Technologie potravin

V rámci studia budete spolupracovat s potravinářskými podniky i obchodními organizacemi. Kromě základních předmětů se zdokonalíte také v biochemii, kontrole jakosti i legislativě. Jako absolvent budete velmi žádaným na trhu práce nejen v ČR, ale i zahraničí. Stanete se odborníkem v oblasti technologie výroby potravin, procesního řízení výrobních jednotek a získáte předpoklady pro řízení celého potravinářského provozu. Naučíte se inženýrskému přístupu ke kontrole a řízení vlastních procesů a jakosti v celém rozsahu výroby potravin. Porozumíte i problematice lidské výživy a získané znalosti uplatníte v praxi jak při minimalizaci nutričních změn v procesu výroby, tak při formulaci nových výrobků. Prohloubíte si zároveň své vědomosti o fyzikálně-chemické, biochemické a mikrobiologické podstatě základních procesů uplatňujících se při výrobě potravin. Získáte kvalifikaci pro účinné řízení rizik při výrobě potravin, včetně základních principů vyplývajících z legislativy (HACCP) a seznámíte se i s vyššími mezinárodními standardy v oblasti správné výrobní a hygienické praxe (BRC, IFS). Poskytneme vám možnost získat certifikát manažera jakosti. Při zpracování odborných projektů a diplomové práce budete spolupracovat s vyspělými potravinářskými podniky na aktuální problematice. Průmyslová sféra i další instituce cíleně vyžadují inženýry-absolventy VŠCHT Praha, a dále rozvíjejí jejich růst pro dosažení významných pozic.

Uplatnění

  • Řízení výroby v potravinářských a biotechnologických firmách
  • Bytová chemie
  • Výroba kosmetiky
  • Kontrola a řízení jakosti
  • Státní a regionální inspekční orgány

Detaily programu

  • jazyk výuky: Česky
  • misto studia: Praha
  • doba studia: 2 roky
  • kapacita studijního programu: 50 studentů
  • forma studia: Navazující magisterské studium
  • kód programu: N308

PODÁVÁNÍ PŘIHLÁŠEK DO: 31.3.2024

počet přijatých studentů v minulém roce

přihlášení uchazeči: 28


přijatí studenti: 22


nesplnili podmínky přijetí: 6

Specializace

Tento program nemá specializace.

STUDIJNÍ PLÁN

Příběhy úspěšných absolventů

Garant programu

Helena Čížková
Ve své vědecké práci se věnuje problematice identifikace příčin smyslových vad potravin, postupům predikce trvanlivosti potravinářských výrobků a vývoji a ověřování metod hodnocení autenticity potravin.

Reference zaměstnavatele

Fakulta nabízí studium v bakalářských oborech zaměřených na biochemii a biotechnologii, na chemii, analýzu a technologii potravin, dále na biotechnologii léčiv a forenzní analýzu. V navazujících magisterských programech jsou pokryty obory od biotechnologie a mikrobiologie přes technologii, kvalitu a bezpečnost potravin až po klinickou bioanalytiku a biotechnologii léčiv. Absolventi se uplatní jako odborní pracovníci v potravinářském průmyslu, farmaceutickém průmyslu, ve státní správě v orgánech monitorujících kvalitu potravin a léčiv či v resortu vnitra.