C/L
Zakončení
Kredity
3/1/0
Zk
6
KÓD
Název předmětu
AM409016
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/1/0
Z+Zk
4
Předmět je zaměřen na popis a analýzu mechanizmů sdílení tepla v různých typech chemicko-inženýrských systémů. V první části předmětu je probírána teorie sdílení tepla vedením a jsou řešeny praktické úlohy spojené se sdílením tepla v rovinných, válcových nebo žebrovaných tělesech. Dále je předmět zaměřen na popis mechanizmu sdílení tepla prouděním a na praktické úlohy ze sdílení tepla při proudění v potrubích, při obtékání těles a při volné konvekci. Probírán je též úvod do sdílení tepla sáláním.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
AM413041
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/15/0
Z
3
Kurz přináší přehled moderních softwarových nástrojů - počítačových algebraických systémů pro vědecko-technické výpočty. Podrobně se věnuje systému Mathematica. Seznámí se základy syntaxe příkazů, numerickými, symbolickými a grafickými operacemi, včetně jednoduchých i pokročilých aplikací.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
AM445004
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/2/0
Z+Zk
5
KÓD
Název předmětu
AM837002
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/1/0
Z+Zk
3
ZobrazitSkrýt

Volitelné jazyky - magisterské studium v ČJ

KÓD
Název předmětu
P/C/L
Zakončení
Kredity
KÓD
Název předmětu
M834003
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Cílem předmětu je prohloubit jazykové dovednosti v oblasti odborného jazyka se zvláštním důrazem na akademickou angličtinu. Současně si utřídit a prohloubit znalost gramatických jevů specifických pro odborný jazyk. Výstupní úroveň předmětu odpovídá úrovni C1, C1/C2 podle Sjednoceného evropského referenčního rámce.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V834002
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Cílem předmětu je rozvinout a upevnit jazykové znalosti a komunikační dovednosti v oblasti všeobecné angličtiny se zvláštním zaměřením na interpretaci textů a poslechových materiálů, vyjádření vlastního názoru a argumentaci. Tématické okruhy se týkají technologií, umění, zdraví, cestování, zvířat, jídla a pohybu. Výstupní úroveň předmětu odpovídá úrovni C1 podle Sjednoceného evropského referenčního rámce.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V834004
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Předmět je zaměřen na osvojení nových gramatických a lexikálních struktur, upevnění všech již získaných jazykových dovedností a jejich používání v komunikaci. Cílem předmětu je dosáhnout úrovně A2+/B1 podle Sjednoceného evropského referenčního rámce.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V834008
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Předmět je zaměřen na rozvoj již získaných minimálních znalostí jazyka, potřebných pro základní dorozumění v nejběžnějších situacích každodenního života. Cílem je dosáhnout jazykové úrovně A1/A2 podle Sjednoceného evropského referenčního rámce.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V834010
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Předmět je zaměřen na osvojení nových gramatických a lexikálních struktur,upevnění všech již získaných jazykových dovedností a jejich používání v komunikaci. Cílem předmětu je dosáhnout úrovně A2+/B1 podle Sjednoceného evropského referenčního rámce.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V834012
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Předmět je zaměřen na důkladné osvojení gramatických a lexikálních struktur, rozšíření a zdokonalení schopnosti komunikace a též písemné formy vyjadřování.Cílem předmětu je dosáhnout úrovně B1+/B2 podle Sjednoceného evropského referenčního rámce.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V834014
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Předmět je zaměřen na rozvoj již získaných minimálních znalostí jazyka, potřebných pro základní dorozumění v nejběžnějších situacích každodenního života. Cílem je dosáhnout jazykové úrovně A1 podle Sjednoceného evropského referenčního rámce.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V834016
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Předmět je zaměřen na osvojení jazykových prostředků, gramatických a lexikálních struktur a jejich správné používání v běžné komunikaci. Cílem je dosáhnout jazykové úrovně A2 podle Sjednoceného evropského referenčního rámce.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V834018
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Předmět je zaměřen na osvojení a zdokonalení jazykových prostředků, gramatických forem a zejména na rozšíření lexikální oblasti jazyka a rozvoj komunikačních dovedností. Cílem je dosáhnout jazykové úrovně B1+ podle Sjednoceného evropského referenčního rámce.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V834020
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Předmět je zaměřen na rozvoj již získaných minimálních znalostí jazyka, potřebných pro základní dorozumění v nejběžnějších situacích každodenního života. Cílem je dosáhnout jazykové úrovně A1/A2 podle Sjednoceného evropského referenčního rámce.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V834022
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Předmět je zaměřen na osvojení jazykových prostředků,nových gramatických a lexikálních struktur a jejich správné používání v běžné komunikaci. Cílem předmětu je dosáhnout jazykové úroveně B1+/B2 podle Sjednoceného evropského referenčního rámce.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V834024
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Předmět je zaměřen na rozvoj již získaných znalostí jazyka, potřebných pro základní dorozumění v nejběžnějších situacích každodenního života. Cílem je dosáhnout jazykové úrovně A1/A2 podle Sjednoceného evropského referenčního rámce.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V834026
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Předmět je zaměřen na osvojení nových gramatických a lexikálních struktur,upevnění všech již získaných jazykových dovedností a jejich používání v komunikaci. Cílem předmětu je dosáhnout úrovně A2 podle Sjednoceného evropského referenčního rámce.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V834028
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Předmět je zaměřen na důkladné osvojení gramatických a lexikálních struktur, rozšíření a zdokonalení schopnosti komunikace. Cílem předmětu je dosáhnout znalosti úrovně B1+ podle Sjednoceného evropského referenčního rámce.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V834030
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Předmět je zaměřen na osvojení nových gramatických a lexikálních struktur,upevnění všech již získaných jazykových dovedností a jejich používání v komunikaci.Cílem předmětu je dosáhnout úrovně A2+/ B1 podle Sjednoceného evropského referenčního rámce.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V834032
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Cílem předmětu je rozvinout a upevnit jazykové znalosti a komunikační dovednosti v oblasti všeobecné angličtiny se zvláštním zaměřením na interpretaci textů a poslechových materiálů., vyjádření vlastního názoru a argumentaci. Tématické okruhy se týkají emocí, prolínání kultur, technologií, čísel, trestu, jídla a pití. Výstupní úroveň předmětu odpovídá úrovni C1+ podle Sjednoceného evropského referenčního rámce.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V834034
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Cílem předmětu je rozvinout a upevnit jazykové znalosti a komunikační dovednosti v oblasti všeobecné němčiny se zvláštním zaměřením na interpretaci textů a poslechových materiálů,vyjádření vlastního názoru a argumentaci. Výstupní úroveň předmětu odpovídá úrovni C1 podle Sjednoceného evropského referenčního rámce.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V834043
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Cílem předmětu je rozvinout a upevnit jazykové znalosti a komunikační dovednosti v oblasti všeobecné angličtiny se zvláštním zaměřením na interpretaci textů a poslechových materiálů, vyjádření vlastního názoru a argumentaci. Tématické okruhy se týkají hudby, spánku, argumentace, kriminálních činů a trestů, reklamy a vědy. Výstupní úroveň předmětu odpovídá úrovni B2/B2+ podle Sjednoceného evropského referenčního rámce.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V834049
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Cílem předmětu je rozvíjet komunikační dovednosti se zvláštním důrazem na specifika odborného jazyka. Tematické oblasti zahrnují potraviny, léčiva, materiály, restaurování
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V834051
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Cílem kurzu je zdokonalit prezentační dovednosti účastníků. Teoretická část se zabývá řečí těla, rétorickými technikami, vyprávěním příběhů a otázkami. Praktická část umožní účastníkům vše si vyzkoušet v praxi a získat cennou zpětnou vazbu.
Detail předmětu
ZobrazitSkrýt

