Chemie a fyziologie výživy
Studium specializace vám umožní získat znalosti z oblasti chemie, potravinářství i lidské výživy, což je kombinace, která dosud v daném rozsahu není vyučována na žádné vysoké škole v ČR. Budete studovat předměty, díky kterým budete schopni posoudit nutriční hodnotu potravin, včetně aspektů, které ji ovlivňují během zpracování a skladování. Díky předmětům zaměřeným na fyziologii výživy, nutriční diagnostiku a hodnocení nutričního stavu populace získáte nové poznatky o uplatnění potravin v lidské výživě. Tyto znalosti budou doplněny i o informace z oblasti lidské anatomie a fyziologie výživy zdravé populace, v kontrastu s různými onemocnění souvisejícími s výživou.
Uplatnění
- Specialista ve výrobě a marketingu výživově hodnotných potravin a doplňků stravy
- Specialista pro sestavování diet různého typu
- Expert pro hodnocení stravovacích služeb
- Specializovaný pracovník státních orgánů
- Výzkumník v týmech potravinářsko-lékařských projektů
Analýza potravin a přírodních produktů
Studium specializace vás seznámí nejen se složením potravin a přírodních produktů, jejich výživovou a senzorickou kvalitou, ale zejména s moderními analytickými a bioanalytickými metodami, které se využívají k hodnocení zastoupení nutričně významných složek, odhalování falšování či posuzování bezpečnosti potravin. Tyto analytické metody jsou často aplikovatelné i pro různé oblasti medicíny a farmacie, takže studium specializace vám poskytne široký profesní základ. Kromě toho se dozvíte zajímavé aktuální informace o různých, v současné době popularizovaných kategoriích potravin, jako jsou doplňky stravy, netradiční a funkční potraviny, či biopotraviny.
Uplatnění
- Analytický expert kontrolních potravinářských laboratoří
- Analytický specialista vědecko-výzkumných laboratoří
- Manažer kvality potravin
- Specializovaný pracovník orgánů státní správy
- Výzkumník v oblasti potravin a doplňků stravy
Technologie potravin
Během studia u nás dokonale porozumíte všem aspektům moderní i tradiční výroby potravin a naučíte se, jak se potraviny vyrábí v řemeslném i průmyslovém měřítku. Poznáte základní fyzikálně-chemické a výživové vlastnosti potravin, porozumíte procesům, které během zpracování v potravinách probíhají a naučíte se ovládat jednotlivé výrobní operace. Budete umět vybrat vhodné suroviny pro výrobu a zvolit správnou metodu úchovy a balení. Vedle samotné potravinářské technologie Vám poskytneme také základní vědomosti v oblasti kontroly a řízení jakosti a správné výrobní a hygienické praxe v potravinářství. Předností této specializace je velmi úzká spolupráce s průmyslem.
Uplatnění
- Pracovník provozních a kontrolních potravinářských laboratoří
- Technolog potravinářské výroby
- Vedoucí potravinářské výroby
- Manažer kvality obchodních řetězců
- Výzkumník v oblasti technologie potravin