Chemie a fyziologie výživy
Získejte jedinečné znalosti z oblasti chemie, potravinářství a lidské výživy – kombinaci, kterou v nabízeném rozsahu nenajdete na žádné jiné vysoké škole v Česku. Naše specializace vás naučí posuzovat nutriční hodnotu potravin a porozumět chemickým procesům, které ji ovlivňují během zpracování a skladování. Prostřednictvím předmětů zaměřených na fyziologii výživy, nutriční diagnostiku a hodnocení nutričního stavu populace získáte důležité poznatky o uplatnění potravin v lidské výživě. Naučíte se řadu informací z oblasti lidské anatomie, o dopadu různých druhů potravin na zdravou populaci i o onemocněních souvisejících s lidským metabolismem a výživou.
Uplatnění
- Specialista ve výrobě a marketingu výživově hodnotných potravin a doplňků stravy
- Specialista pro sestavování diet různého typu
- Expert pro hodnocení stravovacích služeb
- Specializovaný pracovník státních orgánů
- Výzkumník v týmech potravinářsko-lékařských projektů
Analýza potravin a přírodních produktů
Studium specializace vás seznámí nejen se složením potravin a přírodních produktů, jejich výživovou a senzorickou kvalitou, ale zejména s moderními analytickými a bioanalytickými metodami, které se využívají ke zjištění zastoupení nutričně významných složek v potravinách, odhalování falšování či posuzování bezpečnosti potravin. Tyto moderní analytické metody mají široké uplatnění i v dalších oborech, jako je například medicína či farmacie, což vám poskytne široký profesní základ. Kromě toho se dozvíte zajímavé aktuální informace o různých, v současné době velmi populárních kategoriích potravin, jako jsou doplňky stravy, netradiční a funkční potraviny, či biopotraviny.
Uplatnění
- Analytický expert kontrolních potravinářských laboratoří
- Analytický specialista vědecko-výzkumných laboratoří
- Manažer kvality potravin
- Specializovaný pracovník orgánů státní správy
- Výzkumník v oblasti potravin a doplňků stravy
Technologie potravin
Během studia získáte komplexní vzdělání v oblasti moderní i tradiční výroby potravin a naučíte se, jak se potraviny vyrábí v řemeslném i průmyslovém měřítku. Dokonale porozumíte fyzikálně-chemickým a výživovým vlastnostem potravin a procesům, které během zpracování v potravinách probíhají. Naučíte se ovládat jednotlivé výrobní operace, vybírat vhodné suroviny pro receptury a volit správné metody uchovávání a balení. Kromě samotné potravinářské technologie získáte i základní vědomosti v oblasti kontroly a řízení jakosti a správné výrobní a hygienické praxe v potravinářství. Velkou předností této specializace je úzká spolupráce s průmyslem, která vám poskytne praktické zkušenosti a otevře dveře k mnoha profesním příležitostem.
Uplatnění
- Pracovník provozních a kontrolních potravinářských laboratoří
- Technolog potravinářské výroby
- Vedoucí potravinářské výroby
- Manažer kvality obchodních řetězců
- Výzkumník v oblasti technologie potravin