Volitelné předměty vybrané - magisterské studium

KÓD
Název předmětu
P/C/L
Zakončení
Kredity
KÓD
Název předmětu
AM501035
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
KZ
3
KÓD
Název předmětu
AM501036
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/4/0
Z+Zk
6
KÓD
Název předmětu
AM501037
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/4/0
Z+Zk
6
KÓD
Název předmětu
M501008
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/2/0
Z+Zk
6
KÓD
Název předmětu
M501010
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/2/0
Z+Zk
6
KÓD
Název předmětu
M501014
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/2/0
Z+Zk
6
KÓD
Název předmětu
M501046
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/0/0
Zk
3
KÓD
Název předmětu
M501047
P/C/L
Zakončení
Kredity
1/1/0
Z+Zk
3
KÓD
Název předmětu
M501056
P/C/L
Zakončení
Kredity
1/1/0
Z+Zk
3
Studenti se seznámí s metodologií pro řešení problémů pomocí modelů systémové dynamiky. Prezentované dynamické modely jim umožní pochopit chování komplexních systémů. Znalosti a dovednosti si procvičí při řešení konkrétních problémových situací uvedených pomocí her.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V832003
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/0/0
Z
2
Předmět je určen studentům 3., 4. a 5. ročníků, kteří mají zájem o rozvoj svých znalostí a dovedností v oblasti vedení lidí a efektivní spolupráce. Semináře budou rozděleny do 4 tématických okruhů: prezentační dovednosti, komunikační dovednosti, dovednosti v oblasti vedení lidí a týmová spolupráce. Předmět bude vyučován interaktivní formou externími odborníky z nadnárodní korporace Procter & Gamble. Tento kurz je určen těm, kteří chtějí v budoucnu úspěšně vést tým lidí či se stát jeho úspěšnou součástí. Absolventi kurzu získají certifikát od společnosti Procter & Gamble.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V832004
P/C/L
Zakončení
Kredity
1/1/0
Z+Zk
4
Předmět je zaměřen na výuku a cvičení prezentací před publikem. Cílem je seznámit studenty nejprve s přístupy při tvorbě prezentací. Dále je výuka zaměřena na nedílnou součást verbální komunikace během prezentací, řeč těla. Zde bude záměr seznámit studenty s nejčastějšími gesty a manipulátory během prezentací. Součástí předmětu budou i pravidelné praktické části, kde si studenti naučené vědomosti sami vyzkouší.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V832008
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/0/0
Z
2
Předmět je zaměřen na problémy vývoje a transformací české společnosti (z hlediska sociálního, hospodářského i politického) od počátků 19. století do rozpadu východního bloku.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V832010
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
KZ
3
Cílem předmětu je seznámit posluchače se základními aspekty popularizace přírodních věd. V první, obecné části je popularizace vědy zasazena do kontextu mediálně-vědních a didakticko-psychologických poznatků a na srozumitelných příkladech jsou demonstrována její největší úskalí. Ve speciální části je pak v jednotlivých přednáškách vždy kladen důraz na osvojení praktických znalostí důležitých pro prvotní orientaci.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V837006
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/1/0
Z
1
MS Project je nástroj projektového managementu, který je součástí kancelářského balíku MS Office od společnosti Microsoft. Slouží k podpoře projektového řízení, správě úkolů, zdrojů a zjišťování aktuálního stavu projektu. Umožňuje dynamické plánování, které využívá informace o nezbytném úsilí, trvání projektu, přidělených členech týmu a automatickém vytěžování zdrojů. Díky takovým informacím pak lze snadno řídit svoje projekty. Poskytuje různé výstupy – Ganttův diagram, kalendáře, přehled peněžních toků, analýzy EVA a PERT, atd. V rámci předmětu Aplikace projektového řízení se studenti seznámí se základními funkcionalitami softwaru. Tyto znalosti pak budou moci uplatnit ve vybraných předmětech svých studijních programů, při řízení vlastních projektů. Studenti přihlášení na tento předmět budou mít přístup k tomuto nástroji, který není součástí standardního balíčku MS Office. Tento přístup bude komunikován vždy individuálně prostřednictvím VC VŠCHT Praha.
Detail předmětu
ZobrazitSkrýt

