Biotechnologie a bioinženýrství

Biotechnologie umožňuje přetvářet suroviny, včetně odpadů z jiných odvětví, v souladu s přírodou, šetrně a hospodárně, na různé produkty – potraviny, biopaliva, léky, chemikálie, prostředky na podporu růstu rostlin a další. Zaujalo vás to a chcete těmto procesům do hloubky rozumět? Pak si vyberte podle svého zaměření jednu ze specializací studijního programu, který vám umožní získat potřebné znalosti z chemických, biologických, inženýrských a dalších oborů. V rámci studia se budete podílet na řešení výzkumných projektů nebo vývoji technologií často i ve spolupráci s průmyslovými podniky. Program je výbornou volbou, jak pro ty, kteří chtějí po získání inženýrského titulu pracovat v průmyslu, státní sféře, kontrolních laboratořích založit si vlastní start-up, tak pro ty, kteří chtějí pokračovat v doktorském studiu.

Uplatnění

  • Biotechnologické společnosti
  • Věda, výzkum a inovace
  • Potravinářské a environmentální firmy
  • Pivovary
  • Farmaceutické společnosti
  • Státní správa
  • Obchodní organizace
  • Doktorské studium

Detaily programu

  • jazyk výuky: Česky
  • misto studia: Praha
  • doba studia: 2 roky
  • kapacita studijního programu: 25 studentů
  • forma studia: Navazující magisterské studium
  • kód programu: N313

PODÁVÁNÍ PŘIHLÁŠEK DO: 31.3.2026

počet přijatých studentů v minulém roce

přihlášení uchazeči: 38


přijatí studenti: 30


nesplnili podmínky přijetí: 8

Specializace

Při podání přihlášky můžete vybírat z následujících specializací:

Příběhy úspěšných absolventů

Garant programu

Petra Patáková
Věnuje se mikrobiální produkci primárních a sekundárních metabolitů a biotechnologickému využití odpadů. Spolupracuje s řadou českých a zahraničních odborníků

Reference zaměstnavatele

Fakulta nabízí studium v bakalářských oborech zaměřených na biochemii a biotechnologii, na chemii, analýzu a technologii potravin, dále na biotechnologii léčiv a forenzní analýzu. V navazujících magisterských programech jsou pokryty obory od biotechnologie a mikrobiologie přes technologii, kvalitu a bezpečnost potravin až po klinickou bioanalytiku a biotechnologii léčiv. Absolventi se uplatní jako odborní pracovníci v potravinářském průmyslu, farmaceutickém průmyslu, ve státní správě v orgánech monitorujících kvalitu potravin a léčiv či v resortu vnitra.