Technologie potravin

Stanete se odborníkem na technologii výroby potravin, procesní řízení výrobních jednotek a získáte předpoklady pro vedení celého potravinářského provozu. Porozumíte problematice lidské výživy a získané znalosti uplatníte v praxi jak při minimalizaci nežádoucích nutričních změn v procesu výroby, tak při vývoji nových výrobků. Prohloubíte si zároveň své vědomosti o fyzikálně-chemické, biochemické a mikrobiologické podstatě základních procesů uplatňujících se při výrobě a skladování potravin. Získáte kvalifikaci pro zajištění správné hygienické a výrobní praxe a účinné řízení rizik ohrožujících bezpečnost potravin, seznámíte se i s mezinárodními potravinářskými standardy (GFSI a ISO normy). Při zpracování odborných projektů a diplomové práce budete spolupracovat s provozovateli potravinářských podniků a dozorovými orgány na řešení aktuálních úkolů a výzev. Jako absolvent programu se uplatníte v potravinářském a biotechnologickém průmyslu, v oblasti bytové chemie a kosmetiky, ve výzkumu a vývoji, při výkonu kontrolní a inspekční činnosti nebo v samostatném podnikání souvisejícím s výrobou potravin a pokrmů.

Uplatnění

  • Řízení výroby v potravinářských a biotechnologických firmách
  • Bytová chemie
  • Výroba kosmetiky
  • Kontrola a řízení jakosti
  • Státní a regionální inspekční orgány

Detaily programu

  • jazyk výuky: Česky
  • misto studia: Praha
  • doba studia: 2 roky
  • kapacita studijního programu: 50 studentů
  • forma studia: Navazující magisterské studium
  • kód programu: N308

PODÁVÁNÍ PŘIHLÁŠEK DO: 31.3.2025

počet přijatých studentů v minulém roce

přihlášení uchazeči: 28


přijatí studenti: 22


nesplnili podmínky přijetí: 6

Specializace

Tento program nemá specializace.

STUDIJNÍ PLÁN

Příběhy úspěšných absolventů

Garant programu

Helena Čížková
Ve své vědecké práci se věnuje problematice identifikace příčin smyslových vad potravin, postupům predikce trvanlivosti potravinářských výrobků a vývoji a ověřování metod hodnocení autenticity potravin.

Reference zaměstnavatele

Fakulta nabízí studium v bakalářských oborech zaměřených na biochemii a biotechnologii, na chemii, analýzu a technologii potravin, dále na biotechnologii léčiv a forenzní analýzu. V navazujících magisterských programech jsou pokryty obory od biotechnologie a mikrobiologie přes technologii, kvalitu a bezpečnost potravin až po klinickou bioanalytiku a biotechnologii léčiv. Absolventi se uplatní jako odborní pracovníci v potravinářském průmyslu, farmaceutickém průmyslu, ve státní správě v orgánech monitorujících kvalitu potravin a léčiv či v resortu vnitra.