2.ročník

Zimní semestr

Povinné předměty programu

KÓD
Název předmětu
P/C/L
Zakončení
Kredity
KÓD
Název předmětu
M324001
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/1/0
Z+Zk
4
Předmět je zaměřen na pochopení základních funkcí obalu při zpracovává potravin, zejména na jeho funkci ochrannou. Porozumění principů konstrukce obalů z hlediska ochrany baleného produktu před mechanickými změnami, změnami vlhkosti, oxidačními procesy, změnami chuti a vůně, působení teploty, kontaminací mikroorganismy, působení hmyzu a hlodavců atd. Důraz je kladen i na hygienické aspekty obalů potravin a vliv systémů balení na životní prostředí. V základních rysech jsou zmíněny i principy balících strojů.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
M324004
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/1/0
Z+Zk
4
Předmět je zaměřen na systémy řízení kvality a zdravotní nezávadnosti při výrobě a distribuci potravin. V rámci předmětu jsou vyučovány principy systému kritických kontrolních bodů (HACCP) a požadavky dalších norem uplatňujících se v managementu bezpečnosti potravin. (ISO 22000, BRC, IFS, ISO 9001 aj.) Při výuce a praktických úkolech si studenti osvojí postupy zavádění požadavků norem a systémů HACCP u provozovatelů potravinářských podniků. Posluchači se na praktických příkladech seznámí s postupy analýzy nebezpečí a řízením rizika a řešením krizových situací při výrobě a distribuci potravin. Během výuky si osvojí základní postupy a pravidla pro auditování systému jakosti a bezpečnosti potravin.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
M352003
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/0/5
KZ
3
Studenti pracují v laboratořích na úlohách, které souvisí se zadáním jejich diplomové práce.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
M352007
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/0/8
KZ
7
Předmět je zaměřen na praktické využití poznatků předmětů potravinářské chemie, technologie a procesů při řešení konkrétních modelových technologických úkolů. V rámci předmětu studenti absolvují formou laboratorních cvičení blokově celkem 6 technologických úloh, z nichž jsou 3 úlohy povinné a 3 úlohy jsou volitelné podle zaměření studentů. Úlohy zahrnují charakterizaci suroviny, sledování průběhu technologického procesu a hodnocení výrobku.
Detail předmětu

Povinně volitelné předměty programu 7, 8

Minimalní počet zapisovaných předmětů: 2

KÓD
Název předmětu
P/C/L
Zakončení
Kredity
KÓD
Název předmětu
M321004
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/2/0
KZ
4
Předmět bude zaměřen na výpočty a modelování vztahů a parametrů používaných v potravinářských technologiích. Budou detailně probrány jednotkové operace probíhající při výrobě potravin. Budou řešeny speciální veličiny a navrženy jejich vzájemné vztahy, které jsou využívány a požadovány v praxi.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
M322005
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/1/0
Z+Zk
4
Předmět je zaměřen na působení kosmetických přípravků na kůži, suroviny určené pro výrobu kosmetických přípravků, technologie výroby kosmetických přípravků a způsoby testování jejich vlastností.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
M322009
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/1/0
Z+Zk
4
Předmět je zaměřen na charakteristiku a legislativní vymezení potravin s funkčními vlastnostmi. Největší pozornost je věnována potravinám s probiotiky. Studenti se seznámí s podrobnou charakteristikou probiotických mikroorganismů, s kritérii jejich výběru, funkčními vlastnostmi a s jejich použitím v potravinářských technologiích. Rozšíří si znalosti o bakteriích mléčného kvašení. Dále bude studován vliv prebiotik na růst probiotických organismů, struktura a vlastnosti prebiotik, zdroje a použití v potravinách. Předmět se zabývá rovněž složením jednotlivých komodit (mléko, tuky a oleje, cereálie, ovoce a zelenina) v souvislosti s jejich významem ve výživě a potencionálním vliv na zdraví konzumentů.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
M324006
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/1/0
Z+Zk
4
Předmět je zaměřen na autenticitu potravin, možnosti falšování a pochopení postupů a metod hodnocení autenticity potravin. Diskutována je problematika vlivu přirozené variability, receptury, technologického zpracování a skladování na markery autenticity. Student je seznámen se základními kvalitativními parametry vybraných výrobků a jejich složek, s legislativními aspekty a aktuálními projekty.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
M324014
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/0/0
Zk
3
Předmět je zaměřen na přípravu potravinářských technologů, sleduje hlubší pochopení technologických procesů výroby a zpracování minoritních živočišných produktů jako jsou vejce, med, ryby, hmyz a další na úrovních dějů chemických a biochemických, fyzikálních a inženýrských.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
M444005
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/0/3
KZ
3
Předmět je zaměřen na procvičení praktických dovedností z oblasti měření a regulace v chemických, potravinářských a biotechnologických procesech. V průběhu semestru se studenti seznámí s problematikou měření a regulace procesních veličin jako jsou teplota, tlak, výška hladiny, průtok a koncentrace; dále pak s vlastnostmi a praktickým ovládáním regulátorů typu P, PI, PID; základy logického řízení a programování jednoduchých programovatelných logických automatů; aplikací termografie a bezdotykového měření teploty a také metodami sběru a zpracování dat.
Detail předmětu

