Léčiva a medicína

Programy:

Syntéza a výroba léčiv

Fakulta chemické technologie

V rámci oblíbeného programu na Fakultě chemické technologie vám předáme dlouholeté zkušenosti ze spolupráce s farmaceutickými firmami a z přípravy odborníků pro farmaceutický výzkum a průmysl. Kromě základních chemických, biochemických a technických předmětů absolvujete předměty z oblasti biologie, farmakochemie, farmakologie a výroby léčiv, což vám umožní další rozvoj ve vývoji a výrobě lékových forem a léčivých substancí.

Chemie biomateriálů pro medicínské využití

Fakulta chemické technologie

Pomáhat lidem k lepšímu zdraví můžete i jinak než jako lékaři. Vývoj materiálů pro použití v medicíně právě zažívá velký boom a patří mezi oblasti s mimořádnou perspektivou.

V rámci studia vám předáme znalosti o širokém spektru kovových, anorganických, polymerních a kompozitních materiálů používaných v medicíně, o biologických aspektech jejich aplikace i o rizicích spojených s expozicí v prostředí lidského těla. S výjimkou léčivých prostředků získáte informace o všem, co je dostupné pro lékařskou péči na úrovni doby.

Bioinformatika a chemická informatika

Fakulta chemické technologie

Bioinformatika je vědní disciplína, která se zabývá počítačovými metodami pro shromažďování, analýzu a vizualizaci rozsáhlých souborů biologických dat, především dat o sekvencích a strukturách nukleových kyselin či proteinů. Tento studijní program proto poskytuje vzdělání z oblasti chemických a molekulárně-biologických věd kombinované s vyváženým souborem profesních znalostí a dovedností z oblasti statistiky, analýzy dat a informatiky. Široký rozhled a mezioborovost z vás učiní ceněné specialisty, kteří najdou uplatnění ve všech odvětvích, kde dochází ke zpracování a analýze biologického vzorku.

Biochemie a biotechnologie je dlouhodobě nejpopulárnější program na Fakultě potravinářské a biochemické technologie. Je ideální pro studenty, které kromě chemie baví i biologie, zajímají se o mikroorganismy včetně virů, živočišné a rostlinné buňky a současně o jejich využití v biotechnologiích, bioinženýrství, genovém inženýrství a při výrobě léčiv.

Studijní program poskytuje klíčové kompetence a praktické dovednosti zejména v chemii, biochemii, mikrobiologii, molekulární biologii a jejich praktické aplikace v biotechnologii, farmacii, medicíně a dalších příbuzných oborech. Součástí studia je též nabídka zahraničních studijních pobytů. Podle zvolené specializace se z vás stanou odborníci v širokém spektru biotechnologií (od pivovarství přes výrobu léčiv až k ochraně životního prostředí) a budete výborně připraveni pro navazující magisterské studium ve studijních programech Biochemie a buněčná biologie, Mikrobiologie a genové inženýrství, Biotechnologie a bioinženýrství a Přírodní látky a léčiva.

Kromě tradičně solidního chemického základu získáte znalosti z oboru forenzních biologických věd a analytické chemie. Stanete se žádanými absolventy s širokými možnostmi uplatnění ve státní i soukromé sféře. Forenzní bioanalytická chemie vás naučí základy kriminalistické praxe i vědecké myšlení v oblastech jako je molekulární genetika, biochemie, mikrobiologie, toxikologie a analytika. Klademe důraz na praktické dovednosti, proto je zařazeno mnoho laboratorních cvičení. Volitelné předměty vám umožní profilovat se dle vašich preferencí, připraví vás i na případné magisterské studium v řadě navazujících studijních programů.
Chemie a technologie potravin je komplexní studijní program, jehož absolvováním se stanete žádanými experty v oblasti potravinářství, výživy i chemie přírodních materiálů. Budete moci volit ze tří specializací. „Chemie a fyziologie výživy“ nabízí kombinace předmětů souvisejících se složením potravin, jejich uplatněním v lidské výživě, ale i jejich vlivem na fyziologii a zdravotní stav populace. Specializace „Analýza potravin a přírodních produktů“ z vás připraví špičkové odborníky v oblasti kontroly kvality potravin a doplňků stravy, jejich bezpečnosti a případného falšování, což jsou témata, která zajímají každého. V rámci specializace „Technologie potravin“ pak dokonale porozumíte všem aspektům moderní i tradiční výroby potravin, čehož je docíleno mimo jiné i velmi úzkou spoluprací s průmyslem. Všechny tři specializace vyučují nejlepší experti na dané oblasti v ČR. Můžete se také těšit na řadu profilujících předmětů, jejichž přehled získáte v odkazech na studijní plány, i velké množství laboratorních kurzů, které vám spolu s bakalářskou prací umožní praktickou aplikaci získaných teoretických znalostí.