Povinně volitelné předměty programu 9, 10

Minimalní počet zapisovaných předmětů: 2

KÓD
Název předmětu
P/C/L
Zakončení
Kredity
KÓD
Název předmětu
M321009
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/0/0
Z+Zk
3
Předmět se zaměřuje na významné suroviny (obiloviny a pseudoobiloviny), jejich základní strukturu, chemické složení, vlastnosti a význam v lidské výživě. Poskytuje přehled o základech biochemie rostlin se zaměřením na procesy významné pro cereální technologii. Hlavním tématem je primární zpracování obilovin v obecném smyslu, mlýnské zpracování pšenice a žita, řízení efektivity a jakosti v mlýnské výrobě. V oblasti sekundárního zpracování obilovin je předkládán přehled základních fyzikálně-chemických procesů uplatňujících se v technologii se zvláštním zaměřením na hydrotermické, fermentační procesy a jejich řízení, a na principy tepelné úpravy cereálních meziproduktů. Předmět poskytuje ucelený přehled technologických procesů uplatňovaných zejména v pekárenské výrobní praxi a přehled aktuálních trendů v cereální technologii.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
M321010
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/0/0
Z+Zk
3
Předmět rozvíjí teoretické znalosti o procesech a zařízeních uplatňujících se při výrobě škrobu a výrobků ze škrobu, znalosti o modifikacích škrobu a jejich využití v potravinářství a nepotravinářských oborech.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
M322011
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/0/0
Z+Zk
3
Předmět je zaměřen na přípravu potravinářských technologů, sleduje hlubší pochopení technologických procesů výroby mléčných výrobků, jejichž společným znakem je uplatnění fermentačních procesů při výrobě, tedy kysaných mléčných výrobků, tvarohů a sýrů včetně zpracování syrovátky. Výklad uvedených technologií spojuje pohled z hlediska chemických a biochemických, mikrobiologických, fyzikálních a inženýrských dějů. Studenti se také seznámí s výrobou základních typů sýrů a bílkovinných koncentrátů. Pozornost je věnována rovněž membránovým procesům, které se v mlékárenské technologii významně uplatňují.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
M322013
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/0/0
Z+Zk
3
Předmět je zaměřen na přípravu potravinářských technologů, sleduje hlubší pochopení technologických procesů výroby tuků na úrovních dějů chemických a biochemických, fyzikálních a inženýrských. Poskytuje přehled o biochemických změnách skladovaných olejnin a jejich dopad na kvalitu surových olejů, které se získávají jednotkovými operacemi lisování a extrakce; následující rafinační jednotkové operace sledují za cíl zachování nutričních parametrů rafinovaných olejů. Modifikace olejů a tuků vedou k získání strukturních tuků s definovanými strukturními a texturními vlastnostmi pro všechny potravinářské aplikace. Oleochemické aplikace sledují výrobu mastných kyselin a jejich derivátů s využitím pro výrobu tenzidů a kosmetiky.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
M324011
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/0/0
Z+Zk
3
Předmět je zaměřen na problematiku zpracování ovoce a zeleniny. Student je v rámci tohoto předmětu detailně seznámen s problematikou technologie všech základních druhů výrobků z ovoce a zeleniny. Nedílnou součástí předmětu je i problematika volby suroviny, předběžných operací, vhodných konzervačních zákroků a kvality finálních výrobků.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
M324013
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/0/0
Z+Zk
3
Předmět je zaměřen na přípravu potravinářských technologů, sleduje hlubší pochopení technologických procesů při zpracování masa a výrobě masných výrobků na úrovních dějů chemických a biochemických, fyzikálních a inženýrských.
Detail předmětu
Letní semestr

Povinné předměty programu

KÓD
Název předmětu
P/C/L
Zakončení
Kredity
KÓD
Název předmětu
M352050
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/0/30
Z
30

Libovolný ročník

Vybrané volitelné předměty

Zimní semestr

Predměty v AJ pro studenty českých magisterských SP

KÓD
Název předmětu
P/C/L
Zakončení
Kredity
KÓD
Název předmětu
AM101003
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/2/0
Z+Zk
6
KÓD
Název předmětu
AM101020
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/0/10
KZ
7
Laboratorní kurz je koncipován jako multitematický kurz poskytovaný ústavy, které participují na specializaci “Materials Chemistry and Technology” studijního programu “Chemistry, Technology and Materials”. Laboratorní práce zahrnují následující témata: zpracování kovů a jejich koroze, technologie skla a keramiky, vlastnosti a zpracování polymerů, elektrolýza a membránové technologie, spektroskopická charakterizace materiálů. Takto se studentii seznámí jak s přípravou materiálů, tak s jejich charakterizací. Studenti se také zdokonalí v zaznamenávání a zpracování měřených dat a na jejich základě budou umět formulovat příslušné závěry.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
AM105004
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/2/0
Z+Zk
5
KÓD
Název předmětu
AM107001
P/C/L
Zakončení
Kredity
3/0/0
Zk
5
KÓD
Název předmětu
AM107013
P/C/L
Zakončení
Kredity
3/0/0
Zk
5
Předmět podává přehled o metodách charakterizace částic, částicových soustav a mikrostruktur heterogenních materiálů, včetně nanočástic, nanokrystalických a nanoporézních materiálů. V první části jsou přesně definovány parametry velikosti, tvaru a uspořádání malých částic, zrn a pórů v mikrostruktuře materiálů, a podrobně je probrána statistika malých částic, zrn a pórů, včetně kvantilů, středních hodnot, momentů a momentových poměrů. V druhé části jsou detailně probrány jednotlivé metody charakterizace částic, zrn a pórů, od sedimentačních metod přes laserovou difrakci, dynamický rozptyl světla, obrazovou analýzu, rentgenovou difrakci, adsorpční metody a rtuťovou porozimetrii až k méně obvyklým metodám charakterizace částic a mikrostruktur. Zvláštní důraz je kladen na vyhodnocení planárních řezů mikrostruktury za použití stereologických vztahů a integrálních transformací ke korekci problému náhodných řezů. Dvě přednášky se týkají i slinování částic a disperzních soustav, včetně suspenzí a nanofluidů a metod charakterizace jejich elektrokinetického chování. Předmět je vhodný pro studenty všech oborů chemie a materiálové vědy a technologie. Lze ho doporučit všem, v jejichž práci je nutno charakterizovat soustavy částic nebo mikrostruktury heterogenních materiálů.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
AM107014
P/C/L
Zakončení
Kredity
3/0/0
Zk
5
Předmět podává ucelený a konzistentní přehled o mikrostruktuře a vlastnostech heterogenních materiálů (jedno- či vícefázových), včetně kompozitů, hutných poly- a nanokrystalických materiálů a porézních resp. celulárních materiálů, na základě teorie heterogenních materiálů, tzv. mikromechaniky. V úvodu je prezentována obecná klasifikace heterogenních materiálů a podán přehled o přípravě jak hutných tak porézních poly- a nanokrystalických materiálů. Následně jsou stručně shrnuty metody charakterizace mikrostruktury těchto materiálů a je vysvětlen pojem korelačních funkcí popisujících mikrostrukturu heterogenních materiálů. Podrobně jsou vysvětleny mikromechanické meze a modelové vztahy popisující souvislost mezi mikrostrukturou a vlastnostmi, včetně křížových vztahů. Převážná část předmětu se týká mechanických, termofyzikálních resp. termomechanických vlastností, menší část pak elektrických, magnetických a optických vlastností, transportu tekutin v porézních materiálech a viskozity a tepelné vodivosti suspenzí a nanofluidů. V kontextu nanomateriálů je vysvětlena i struktura rozhraní a tzv. model fázových směsí pro výpočet závislostí vlastností na velikosti zrn. Předmět je vhodný pro studenty všech materiálových oborů.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
AM107020
P/C/L
Zakončení
Kredity
3/0/0
Zk
5
KÓD
Název předmětu
AM110003
P/C/L
Zakončení
Kredity
3/2/0
Zk
7
Transformace funkčních skupin patří mezi základní operace orgaqnické syntézy. Systematicky jsou probírány moderní metody redukce a oxidace organických látek, zavedení halogenů, dusíkatých a sirných skupin, aplikace alkylačních a acylačních reakcí, využití organokovových sloučenin a diazoniových solí, tvorba sloučenin s násobnými vazbami. Závěrečná kapitola o chránicích skupinách vysvětluje způsoby selektivní blokády funkčních skupin a jejich využití ve složitějších syntézách. Předpokladem pro absolvování je dobrá znalost organické chemie.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
AM110005
P/C/L
Zakončení
Kredity
3/1/0
Zk
6
KÓD
Název předmětu
AM110006
P/C/L
Zakončení
Kredity
3/2/0
Z+Zk
6
KÓD
Název předmětu
AM110019
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/0/10
KZ
7
Cílem předmětu je teoretické a praktické seznámení studentů s moderními laboratorními technikami. Mezi probírané problematiky patří cross-coupling reakce, fotochemické reakce, práce s organokovovými činidly a komplexními hydridy, práce v inertní atmosféře s využitím inertních linek a septových technik, práce v rukavicovém boxu, práce za nízkých teplot a práce s nízkovroucími kapalinami. Připravené produkty jsou izolovány některou ze separačních technik (destilace, krystalizace, sloupcová chromatografie) a jejich struktura a čistota určovány vybranými analytickými metodami (NMR spektroskopie, TLC, GC, UV-VIS spektroskopie). Součástí předmětu je práce na výzkumném projektu na pracovišti školitele.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
AM111002
P/C/L
Zakončení
Kredity
3/0/0
Zk
5
Předmět navazuje na Organickou technologii a zabývá se základními kategoriemi chemických specialit: tenzidy, barviva, biologicky aktivní látky, látky vonné a chuťové, pomocné přípravky pro polyméry aj. Absolventi získají přehled o uplatnění chemie v nejrůznějších oblastech lidské činnosti, o principech účinků velké palety finálních chemických výrobků a základech jejich syntéz. Získaný rozhled jim umožní orientaci v problémech, které budou v budoucnu řešit jak ve své profesi, tak i v osobním životě.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
AM111008
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/2/0
Zk
5
KÓD
Název předmětu
AM111014
P/C/L
Zakončení
Kredity
3/0/0
Z+Zk
5
KÓD
Název předmětu
AM112002
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/2/0
Zk
5
KÓD
Název předmětu
AM112016
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/1/0
Z+Zk
4
KÓD
Název předmětu
AM126002
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/1/0
Z+Zk
4
KÓD
Název předmětu
AM216003
P/C/L
Zakončení
Kredity
3/0/0
Zk
5
Cílem předmětu je získání základních znalostí metod hodnocení kvality ovzduší a vlivu zdrojů znečišťujících látek na kvalitu ovzduší. Předmět zahrnuje popis metod stanovení hlavních znečišťujících látek včetně obecných pravidel pro jejich monitoring a měření průtoku plynu potrubím.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
AM217019
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/0/0
Zk
3
Problematika zpracování čistírenských kalů a nakládání s nimi je jednou z nejdůležitějších disciplin v technologii vody. V rámci tohoto předmětu studenti získají informace o vzniku, produkce a vlastnostech čistírenských kalů, o způsobech jejich zpracování a zacházení s nimi. Podrobně jsou probrány metody úpravy a zpracování kalů potřebné pro dosažení požadovaných technologických a hygienických parametrů pro finální naložení s kaly.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
AM320010
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/1/0
Z+Zk
4
Předmět představuje v části věnované obecné enzymologii názvosloví enzymů, jejich kovalentní struktury a struktury kofaktorů, enzymovou kinetiku, stanovení katalytické aktivity, regulace aktivit enzymů v buňce, medicinální enzymologii, enzymové inženýrství a mechanismy enzymových reakcí. V části věnované aplikované enzymologii je představena průmyslová produkce enzymů, využití enzymů jednotlivých tříd v různých odvětví průmyslu, žádoucí a nežádoucí změny v potravinářských surovinách spojené s enzymy a role enzymů v analytické chemii, klinické diagnostice molekulárně biologickém výzkumu a organické synthese.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
AM402014
P/C/L
Zakončení
Kredity
1/2/0
Zk
4
Student se seznámí se základy kvantové mechaniky, molekulové mechaniky, a výpočetních postupů v chemii. Důraz je kladen na spektroskopické metody, jako vibrační a NMR spektroskopie. Přednáška je doplněná cvičením na počítačích.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
AM403018
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/2/0
Z+Zk
5
Cílem předmětu je seznámit studenty s principy chemicko-inženýrských výpočtů, demonstrovat použití některých stavových rovnic a termodynamických modelů, které jsou používány v komerčních programech. V přednáškové části jsou shrnuty (odvozeny) základní vztahy a vysvětleny postupy některých výpočtů. K tomu je využíván výpočetní software Maple. Ve výpočetní části předmětu se studenti učí aplikovat Maple software pro řešení úloh, ve kterých se obvykle uvažuje reálné chování látek. Většina příkladů je zaměřena na petrochemické aplikace.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
AM403034
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/0/4
KZ
3
Kurz je určen pro studenty magisterského studia a je zaměřen na praktické aplikace pokročilých metod fyzikální chemie.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
AM413010
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/2/0
Z+Zk
5
KÓD
Název předmětu
S402014
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/0/0
Zk
3
ZobrazitSkrýt

Volitelné jazyky - magisterské studium v ČJ

KÓD
Název předmětu
P/C/L
Zakončení
Kredity
KÓD
Název předmětu
M834002
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Cílem předmětu je prohloubit jazykové dovednosti v oblasti odborného jazyka se zvláštním důrazem na akademickou angličtinu. Současně si utřídit a prohloubit znalost gramatických jevů specifických pro odborný jazyk. Výstupní úroveň předmětu odpovídá úrovni C1, C1/C2 podle Sjednoceného evropského referenčního rámce.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V834001
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Cílem předmětu je rozvinout a upevnit jazykové znalosti a komunikační dovednosti v oblasti všeobecné angličtiny se zvláštním zaměřením na interpretaci textů a poslechových materiálů., vyjádření vlastního názoru a argumentaci. Tématické okruhy se týkají vztahů mezi lidmi, osobnosti, rodiny, jazyka, literatury a filmu, času a peněz. Výstupní úroveň předmětu odpovídá úrovni B2+/C1 podle Sjednoceného evropského referenčního rámce.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V834003
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Předmět je zaměřen na osvojení jazykových prostředků, nových gramatických a lexikálních struktur a jejich správné používání v běžné komunikaci. Cílem předmětu je dosáhnout úrovně A2+ podle Sjednoceného evropského referenčního rámce.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V834005
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Předmět je zaměřen na důkladné osvojení gramatických a lexikálních struktur, rozšíření a zdokonalení schopnosti komunikace a též písemné formy vyjadřování. Tematické okruhy se týkají jídla a vaření, rodiny, peněz, dopravy, telefonní komunikace, sportu a vztahů. Cílem předmětu je dosáhnout úrovně B1 podle Sjednoceného evropského referenčního rámce.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V834007
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Předmět je určen začátečníkům, je tedy zaměřen na základní dorozumění v nejběžnějších situacích každodenního života. Cílem je dosáhnout jazykové úrovně A1 podle Sjednoceného evropského referenčního rámce.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V834009
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Předmět je zaměřen na osvojení jazykových prostředků, gramatických a lexikálních struktur a jejich správné používání v běžné komunikaci. Cílem je dosáhnout úrovně A2 podle Sjednoceného evropského referenčního rámce.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V834011
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Předmět je zaměřen na osvojení a upevnění zvládnutých jazykových prostředků, které umožňují pracovat s jazykem na úrovni srovnatelné s běžnou komunikací i písemným projevem. Zvláštní důraz je kladen na rozšíření slovní zásoby, osvojení lexikálních prostředků. Cílem je dosažení úrovně B1 podle Sjednoceného evropského referenčního rámce.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V834013
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Předmět je určen začátečníkům, a je tedy zaměřen na základní dorozumění v nejběžnějších životních situacích.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V834015
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Předmět je zaměřen na osvojení jazykových prostředků, gramatických a lexikálních struktur a jejich správné používání v běžné komunikaci. Cílem předmětu je dosáhnout úrovně A1/A2 podle sjednoceného evropského referenčního rámce.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V834017
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Předmět je zaměřen na osvojení a zdokonalení jazykových prostředků, gramatických forem a zejména na rozšíření lexikální oblasti jazyka a rozvoj komunikačních dovedností. Cílem je dosáhnout jazykové úrovně B1 podle Sjednoceného evropského referenčního rámce.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V834019
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Předmět je určen začátečníkům, je tedy zaměřen na základní dorozumění v nejběžnějších situacích každodenního života. Cílem je dosáhnout jazykové úrovně A1 podle Sjednoceného evropského referenčního rámce.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V834021
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Předmět je zaměřen na osvojení jazykových prostředků,nových gramatických a lexikálních struktur a jejich správné používání v běžné komunikaci. Cílem předmětu je dosáhnout jazykové úrovně B1 podle Sjednoceného evropského referenčního rámce.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V834023
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Předmět je určen začátečníkům, je tedy zaměřen na základní dorozumění v nejběžnějších situacích každodenního jazyka.Cílem je dosáhnout jazykové úrovně A1 podle Sjednoceného evropského referenčního rámce.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V834025
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Předmět je zaměřen na osvojení jazykových prostředků, nových gramatických a lexikálních struktur a jejich správné používání v běžné komunikaci. Cílem předmětu je dosáhnout úrovně A1/A2 podle Sjednoceného evropského referenčního rámce.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V834027
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Předmět je zaměřen na osvojení a zdokonalení jazykových prostředků,gramatických forem a zejména na rozšíření lexikální oblasti jazyka, stejně tak na rozvoj komunikačních dovedností. Cílem je dosáhnout jazykové úrovně B1 podle Sjednoceného evropského referenčního rámce.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V834029
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Předmět je zaměřen na osvojení jazykových prostředků,nových gramatických a lexikálních struktur a jejich správné používání v běžné komunikaci. Cílem předmětu je upevnit jazykovou úroveň A2 podle Sjednoceného evropského referenčního rámce.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V834031
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Cílem předmětu je rozvinout a upevnit jazykové znalosti a komunikační dovednosti v oblasti všeobecné angličtiny se zvláštním zaměřením na interpretaci textů a poslechových materiálů., vyjádření vlastního názoru a argumentaci. Tematické okruhy se týkají těchto konceptů: motivace, dobrodružství, věk, gender, práce. Výstupní úroveň předmětu odpovídá úrovni C1/C1+ podle Sjednoceného evropského referenčního rámce.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V834033
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Cílem předmětu je rozvinout a upevnit jazykové znalosti a komunikační dovednosti v oblasti všeobecné němčiny se zvláštním zaměřením na interpretaci textů a poslechových materiálů., vyjádření vlastního názoru a argumentaci. Výstupní úroveň předmětu odpovídá úrovni B2/C1 podle Sjednoceného evropského referenčního rámce.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V834042
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Cílem předmětu je rozvinout a upevnit jazykové znalosti a komunikační dovednosti v oblasti všeobecné angličtiny se zvláštním zaměřením na interpretaci textů a poslechových materiálů, vyjádření vlastního názoru a argumentaci. Tématické okruhy se týkají pohovorů, zdraví, módy, cestování, životního prostředí, adrenalinových zážitků a emocí. Výstupní úroveň předmětu odpovídá úrovni B1+/B2 podle Sjednoceného evropského referenčního rámce.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V834048
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Cílem předmětu je rozvíjet komunikační dovednosti se zvláštním důrazem na specifika odborného jazyka. Tématické oblasti zahrnují akademické prostředí, obecnou chemii, práci v laboratoři, technologie v oblasti životního prostřed
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V834050
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
1
Cílem kurzu je zdokonalit prezentační dovednosti účastníků. Teoretická část se zabývá strukturou prezentace, efektivním začátkem a koncem, prozódií a vizuáliemi. Praktická část umožní účastníkům vše si vyzkoušet v praxi a získat cennou zpětnou vazbu.
Detail předmětu
ZobrazitSkrýt

Volitelné předměty vybrané - magisterské studium

KÓD
Název předmětu
P/C/L
Zakončení
Kredity
KÓD
Název předmětu
AM501036
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/4/0
Z+Zk
6
KÓD
Název předmětu
AM501037
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/4/0
Z+Zk
6
KÓD
Název předmětu
M501001
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/2/0
Z+Zk
6
KÓD
Název předmětu
M501003
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/2/0
Z+Zk
6
KÓD
Název předmětu
M501008
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/2/0
Z+Zk
6
KÓD
Název předmětu
M501010
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/2/0
Z+Zk
6
KÓD
Název předmětu
M501012
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/2/0
Z+Zk
6
KÓD
Název předmětu
M501013
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/2/0
Z+Zk
6
KÓD
Název předmětu
M501027
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/0/0
Zk
3
Telekomunikace – co to všechno znamená? Podíváme se do historie i do budoucnosti. Zkusíme to po drátě i bez drátů, a dokonce rychlostí světla (nebo téměř…), na zemi, pod vodou i ve vesmíru. Kupříkladu: • Jak vzniká elektrický proud? Malíř Morse. Alexander, ring the Bell! Telekomunikace z letadla. • Znáte nějaký Twisted Pair? Jak funguje pevná linka. • Jak se z telefonní sítě stává internet…. • Světlo a tma. Přenos informací světlem. • Proč jsou sítě „mobilní“? 1G, 2G, 3G, 4G, 5G, atd.…čím více G, tím lépe? Jak u nás a jak jinde? • Satelitní systémy (J. Kepler + A. C. Clarke = E. Musk). Co mají společné Saturn a Země? Ví o mně navigace (projdeme se po Čakovicích - místě, kde se ztratil Chuck Norris)? • Jak funguje televize (i internetová): fotbalový zápas, a také drastický souboj Titánů. • Nejede WiFi? Co teď… • Proč není internet pro lidi, nýbrž pro věci. • Největší omyly v dějinách telco-byznysu. Předmět se úzkostlivě vyhýbá jakýmkoliv vzorcům a matematickým vztahům (ne vždy se to však podaří…) – hlavní slovo mají principy a názornost.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
M501047
P/C/L
Zakončení
Kredity
1/1/0
Z+Zk
3
KÓD
Název předmětu
M501060
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/0/0
Zk
3
Cílem kurzu je poskytnout základní přehled ekonomicko-manažerských nástrojů využitelných při rozhodování a řízení výrobních podniků. Zaměřuje se na vysvětlení jednotlivých úrovní managementu a jejich roli, dále na problematiku řízení procesů a jejich efektivitu (Lean management). Rozhodování o investicích je multikriteriální, bude představen jednak vhodný nástrojový aparát tohoto posouzení, ale důraz bude věnován také na ekonomické posouzení výhodnosti investičních projektů. V závěru kurzu bude věnována pozornost aspektům samotné implementace pomocí metodiky DMAIC.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V832003
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/0/0
Z
2
Předmět je určen studentům 3., 4. a 5. ročníků, kteří mají zájem o rozvoj svých znalostí a dovedností v oblasti vedení lidí a efektivní spolupráce. Semináře budou rozděleny do 4 tématických okruhů: prezentační dovednosti, komunikační dovednosti, dovednosti v oblasti vedení lidí a týmová spolupráce. Předmět bude vyučován interaktivní formou externími odborníky z nadnárodní korporace Procter & Gamble. Tento kurz je určen těm, kteří chtějí v budoucnu úspěšně vést tým lidí či se stát jeho úspěšnou součástí. Absolventi kurzu získají certifikát od společnosti Procter & Gamble.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V832004
P/C/L
Zakončení
Kredity
1/1/0
Z+Zk
4
Předmět je zaměřen na výuku a cvičení prezentací před publikem. Cílem je seznámit studenty nejprve s přístupy při tvorbě prezentací. Dále je výuka zaměřena na nedílnou součást verbální komunikace během prezentací, řeč těla. Zde bude záměr seznámit studenty s nejčastějšími gesty a manipulátory během prezentací. Součástí předmětu budou i pravidelné praktické části, kde si studenti naučené vědomosti sami vyzkouší.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V832006
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/2/0
Z
2
Cílem předmětu je po teoretické i praktické stránce naučit studenty základům fotografie a nadchnout je pro vnímání vědy pohledem fotografa. Předmět je veden seminářovou formou. Pod vedením významných českých fotografů vědy si studenti osvojí základy ovládání fotoaparátu, kompozice, běžných fotografických technik a postprodukce. Součástí předmětu jsou také domácí fotografické práce studentů v návaznosti na probírané téma a jejich společný kritický rozbor ve výuce. Povinnou součástí kurzu je účast ve fotosoutěži VŠCHT Praha.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V832011
P/C/L
Zakončení
Kredity
2/0/0
Z
2
Předmět je zaměřen na hlavní problémy vývoje české společnosti (z hlediska sociálního, hospodářského i politického) středověku a raného novověku.
Detail předmětu
KÓD
Název předmětu
V837006
P/C/L
Zakončení
Kredity
0/1/0
Z
1
MS Project je nástroj projektového managementu, který je součástí kancelářského balíku MS Office od společnosti Microsoft. Slouží k podpoře projektového řízení, správě úkolů, zdrojů a zjišťování aktuálního stavu projektu. Umožňuje dynamické plánování, které využívá informace o nezbytném úsilí, trvání projektu, přidělených členech týmu a automatickém vytěžování zdrojů. Díky takovým informacím pak lze snadno řídit svoje projekty. Poskytuje různé výstupy – Ganttův diagram, kalendáře, přehled peněžních toků, analýzy EVA a PERT, atd. V rámci předmětu Aplikace projektového řízení se studenti seznámí se základními funkcionalitami softwaru. Tyto znalosti pak budou moci uplatnit ve vybraných předmětech svých studijních programů, při řízení vlastních projektů. Studenti přihlášení na tento předmět budou mít přístup k tomuto nástroji, který není součástí standardního balíčku MS Office. Tento přístup bude komunikován vždy individuálně prostřednictvím VC VŠCHT Praha.
Detail předmětu
ZobrazitSkrýt